به گزارش صدای لنجان؛ پنجم مرداد ماه سال ۱۳۵۸ ، اولین نماز جمعه تهران پس از انقلاب اسلامی و پس از سالها تعطیلی به حکم حضرت امام(ره) وبه امامت مرحوم آیتالله طالقانی در دانشگاه تهران برگزار شد.به بهانه این موضوع به سراغ حجت الاسلام مسعود سرافراز امام جمعه فولادشهر رفتیم تا به بررسی ابعاد مختلف این موضوع و نیز اهمیت نماز جمعه بپردازیم.در ادامه این گفتگو را مشاهده می کنید:
اهمیت و جایگاه نماز جمعه در اسلام و جوامع دینی به چه صورت است؟
جایگاه نماز جمعه در نظام اسلامی، جایگاه بس رفیع و از اهمیت خاصّی برخوردار می باشد زیرا نماز جمعه نقش مهمی در رشد و تعالی مادّی و معنوی جامعه ایفا می کند.
بهترین دلیل بر اهمیت نماز جمعه، این فریضه بزرگ اسلامی قبل از هر چیز، آیات نورانی سوره مبارکه جمعه است، که به همه مسلمانان و اهل ایمان دستور داده است، به محض شنیدن اذان جمعه، به سوى آن بشتابند، و هرگونه کسب و کار و برنامه مزاحم را ترک کنند، تا آنجا که اگر در سالى که مردم گرفتار کمبود مواد غذایى هستند، کاروانى بیاید و نیازهاى آنها را با خود داشته باشد، به سراغ آن نروند، و برنامه نماز جمعه را ادامه دهند.
در احادیث اسلامى نیز، تأکیدهاى فراوانى در این زمینه وارد شده است، از جمله در خطبه اى که موافق و مخالف، آن را از پیامبر گرامى اسلام(ص) نقل کرده اند آمده است که خداوند نماز جمعه را بر شما واجب کرده، هر کس آن را در حیات من یا بعد از وفات من، از روى استخفاف یا انکار ترک کند، خداوند او را پریشان کند، و به کار او برکت ندهد، بدانید، نماز او قبول نمى شود، بدانید، زکات او قبول نمى شود، بدانید، حج او قبول نمى شود، بدانید، اعمال نیک او قبول نخواهد شد، تا از این کار توبه کند.(وسائل الشیعه جلد ۵ صفحه ۷ باب وجوب صلاه الجمعه حدیث ۲۸٫)
یا در جای دیگری آمده است که کسى خدمت رسول خدا(ص) آمد، عرض کرد: یا رسول خدا! من بارها آماده حج شدم اما توفیق نصیبم نشد، فرمودند«عَلَیْکَ بِالْجُمُعَهِ فَإِنَّها حَجُّ الْمَساکِینَ؛» (بر تو باد به نماز جمعه که حج مستمندان است)
همانطور که مستحضرید نماز جمعه دارای یکسری ویژگی های منحصر به فرد است و می تواند بستر بسیاری از اقدمات فرهنگی و اجتماعی را فراهم کند، در این خصوص چه برنامه های ابتکاری در فولادشهر انجام شده است؟
در این رابطه با کمک فعالان عرصه های مختلف اقدامات خوبی صورت گرفته است که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشکیل و تأسیس “قرارگاه فرهنگی ولیّ امر” بخش فولادشهر با هدف تقویت جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی
- فعال سازی شوراها و مجامع رسمی با محوریت شورای فرهنگ عمومی بخش فولادشهر
- پیگیری و کلنگ زنی جهت احداث و تکمیل و نامگذاری ۷ باب مسجد در مدت ۴ سال مسئولیت خود در بخش فولادشهر
- برگزاری سه دوره مسابقات فرهنگی، هنری و ورزشی با عنوان “گلدسته” با هدف تعالی مسجد و با محوریت مساجد بخش فولادشهر در دهه امامت و ولایت؛ عید قربان تا عید غدیر
- ساماندهی آرامستان حضرت حمزه سیدالشهداء فولادشهر با انتصاب یکی از روحانیون باتجربه به عنوان مدیرفرهنگی مذهبی آرامستان
- تقویت و حمایت هیأت های مذهبی بویژه هیأت رزمندگان اسلام بخش فولادشهر
- فعال نمودن مرکز رسیدگی به امور مساجد و ساماندهی مساجد و تشکیل بانک اطلاعات از ارکان مساجد و صدور احکام ائمه جماعات و امناء مساجد که باعث الگو برداری برخی از شهرهای همجوار گردید.
- پیشنهاد و تشکیل “نهضت خدمت رسانی” و پاسخگویی مسئولان و دیدار چهره به چهره با مردم با حضور در مساجد در محله های مختلف.
