به گزارش صدای لنجان؛ شب یلدا یکی از قدیمیترین جشنهای ایرانی است که از تاریخ قدیم ایران بهیادگار مانده است.
دکترهوشمند فرهمندفر در گفتگو با خبرنگار صدای لنجان, بااشاره به اینکه شب یلدا یکی از سنت های پسندیده است اظهار کرد: شب یلدا شبی است که در آن افراد دور هم جمع می شوند و تجدید خاطرات و صله رحم صورت می گیرد، ولی افراد باید در مصرف خوردنی ها و نوشیدنی ها احتیاط نمایند تا دچار عوارض ناشی از پرخوری در این شب نشوند.
وی افزود: امروزه آیین شب یلدا، خوردن آجیل مخصوص و انواع میوه است که همه جنبه نمادی دارند. بیشتر این میوه ها پُردانه هستند و سرخ رنگ مانند انار، هندوانه و چغندر پخته یا لبو. البته سفره شب چله در مناطق گوناگون ایران، بسته به فرهنگ قومی، تفاوت هایی هرچند اندک دارد؛ اما باید توجه داشت که خوردنی های شب یلدا، در واقع میوه و آجیل است و نه شام!
فرهمند فر با بیان اینکه در طب سنتی توصیه میشود، هر میوهای در فصل مناسب خودش، مصرف شود، تاکید کرد: میوهای مثل انار بهتر است دانه درشت، قرمز و شیرین باشد و با نمک و گلپر مصرف شود، مویز مصلح انار است. در خصوص میوه انگور هم باید از انگورهایی با دانه ریز و پوست نازک استفاده کرد، رازیانه و زیره مصلح خوبی برای انگور بوده و بهتر است پس از خوردن انگور، آب سرد خورده نشود.
وی با اشاره به طبع سرد میوه هایی مثل نارنگی و پرتغال بیان کرد: مزاج پرتقال و نارنگی سرد بوده و بهتر است به همراه مویز مصرف شود، در مصرف آجیل نیز نباید زیادهروی شود، مثلاً در خصوص پسته، باید خوب جویده شود و باقلا هم یکی از تنقلات محبوب این شب است که باید با گلپر خورده شود.
این محقق طب سنتی خاطرنشان کرد: توجه شود که در صورت سرد بودن مزاج، کسالت و خواب آلودگی، مشکلات مفصلی مانند تورم و درد و اختلالات گوارشی مانند نفخ معده و روده و… مخصوصاً با مصرف سردی جات مانند هندوانه، لبنیات، ترشیجات، برگه ها و … تشدید می شود. در این صورت بهتر است از گرمیجاتی چون چای یا عرق نعنا، چای دارچین یا زعفران که با کمی نبات یا عسل شیرین شده باشد و در آن تعدادی هل خرد شده هم موجود باشد استفاده شده یا می توان از پودر زیره سبز با کمی شکر بعد از غذا بهره برد.
وی با بیان اینکه خوردن هندوانه یکی از آداب و رسوم شب چله است افزود: نمیتوان کسی را از خوردن هندوانه منع کرد، اما باید توجه داشت که طبع هندوانه، سرد و تر بوده و توصیه میشود در صورت خوردن هندوانه، از گل قند(ترکیب گل محمدی و خاک قند) و عسل بهعنوان مصلح آن، استفاده کنند، در کل خوردن هندوانه و خربزه با معده خالی و در حال گرسنگی، توصیه نمیشود. کلا هندوانه میوه فصل تابستان است نه زمستان.
فرهمند فر تشریح کرد: نوشیدنی های خوب فصل زمستان و شب یلدا هم عبارتند از: چای ایرانی با هل یا دارچین یا زعفران، دم نوش نعنا با کمی نبات، معجون شیربادام با عسل و هل .
وی در ادامه با اشاره به تهیه دمنوش انار و گلپر افزود:انار دون شده را درون قوری ریخته و یک لیوان آب جوش روی آن بریزید و گلپر، نبات و چوب دارچین را اضافه کنید و روی حرارت غیر مستقیم ( کتری یا وارمر ) قرار دهید و حداقل ۱ ساعت روی شعله غیر مستقیم باشد تا کاملا رنگ بگیرد.
این محقق طب سنتی در پایان بیان کرد: امیدوارم با رعایت تدابیر فصل زمستان در اولین شب و همه شب ها و روزهای آن سلامتی همراه مردم عزیزمان باشد و بهترین بهره را از این فصل ببرند.
انتهای پیام/