به گزارش صدای لنجان؛ پرهام پارسانژاد فیزیوتراپیست درباره علل صافی کف پا و راههای درمان آن اظهار کرد: صافی کف پا یکی از عوارض شایع در مشکلات پا در بین افراد است؛ پا دارای قوسهای طولی و عرضی است که مانند کمک فنر در پا و بدن عمل میکنند؛ در واقع این قوسها نیروهایی که از زمین به بدن وارد میشوند را جذب میکنند و باعث میشوند این شوک و نیروها، ضربهای به ساختارهای بالایی پا مثل لگن، کمر و زانو وارد نکنند.
وی ادامه داد: زمانی که این قوسها در کف پا کاهش پیدا میکنند در واقع خاصیت فنری از بین میرود که در نتیجه آن هنگام راه رفتن، دویدن یا ورزش کردن ضرباتی از سمت زمین به پا وارد میشود که ممکن است مخرب باشد. این ضربات در مواقعی باعث تخریب غضروف مفاصل و سایر ساختارهای مفصلی میشود که طبیعتا ابتلا به آرتروز را به همراه دارد.
شایعترین عامل صافی کف پا
پارسانژاد درباره دلایل کاهشقوسهای کف پا در افراد مختلف بیان کرد: یکی از شایع ترین دلایل ابتلا افراد به صافی کف پا، عوامل ژنتیکی است؛ ممکن است شخصی به صورت وراثتی صافی کف پا داشته باشد و نسل و فرزندان او هم با این مشکل رو با رو باشند؛ ابتلا به صافی کف پا میتواند اکتسابی باشد؛ ممکن افزایش وزن، کوتاهی عضلات پشت ساق و کوتاهی تاندون آشیل، بیماریهای التهابی مثل رماتیسم مفصلی و دیابت هم باعث کم شدن قوس کف پا میشود.
این فیزیوتراپیست افزود: از دیگر عوامل موثر بر کاهش قوس کف پا ضربهها و آسیبهایی است که در ورزش یا حادثه به فرد وارد میشود و شکستگی یا در رفتگی بعضی مفاصل کف پا را به همراه دارد، استفاده از کفش نامناسب تنگ که قوسهای کف پا را پوشش ندهد باعث ایجاد این اختلال میشود؛ راه رفتن پا برهنه به خصوص روی سنگ هم بر صاف شدن کف پا اثر دارد.
مهمترین دلیل صافی کف پا در بانوان
وی درباره عارضه صافی کف پا در خانمها گفت: ممکن است خانمها در دورههایی با تغییرات هورمونی به شلی رباطها دچار شوند که در برخی موارد صافی کف پا را به وجود میآورد.
پارسانژاد تشریح کرد: اگر مشکل افرادی که به صافی کف پا مادرزادی مبتلا هستند تا بعد از ۶ سال باقی بماند؛ تنها راه بر طرف کردن اختلال جراحی و آزاد کردن تاندونها و دیگر جراحیهای اصلاح کننده است؛ توجه داشته باشید در افرادی که به دلایل ژنتیکی با این مشکل رو به رو هستند علی رغم این که نمیتوانیم تغییر زیادی ایجاد کنیم؛ استفاده از کفیها و کفشهای طبی از بروز آسیب، به ساختارهای بالاتر بدن پیشگیری میکند.
بیشتر بخوانید: سروصدای زانو نشانه چیست؟/ درمان سندرم پلیکا با چند حرکت ورزشی
این فیزیوتراپیست ادامه داد: کفش طبی و کفیهای طبی در بهبود عارضه صافی کف پا در افرادی که با دلایل اکتسابی به این مشکل مبتلا میشوند و این اختلال در آنها به مرور ایجاد شده است نقش پررنگی دارند؛ علاوه بر این درمانهای فیزیوتراپی که به کشش عضلات پشت ساق، کشش غلاف کف پایی و متحرک ساختن استخوانهای کف پا و مچ پا منجر میشود، ممکن است کمک کننده باشد و فشار را از روی پا بردارد.
وی درباره مشکلات ناشی از صافی کف پا تصریح کرد: طبیعتا با کم شدن قوس کف پا، پا به سمت خارج چرخش پیدا میکند؛ این چرخش باعث میشود قوزکهای داخلی به سمت داخل بروند و ناهنجاری زانو ضربدری درفرد ایجاد شود؛ همچنین ممکن است این افراد با کمر درد رو به رو شوند، چه بسا بسیاری از کمر دردها با استفاده از کفیهای طبی و حمایت قوس کف پا بهبود پیدا میکنند.
پارسانژاد تصریح کرد: علاوه انجام تکنیکهای دستی، مجموعهای از تمرینها در فیزیوتراپی وجود دارد که به درمان کف پای صاف کمک میکند؛ پیشنهاد میکنیم روی صندلی بنشینید و توپ تنسی را زیر پا بغلتانید، حرکت دادن جلو و عقب این توپ به مرور باعث میشود در قوسهای ناحیه کف پایی و غلاف کف پایی قوس ایجاد شود؛ یا به عنوان تمرین دوم میتوانید از یک یک وردنه یا بطری استفاده کنید.
این فیزیوتراپست افزود: شما باید در حالت نشسته روی صندلی، حولهای روی زمین پهن کنید و کف پا را روی حوله قرار دهید ؛ سعی کنید با انگشتان پا این حوله را زیر پا جمع کنید و در انتها پیشنهاد میکنیم با پنجه پا روی لبه پلهای بایستید و وزنتان را روی پاشنه بفرستید به طوری که با فشار وزن، پاها از لبه پله پایینتر بیاد و عضلات پشت پا کشیده شود؛ همین کشش را میتوانید با یک ملحفه یا تسمه که به پنجه پا قلاب شده است ایجاد کنید.
انتهای پیام/باشگاه خبرنگاران جوان