به گزارش صدای لنجان؛ آنفولانزا یک بیماری ویروسی است که خیلی وقت ها با سرماخوردگی اشتباه گرفته میشود از سال ۱۹۱۸ که همهگیری آنفولانزای اسپانیایی حدود ۵۰ میلیون نفر را در سراسر دنیا مبتلا و تعداد زیادی از آنها را کشت، آنفولانزا به عنوان یک بیماری وایرال با احتمال همه گیری بالا و مرگ و میر قابل توجه ، نظر دانشمندان و کارشناسان بهداشت عمومی را به خود معطوف کرد و از سال ۱۹۹۷ با شناخت توالی ژنتیکی ویروس آنفولانزا ، ایده ساخت واکسن آنفولانزا وارد دنیای پزشکی شد.
از کجا بفهمیم آنفولانزا گرفتهایم یا سرما خورده ایم؟
خیلی از افراد وقتی که عطسه آبریزش، گلو درد، گرفتگی بینی پیدا می کنند، نمی دانند که سرما خورده اند و یا به آنفولانزا مبتلا شده اند!
علائم آنفولانزا سریع و ناگهانی ایجاد می شود و علائم آن شدیدتر از علائم سرماخوردگی معمولی است. اگر دیشب حالتان خوب بوده و امروز صبح که از خواب بیدار شده اید، احساس می کنید زیر یک کامیون له شده اید، شما به احتمال زیاد آنفولانزا گرفته اید.
آنفولانزا با گلو درد یا تب ناگهانی و بدن درد نسبتا شدید شروع می شود و علائم به تدریج تخفیف پیدا می کند تا نهایتاً ظرف ۲ تا ۵ روز بهبودی حاصل میشود، بنابراین سرماخوردگی با آبریزش و گرفتگی بینی شروع می شود و به تدریج علایم تشدید میشود.
چرا تشخیص بین آنفولانزا و سرماخوردگی مهم است؟
آنفولانزا میتواند باعث بروز عوارض جدی مثل ذاتالریه و حتی مرگ شود لذا بهتر است ظرف ۴۸ ساعت پس از بروز درمان شود.
گاها در افراد پر ریسک (مانند مبتلایان به دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، مبتلایان سرطان، بیماران پیوندی، افراد مبتلا به بیماری های اتوایمیون یا افرادی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی دریافت میکنند) داروهای ضد ویروس توسط پزشک تجویز می شود تا دوره بیماری را کوتاه کند.
از آنجا که ویروس آنفولانزا مدام در حال تغییر است لذا واکسن آنفولانزا به صورت سالیانه و مطابق با تغییرات احتمالی ژنوم ویروس فرموله و به بازار عرضه می شود و اصولا سال ساخت واکسن پس از نام واکسن ذکر می گردد.
تزریق واکسن آنفولانزا بین ۶ تا ۱۲ ماه شخص را ایمن می کند که توصیه میشود با پزشک خود در خصوص تزریق واکسن آنفولانزا مشَورت کنید.
چه افرادی باید واکسن آنفولانزا بزنند؟
کودکان ۶ ماه تا ۶ سال به ویژه آنها که مهد کودک می روند
همه افراد بالای ۶۵ سال
افرادی که با بیماران مبتلا به آنفولانزا سر و کار دارند مانند پرستاران خانه های سالمندان و کادر درمان
افرادی که بیماریهای مزمن قلبی ریوی دارند مانند کسانی که آسم دارند جراحی قلب کرده اند
افراد مبتلا به دیابت، کسانی که اختلال عملکرد کلیه دارند، کسانی که دیالیز یا رادیوتراپی می شوند یا سرطان دارند
کسانی که در مرغداری ها کار می کنند
بهتر است اطفال و خانمهای باردار تحت نظر پزشک واکسن آنفلوانزا بزنند
آیا خانم های باردار و مادران شیرده میتوانند واکسن آنفولانزا بزنند؟
خانم های باردار در سه ماهه اول بارداری منع مصرف دارد ولی در سه ماهه دوم و سوم بارداری تحت نظر پزشک می توانند استفاده کنند.
خانم های شیرده هم میتوانند واکسن بزنند و محدودیتی ندارند.
چه افرادی نباید واکسن آنفولانزا بزنند ؟
افرادی که حساسیت به تخم مرغ و یا هر یک از اعضای واکسن آنفولانزا دارند.
افراد مبتلا به گیلن باره
افراد مبتلا به بیماری تنفسی حاد
واکسن آنفولانزا را در چه شرایطی نگهداری کنیم چگونه و با چه دوزی تزریق کنیم؟
واکسن آنفولانزا یک داروی یخچالی است پس باید آن را در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری کرد، اما قبل از تزریق واکسن را به دمای ۲۵ درجه برسانید، سرنگ را قبل از تزریق به آرامی تکان دهید و سپس به صورت زیر جلدی یا عضلانی تزریق نمایید، واکسن را در مراکز درمانی تزریق کنید.
در بچه های بین ۶ تا ۳۶ ماه نصف واکسن تزریق و مجدداً ۴ هفته بعد تکرار شود (توجه داشته باشید نصف واکسن باقیمانده در هر سری قابل نگهداری برای تزریق های بعدی تمی باشد).
در افراد بالای سه سال یک دوز کامل واکسن ایمنی ایجاد می کند.
زمان طلایی تزریق واکسن آنفولانزا
از آنجا که پس از تزریق واکسن حدود ۲ تا ۴ هفته طول میکشد تا ایمنی ایجاد شود، لذا از ۱۵ شهریور تا ۱۵ مهر بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفولانزا است.
تفاوت واکسن آنفولانزای سه ظرفیتی و چهار ظرفیتی
تا سال ۱۳۹۷ فقط واکسن آنفولانزا سه ظرفیتی وارد بازار دارویی ایران می شد اما از آن پس واکسن چهار ظرفیتی هم وارد شد که نوع اول سه گونه و نوع دوم چهار گونه ویروس را تحت پوشش قرار می دهد.
البته باید توجه کرد که هر دو نوع واکسن آنفولانزا گونه های ویروسی خطرناک و نگران کننده را پوشش میدهد و تفاوت واکسن سه ظرفیتی با چهار ظرفیتی در گونهای است که بسیار تغییر پذیرنده بوده و نگرانی ما هم نسبت به آن کمتر است.
در حال حاضر واکسن آنفولانزا از هلند، فرانسه، کرهجنوبی و روسیه تحت نظر و مجوزهای وزارت بهداشت و درمان و علوم پزشکی وارد می شود و از نظر اثربخشی و میزان عوارض اختلاف جزئی با هم دارند.
برای سال ۲۰۱۹ واکسن آنفولانزای سه ظرفیتی توصیه شده است.
عوارض تزریق واکسن انفولانزا چیست؟
عوارضی مانند سردرد، تعریق، درد عضلات و مفاصل، گاهی تب و لرز ضعف و خستگی و سرخی در محل تزریق که البته دو روز بعد از تزریق از بین میرود.
حذف یک باور غلط
واکسن آنفولانزا از ابتلا به سرماخوردگی و یا سایر بیماری ها جلوگیری نمی کند بلکه صرفاً از تعداد دفعات احتمالی ابتلا به آنفولانزا و یا شدت بیماری می کاهد.
دکتر مژده دهقانی_عضو انجمن داروسازان استان اصفهان و عضو هیات مدیره شرکت تامین داروی اصفهان
انتهای پیام/