لنجانا به نقل ازگروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»- یکی از خصلت های انسانی مردم دنیا از قدیم الایام این بوده که به هنگام شیوع بیماری خاص و همه گیر و یا هرنوع بلای طبیعی که منجر به کشته شدن افراد زیادی از جامعه می شود به طرق مختلف همنوعان خود را یاری رسانند. این نکته را می توان در آثار تاریخی به جا مانده از نسلهای گذشته نیز مشاهده کرد تا جایی که در آثار برخی شاعران نیز وجود دارد و معروف ترین آنها «چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار» از سعدی شیرازی شاعر ایرانی قرن هفتم هجری است که این شعر نیز موید کمک به هم نوع در تمام اعصار بشریت است. این سنت خوب و نیک قدیمی در طول زمان وجود داشته و دارد، همچنان که در عصر حاضر و حتی در این سال و روز ها نیز اگر در جایی بیماری همهگیر شیوع پیدا کند و یا بلایای طبیعی رخ دهد و یا به علت جنگ مردمی در قحطی بسر برند، مردم دنیا از راههای گوناگون مانند کمک مالی، غذایی، پوشاک و حتی از طریق اهداء خون به کمک همنوعان گرفتار خود میشتابند. اما در این میان برخی از افراد برای اینکه به زعم خود در این نوع کمکها نوآوری داشته باشند، دست به برخی اقدامات دیگری میزنند که در رابطه با کمک به همنوع هیچ توجیهی ندارد. در هفتههای گذشته بیماری به نام «ALS» شایع شده که این بیماری منجر به از دست رفتن تدریجی عملکرد عضلات میگردد و با تضعیف ماهیچهها بتدریج فرد به فلج عمومی مبتلا میشود. به طوری که توانایی هرگونه حرکتی از شخص سلب خواهد شد.
معمولاً مبتلایان به این بیماری مدت زمان زیادی زنده نمیمانند. استیون هاوکینگ یکی از شناخته شدهترین افرادِ مبتلا به این بیماری است که علیرغم همه مشکلات مرتبط به آن کماکان در قید حیات بوده و به زندگی پرتلاش علمی خود ادامه میدهد. انجمن «ALS» میگوید چالش آب یخ توسط «پیت فرتز» که پیش از این به بازی برای تیم دانشگاه بوستون اشتغال داشته است، آغاز گردیده. به این ترتیب که وی با فیلم گرفتن از خود و اشتراک آن در شبکههای اجتماعی و همچنین پیشنهاد به سه نفر دیگر یک اتفاق اجتماعی را در شبکه های مجازی شروع کرد و اگر هر کسی طی 24 ساعت از این پیشنهاد امتناع بورزد میبایست صد دلار به حساب موسسه خیریه وابسته به این انجمن کمک کند. درمدت کوتاهی افراد سرشناس بسیاری در این چالش حضور یافتند اعم ازمارک زوکربرگ (بنیانگذار و مدیر عامل فیس بوک)، ساتیا نادلا (مدیر عامل مایکروسافت)، فیل شیلر (نایب رییس بخش بازاریابی اپل) و همچنین بیل گیتس و اضافه کنید به این لیست هنرمندان و ورزشکاران و خوانندگان مشهور که تعدادشان کم هم نیست و بعد از مدتی در کشور ما نیز این موج آمد و افراد معروف کشور ما نیز درصدد این کار برآمدند.
با یک حساب سر انگشتی می توان فهمید که حد اقل چه مقدار آب تا کنون به هدر رفته است، فرض میکنیم هر شرکت کننده در این کمپین از یک سطل پنج گالونی استفاده کند. حال این عدد را در 1.2 میلیون ویدئویی که تاکنون در فیس بوک منتشر شده است ضرب کنید. براین اساس، چیزی بیش از شش میلیون گالن آب به هدر رفته است. گفتنی است هر گالون حدود 4.5 لیتر میشود. با توجه به اینکه این مسئله و اقدام عجیب هیچ تاثیری در جلو گیری از بیماری «ASL» ندارد باید از افرادی که به این چالش پیوستهاند پرسید که این هدف از این اقدام چیست؟ آیا بدون اتلاف و هدر دادن آب نمیتوانند به هم نوع خود کمک کنند؟ متاسفانه به نظر میرسد این اقدام نیز در ادامه برخی از اقدامات بیهوده و به ظاهر روشفکرانه عدهای است که آن را ابزاری برای خود نمایی کردهاند. این اقدامات در شرایطی است که سالها پیش کارشناسان اعلام کردهاند جنگ جهانی بعدی بر سر «آب» خواهد بود.
حال اگر نگاهی به اطراف بیندازیم مسائل مهمتری را نیز خواهیم دید که از دید بسیاری از این افراد به ظاهر روشنفکر که به چالش سطل آب یخ پیوستهاند، مغفول مانده است. به عنوان مثال در فلسطین و غزه مردم بی گناه، زنان و بچه های بی دفاع تا همین چند رو ز پیش زیر بمببارانها و هجوم ددمنشانه رژیم غاصب صهیونیستی بسر میبردند. فارغ از قضاوت درستی یا نادرستی هدر رفتن هزاران لیتر آب، آیا همین افرادی که در حمایت از یک نوع بیماری خاص در صدد حمایت و ابراز همدردی با هم نوع خود برآمدند آیا در حمایت از مردم غزه نیز چنین اهتمامی دارند؟! در همین راستا بهترین عکس العمل در قبال این اقدام بیهوده و به ظاهر روشنفکرانه را بازیگر اردنی به نام “محمد دروزة” انجام داد،وی ضمن انتقاد از کمپین سطل آب یخ به یاد کودکان که غزه که این روزها بمب روی سرشان ریخته میشود سطلی از شن به سر میریزد. ”دروزه” در ویدوئی که منتشر کرده گفت: «همه شما را دعوت میکنم تا حالتی را که کودکان سوریه، عراق و ضاحیه در زیر آوار جنگ با آن روبرو میشوند لمس کنید. از شما دعوت میکنم تا حال کودکان غزه را که بواسطه حملات اسرائیل زیر آوار خانههایشان کشته میشوند، لمس کنید.
و حالا این سطل خاک را بر سر میریزم نه سطل آب یخ». حال آیا بهتر نیست افرادی که به چالش سطل آب یخ پیوستهاند، بجای اینکه آب یخ را بر سر همدیگر بریزند طبق نظر امام راحل که فرمود:«اگر مسلمین مجتمع بودند، هر کدام یک سطل آب به اسرائیل میریختند او را سیل میبرد» عمل کنند تا همه مردان و زنان و کودکان بی دفاع جهان و خصوصا فلسطین و غزه را از شر وجود بیماری و غدهای سرطانی به نام اسرائیل برهانند؟