به گزارش لنجانا به نقل از ایسنا دکتر غلامرضا حسنیدرمیان با اعتقاد بر اینکه منع در تمام موارد نتیجه لازم را نمیدهد، گفت: اگر مردم را از تماشای ماهواره باز میداریم، باید جایگزین مناسبی برای آن داشته باشیم، زمانی که نیاز رسانهای مردم به درستی در داخل تامین شود، توجه به بیرون کاهش مییابد.
او با تاکید بر اهمیت نقش رسانه در دنیای کنونی و در حوزههای مختلف زندگی، گفت: با توجه به جاذبههای رسانه به ویژه برای نسل جوان، آنچه اهمیت دارد، نحوه استفاده از این ابزار و کیفیت استفاده از آن است از این منظر که جنبه آسیبی نداشته باشد.
حسنی با بیان اینکه همیشه نمیتوان 100 درصد افراد را در زمینه استفاده از ابزاری نظیر رسانه کنترل کرد، گفت: راهکار کاهش آسیبهای استفاده از ماهواره، ارتقاء آگاهی مردم است و تحقق این امر نیازمند یک فرایند آموزشی و برنامهریزیهای بلندمدت است.
این کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به اینکه میتوان به خانوادهها آموزشهایی را ارائه کرد تا میانگین افراد جامعه به صورت مطلوب از ماهواره استفاده کنند، گفت: بیتردید در سطح جهان افرادی هستند که از ابزار رسانه برای رسیدن به مقاصد غیرانسانی استفاده میکنند و باید برای جلوگیری از آسیبها حساسسازی کرد و به خانوادهها هشدار داد زیرا ماهواره همانند یک شمشیر دولبه است هم جنبه سازندگی دارد و هم تخریب میکند که این امر به نحوه استفاده از آن بستگی دارد.
حسنی با اشاره به اینکه هر چقدر استفاده از ابزاری مانند رسانه برای افراد محدود شود، باز این ابزار روزنه خود را پیدا میکند، بیان کرد: بهترین راه برای کاهش آسیبها، افزایش سطح آگاهی مردم و بیان منافع و مضرات استفاده از برنامههای ماهواره است.
او در خصوص دلایل گرایش جامعه به برنامههای ماهواره گفت: نهادهای مسوول در جامعه ما به مدیریت اوقات فراغت کمتر پرداختهاند و فکر جامعی برای این امر نشده است بنابراین افراد خودشان این مساله را مدیریت میکنند و ممکن است در مواردی آسیبهایی دامنگیر خانوادهها و جامعه شود.
این جامعهشناس ادامه داد: یکی از راهکارهای کاهش تمایل مردم به تماشای برنامههای ماهواره توجه به رسانه داخلی و محتوای برنامههای آن است، تلویزیون داخلی باید به اوقات فراغت بیشتر توجه کند؛ محتوای برنامههای رسانه داخلی باید تقویت شود و برنامهها متنوع و بهروز باشند و در ساخت آنها نوآوری وجود داشته باشد تا از این طریق گرایش به جنبه آسیبی ماهواره کاهش یابد.
حسنی با اعتقاد بر اینکه در نحوه استفاده از رسانه لجامگسیختگی وجود دارد، گفت: دلیل این امر عدم آگاهی خانوادهها از تاثیرات منفی برخی برنامهها در روح و روان و جسم افراد است و این عدم آگاهی باید از بین برود.
این جامعهشناس با بیان اینکه باید خانوادهها و جوانان در زمینه استفاده از برنامههای رسانهها واکسیناسیون فرهنگی شوند، گفت: باید انتخابگری و قدرت گزینش به جوانان آموزش داده شود؛ باید رشد فکری افراد به قدری ارتقاء یابد که بدانند چگونه از ماهواره استفاده کنند.
او با اشاره به اینکه در حال حاضر «گفتمان مضرات استفاده از ماهواره به صورت نادرست» در جامعه مطرح نیست، گفت: گاهی اوقات مباحثی در این زمینه مطرح میشود اما کافی نیست و باید نخبگان جامعه در خصوص این مساله به صورت جدی بحث کنند.
حسنی، مباحثی از قبیل تنوعخواهی و تجملخواهی نسل جوان و چشم و همچشمی را از دیگر دلایل جذابیت و گرایش ماهواره برشمرد و گفت: این مسائل اساسا فرهنگی است و باید حل شود.
این کارشناس مسائل اجتماعی با تاکید بر اینکه باید باور داشته باشیم میتوان جامعه را ساخت، گفت: اگر حس مسوولیت تمام افراد جامعه تقویت شود و منتظر این نباشیم که کسی از بالا جامعه را بسازد، مشکلات کاهش مییابد، جامعه ما قادر به بازسازی خود است و نسل جوان به صورت بالقوه در عرصه کاهش آسیبها توان زیادی دارد.
او با بیان اینکه ساختن جامعه و رفع این آسیبها یک شبه ممکن نیست و باید برنامههای کوتاهمدت و بلندمدتی برای این امر تدوین شود، گفت: ما به دنبال ساختن یک جامعه دینی، اخلاقی و مدرن هستیم، این ادعا قابل تحقق است مشروط بر اینکه مسوولیتپذیری در قبال این مساله در تمام افراد جامعه وجود داشته باشد.