به گزارش صدای لنجان؛ کرونا هراسی موضوع همچنان داغ این روز ها است ویروسی که از چین شروع شده و به سرعت در حال گسترش به تمام نقاط دنیا است. آمارها از تعداد مبتلایان و فوت شدگان چنان ترس و اضطرابی در میان اقشار مختلف جامعه به راه انداخته که فراموش کرده اند که به باور روانشناسان ترس وحشت ناشی از این بیماری ها شدیدتر از خود بیماری بروز میکند. در این بین کارشناسان زیادی باهدف روشنگری و با تلاش برای حفظ آرامش اجتماعی وارد عرصه ی روشنگری می شوند.
موضوعی که “ساجده ممتازیان” درگفت و گو باخبرنگار گروه اجتماعی صدای لنجان به آن اشاره و اظهار کرد; این روزها خبرهای زیادی راجع به شیوع ویروس کرونا میخوانیم و میشنویم که این موضوع باعث نگرانی زیادی بین افراد شده است مسلما در چنین شرایطی نگرانی یا استرس طبیعی است اما فاجعه انگاری یا حساسیت بیش از حد سلامت روان ما را به خطر می اندازد و ما را دچار اضطراب میکند.
وی بااشاره به تفاوت استرس با اضطراب تشریح کرد: استرس وضعیتی است متاثر از یک محرک بیرونی خارج از کنترل مثل زمانی که بلایای طبیعی رخ میدهد یا همین شیوع ویروس کرونا است وبه طور کلی هر عاملی که سازگاری معمول ما را مختل کند استرس زااست .
ممتازیان افزود: استرس باعث واکنش های بدنی مثل افزایش فشار خون ،انقباض عضلانی و واکنش های ذهنی مثل عدم تمرکز ،افزایش افکار منفی،واکنش های هیجانی مثل افزایش ترس و اضطراب، کاهش اعتماد به نفس و درنهایت واکنش های رفتاری مثل مصرف خود سرانه دارو و دوری از موقعیت استرس زا میشود.
* اضطراب چیست ؟
اضطراب یک ترس درونی و متاثر از افکار و احساسات و رفتاری فرد است وقتی فرد عامل تهدید رابیش برآورد کند مضطرب میشود، اضطراب تا حد زیادی با تقویت مهارتهای مقابله ای موثر قابل کنترل است .
به این نکته مهم توجه کنید :
استرس قابل کنترل نیست اما اضطراب قابل کنترل است .
*مقابله با شرایط استرس زا
این مشاور بابیان اینکه در این شرایط استرس زا ما چه نکاتی را بهتر است رعایت کنیم, خاطرنشان کرد: خودگویی هایی که در ذهن داریم خیلی موثر است و بهتر است مراقب خودگویی ها باشیم.
۱_ بپذیریم که استرس ما طبیعی است، البته که ترس از امکان مبتلا شدن یا ناقل ویروس شدن بسیار اذیت کننده و درد آور است، تجربه ی احساس سردرگمی و کلافگی و نامعلوم بودن وضعیت نیز تنش زیادی برای ما ایجاد کرده اما بهتر است از خود این استرسی که تجربه میکنیم نترسیم و به خودمان یادآوری کنیم که :
جسم و روان من یک واکنش طبیعی نشان میدهد چرا باید وحشت زده باشم ؟ من اقدامات پیشگیرانه رو به طور کامل انجام میدهم تا تسلط بیشتری روی خودم داشته باشم.
۲_ استرس در دراز مدت روی بدن اثرات مخربی دارد پس اگر ناچار هستیم بیرون از خانه برویم بعد از برگشتن به خانه تمریناتی برای ریلکس کردن بدن انجام بدهیم مثل تنفس عمیق شکمی و تن آ رامی عضلانی .
۳_ ذهن ما بسیار مستعد خطاست و می تواند یک ترس طبیعی را به فاجعه تبدیل کند .با تکرار و نشخوار کردن افکار نگران کننده ما گرفتار اضطراب میشویم پس بهتر است مراقب افکار نگران کننده ی خود باشیم و با آ نها درگیر نشویم .یک راه خیلی ساده برای درگیر نشدن با افکار منفی این است که به خودمان بگوییم :
خوب یه فکر نگران کننده ی دیگه دوباره اومد سراغم .این فکر اومده تا استرس و اضطراب منو بیشتر کنه اما من تاجایی که از دستم برمیاد دارم اقدامات پیشگیرانه رو برای خودم و اطرافیانم انجام میدم و به بقیه هم توصیه میکنم .پس به اضطرابی بیشتر از این نیازی ندارم .
وی گفت: برخی از مردم در برابر ویروس ممکن است از رویکرد دوری جویی استفاده کنند و بدون رعایت بهداشت، زندگی عادی را دنبال کنند این شیوه مناسبی برای مقابله با کرونا نیست زیرا در موقعیتی هستیم که با کرونا به عنوان پدیده ای خطرناک مواجه هستیم و با بی توجهی و عدم رعایت بهداشت میتوانیم به خود و دیگران لطمه بزنیم.
این مشاور تصریح کرد: برخی نیز ممکن است زندگی خود را تعطیل کنند و با دوری گزیدن از اجتماع با این بیماری به مقابله بپردازند، در حالی که این روش کارآمدی نیست و باید از مردم بخواهیم به منابع علمی مراجعه کنند.
ممتازیان بیان کرد: مردم باید نسبت به این ویروس و روش انتقال آن آشنا شوند و راههای پیشگیری را به دست بیاورند و بتوانند استرس و نگرانی خود را تا حد معقولی کنترل کنند تا بحران رفع شود.
انتهای پیام/