- فرماندهی قرارگاه رزمایش مواسات و کمک مؤمنانه از ابتدای شیوع ویروس کرونا در دو مرحله از نیمه شعبان تا عید فطر با هدف شناسایی و کمک به آسیب دیدگان از کرونا
- همکاری با کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره) در جهت تأسیس تعداد ۷ مرکز نیکوکاری در ۷ مسجد بخش فولادشهر
- حضور مستمر و منظم در دفتر و ملاقات چهره به چهره با مراجعین محترم
- حمایت مادی و معنوی از فعالیت های قرآنی بویژه در ماه مبارک رمضان
- دعوت از شخصیت های حوزوی و دانشگاهی
- ارتباط مستمر و مؤثر با مدارس و دانشگاه ها
- برگزاری اردوهای فرهنگی و مذهبی توسط ستاد برگزاری نمازجمعه
- گسترش ارتباط با مردم در بستر فضای مجازی و راه اندازی کانال های اطلاع رسانی در پیام رسان ها
- راه اندازی مسابقه پیامکی یک خطبه یک سوال به صورت مستمر و هفتگی
- تکریم و دیدار با خانواده معظم شهداء، ایثارگران و جانبازان
- پیگیری جهت استقبال و تشییع و تدفین ۴ شهید عزیزجاویدالأثر در مسکن مهر فولادشهر
به نظر شما ویژگی های یک امام جمعه موفق چیست؟
سنگر والای امامت جمعه، که جایگاهی برای تبیین احکام اسلام و روشنگری اندیشه مسلمانان است، برای آنکه وحدت بخش مؤمنان و خنثی ساز توطئه های مخالفان و معاندان باشد، نیازمند پختگی، متانت، درایت، فصاحت، آگاهی سیاسی ـ اجتماعی ائمه جمعه و قدرت تفهیم مطالب و تهییج افکار و عواطف و برانگیختن به عمل صالح است. ائمه جمعه برای ایفای رسالت عظیم و سنگین خویش، بایستگیهای فکری، علمی و اخلاقی باید داشته باشند تا بتوانند موفق و اثر گذارتر باشند.
از طرفی مردم، ائمه جمعه را بازوی فکری و سیاسی نظام اسلامی و برگزیدگانی می شناسند که از سوی رهبری به این سِمَت، انتخاب شده اند. به فراخور حساسیت این مسؤولیت، انتظار از آنان هم بالاست. انتظار موضعی پدرانه، مشفقانه و دلسوزانه دارند. نهادها و ارگانها و مسؤولان اجرایی هم اگر از حمایت ائمه جمعه و مردم برخوردار باشند، بهتر می توانند به خدمت رسانی برای مردم بپردازند.
چه روش هایی را برای جذب جوانان به نماز جمعه انتخاب کرده اید و این روش ها چه ویژگی باید داشته باشد و یا کدامند؟
برای جذب مردم بویژه جوانان به نماز جمعه می بایست ضمن استمرار فعالیت ها و برنامه ها بصورت منظم، با زبان روز با آن ها صحبت کرد و فضا را برای طرح پیشنهادات و انتقادات مهیّا کرد و از دادن مسئولیت به جوانان عزیز نهراسید.
هرگاه کارها به خود مردم واگذار گردد مردم به خوبی از پس آن برمی آیند. قطعاً جوانان که با نشاط و با انرژی و از قدرت ابتکار و خلاقیت بیشتری برخوردار هستند، نقش مؤثری در اجرای برنامه ها و بویژه برنامه های فرهنگی دارند.
بطور کلی عوامل جذب در چند بخش خلاصه می شوند:
- خطبه ها: خطبه ها اگر کوتاه، گویا، جذاب و کاربردی و پاسخگوی شبهات و سؤالات مخاطبان باشد، می تواند عامل مؤثری در جهت جذب باشد. امروز احساس می شود بعضی از خطبه ها اشباع کننده نیست و شرکت کنندگان از باب تکلیف به نماز جمعه می آیند، اگر خطبه ها پر محتوا و جذاب باشند و در عین بیان مشکلات منطقه و جوانان، به ارائه راهکار بپردازند در جذب اقشار مختلف به ویژه جوانان به نماز جمعه مؤثر است.
- برنامه های جنبی نماز جمعه اگر مفید و متنوع باشد می تواند عاملی برای جذب باشد، مثل سخنران، مداح، کلیپ، روزنامه دیواری، برگزاری نمایشگاه کتاب و مسابقات فرهنگی و …
- وضعیت مصلا و محل برگزاری نماز جمعه، سیستم سرمایشی و گرمایشی، رعایت نظافت و سیستم صوت و روشنایی و… از عوامل مؤثر در استقبال نمازگزاران است.
- به کار گیری مجری توانمند و مسلّط، برخورد خوب اعضاء ستاد با نمازگزاران و … از دیگر عوامل جذب مردم بویژه جوانان به نماز جمعه می باشد.
به نظر شما مطالبات امامین انقلاب از ائمه جمعه چیست؟
نگرش امامین انقلاب به مسأله نماز جمعه و نقش اجتماعی، سیاسی آن به عنوان یکی از شئون وابسته به بُعد ولایت و رهبری در اسلام، نگاهی است ژرف، جامع و بیدارگر که در اینجا به برخی از بیانات امام خمینی رحمت الله علیه و امام خامنه ای مدظله العالی در باب جایگاه و اهمیت نماز جمعه اشاره می کنم:
نماز جمعه در کلام ارزشمند امام خمینی(ره)
- نماز جمعه در رأس همه امور است.
- برپایی نماز جمعه یکی از برکان بسیار عظیم اسلام است.
- یکی از مهم ترین چیزهایی که در این انقلاب حاصل شد قضیه نماز جمعه است.
- نماز جمعه سنگر است و این سنگرها را پر کنید.
- نماز جمعه که نمایشی از قدرت سیاسی و اجتماعی اسلام است باید هر چه با شکوه تر و پر محتواتر اقامه شود.
- ائمه جمعه باید توجه داشته باشند که یکی از مؤثرترین قشرهای جامعه به حساب می آیند.
نماز جمعه در کلام ارزشمند امام خامنه ای مدظله العالی
- مظهر عزم ملی نماز جمعه است.
- نماز جمعه یک سنگر اساسی در مقابل تهاجم همه جانبه دشمن است.
- یکی از مهم ترین عوامل حفظ ایمان و روحیه در مردم همین نماز جمعه و همین خطبه های جمعه است.
- مسئولان انقلاب در سراسر کشور ائمه جمعه هستند. پایگاه های هدایت و رهبری مردم در سراسر کشور ائمه جمعه هستند. سنگرهای دفاع معنوی در مقابل دشمنان در سطح جامعه ائمه جمعه هستند.
- قدر این فریضه عظیم (نماز جمعه) را باید خیلی دانست.
- نماز جمعه یک قرارگاه است، قرارگاه ایمان، قرارگاه تقوا، قرارگاه بصیرت، قرارگاه اخلاق، فرمانده این قرارگاه شخص امام جمعه است.
- نماز جمعه قلب فرهنگی هر شهر است، مرکز فرهنگی هر شهر نماز جمعه است.
- فرصت امامت جمعه و توفیق اقامه جمعه در کشور ما حقیقتاً توفیق بزرگی است.
فعالیت ها و کارکردهای اجتماعی نماز جمعه چه چیزهای می تواند باشد؟
نماز جمعه یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی ایران و از ابزار مهم و تضمین کننده حفظ و صیانت هویّت دینی و فرهنگی است و از این فرصت هفتگی می توان جهت فرهنگ سازی و اشاعه ارزش های نظام دینی بهره گیری کرد.
نماز جمعه فضای جامعه اسلامی را معنوی و الهی می کند و از این طریق ذهن و ضمیر افراد جامعه را تحت تأیر قرار می دهد و با چنین فضا سازی، زمینه را برای رشد و ترویج معارف دینی و سالم سازی روح و روان عموم جامعه فراهم می کند.
و نکته پایانی در این خصوص اینکه مهمترین رسالتی که نهاد نماز جمعه به دوش می کشد ایجاد آمادگی همه جانبه و تربیت یاران حضرت مهدی (عج) است. برهمگان روشن است که ما هم اکنون در دوره انتظار به سر می بریم و ماهیت انتظار هم تربیت یافتگی در طراز جبهه سبز مهدوی است و در این راستا، کدامین نهاد و مکان و برنامه ای است که بیش از نماز جمعه بتواند نقش آفرینی کند؟
بنابراین بر همه مهدی باورانِ مهدی یاور است که این کانون سیاسی و عبادی را دریابند و از این رهگذر بر اقتدار و عظمت و قدرت نرم انقلاب و جمهوری اسلامی ایران افزوده و مردم و جامعه شایسته ایران اسلامی را همچنان بر بام عزّت و سربلندی جهان جاودانه نگه دارند. ان شاءالله
در پایان لازم است از تمامی عزیزان اعم از اقشار مختلف مردم و نمازگزاران گرامی، خواهران و برادران بویژه جوان های عزیز، ائمه جماعات، هیاتهای مذهبی، مدیران محترم نهادها و ارگانهای مختلف، بخشداری، شهرداری، شورای اسلامی و شرکت عمران، آموزش و پرورش، واحد حمل و نقل شرکت ذوبآهن بویژه رانندگان زحمتکش، ستاد برگزاری نماز جمعه و نیروهای نظامی و انتظامی و بسیجیان غیور و… که در طول سالیان متمادی برای هرچه باشکوه تر برگزار شدن نمازجمعه همکاری داشته و دارند صمیمانه تقدیر و تشکر کنم. همچنین از جنابعالی و همکاران گرانقدرتان و همه عزیزانی که در جهت نشر معارف اسلامی و انقلابی و انعکاس خطبههای نماز جمعه تلاش و مجاهدت می کنید صمیمانه سپاسگزارم، امیدوارم ان شاالله همه ما از اقامه کنندگان و خادمین واقعی نماز باشیم. سلامتی و تعجیل در امر فرج حضرت حجت سلام الله علیه و طول عمر با برکت مقام معظم رهبری را از درگاه خداوند سبحان مسألت دارم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
انتهای پیام/