به گزارش لنجانا روزنامه وطن امروز نوشت: از قدیم یک جمله همیشه از زبان خانوادههایی که عزیزانشان روی تخت بیمارستان بستری شدهاند، شنیده میشود، این جمله همان مَثل معروفی است که میگوید: «پس از خدا، امیدمان به دکترهاست» جملهای پر مغز و مهم که پس از توکل خانواده یک بیمار به الطاف الهی، امیدشان را به دست پزشکان و متخصصان مراکز درمانی نشان میدهد، حال تصور کنید خدایی نکرده در یکی از مناطق محروم، آن هم در روزهای تعطیل نوروز به دلیل حادثهای پیشبینی نشده، خانوادهای نیاز فوری به مراکز درمانی پیدا کند، در شرایطی که به دلیل کمبود پزشک بسیاری از مراکز درمانی بویژه بیمارستانهای واقع در این مناطق متاسفانه به حالت نیمهتعطیل درمیآیند، چشم امید خانوادهها پس از خدا باید به دست چه کسانی باشد؟
سهشنبه خبری روی خروجی تعدادی از سایتها و پورتالهای اینترنتی قرار گرفت که به راحتی نمیتوان از کنار آن گذشت، خبری نگرانکننده آن هم در آستانه عید نوروز و تعطیلات طولانی مدت کشور. هر چند که این خبر را یک نماینده مجلس اعلام کرده بود، اما اگر نگاهی دقیق به وضعیت سلامت در مناطق محروم داشته باشیم، متوجه صحت اظهارات این نماینده میشویم.
انتقاد از نیمه تعطیل شدن بیمارستانها در نوروز
به گفته احمد آریایینژاد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در ایام نوروز بیش از روزهای عادی درسال، ممکن است نیاز به دریافت خدمات درمانی از سوی بیماران وجود داشته باشد زیرا رفتوآمد در این روزها نسبت به دیگر روزهای سال بیشتر است و دراین میان گاهی ممکن است درجادهها تصادفاتی رخ دهد که این موضوع نیازمند خدمترسانی درست از سوی بیمارستانها است. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با تاکید بر ضرورت فعال شدن بیش از پیش مراکز درمانی بخش خصوصی و دولتی در ایام نوروز، نسبت به بحران کمبود پزشک در مناطق محروم هشدار داده و به خانه «ملت» گفته است: «در روزهای نوروز مناطق محروم شاهد خالی شدن پزشک هستند که ممکن است این مهم معضلات زیادی را در این مناطق به وجود آورد.» وی با انتقاد از وضعیت نیمهتعطیل بیمارستانها و برخی مراکز درمانی در ایام نوروز، خاطرنشان کرد: به طور حتم باید در مراکز درمانی برای بیماران باز باشد و در عین حال با کیفیتترین خدمات به آنها ارائه شود.
تجربه تلخ سالهای گذشته
آریایینژاد با تاکید بر اینکه در سالهای گذشته شاهد تعطیلی برخی مراکز اورژانس در ایام نوروز بودیم، تصریح کرد: همین موضوع باعث شد خسارتهای زیادی به حوزه سلامت و بیماران وارد شود. وی ضمن هشدار نسبت به خالی شدن پزشک در مناطق محروم در روزهای نوروز، تاکید کرد: متاسفانه در روزهای عادی سال شاهد کمبود پزشک در شهرهای دورافتاده کشور هستیم که این معضل در ایام نوروز دوچندان شده و ممکن است موجی از بحران را در مناطق دورافتاده ایجاد کند.
شانه خالی کردن مراکز خصوصی
«با توجه به تجارب سالهای گذشته، وزارت بهداشت باید تمام مراکز خصوصی را نیز در این ایام فعال کرده یا اسامی بیمارستانهایی که حاضر به ارائه خدمات در این روزها هستند را اعلام کند» این موضوعی بود که این نماینده مجلس در ادامه اظهارات خود به آن اشاره کرد و افزود: در سالهای گذشته برخلاف وعده و وعیدهای مدیران وزارت بهداشت مبنی بر نظارت کامل بر مراکز درمانی، اما شاهد خلأهای زیادی در این حوزه بودیم که امید است امسال با همت مدیران وزارت بهداشت، نارساییها بیش از گذشته برطرف شود.
مناطق محروم در حاشیه
اما به باور حسین بشارتی، پزشک متخصص و عضو هیات علمی دانشگاه، هر ساله در آستانه عید نوروز، مدیران بخش سلامت در کشور ویژه برنامههایی را برای مناطق گوناگون کشور به اجرا در میآورند، از جمله اینکه برای مسیرهای تردد مسافران در جادهها و محورهای مواصلاتی برنامه ویژهای تدارک میبینند. این استاد دانشگاه با بیان این مطلب به «وطن امروز» میگوید: برای مثال در تمام جادههای مواصلاتی کشور، تیمهای ویژهای از پزشکان و کادر پزشکی مستقر میشوند تا در زمان وقوع حادثه به سرعت وارد عمل شوند. بنابر اظهارات بشارتی، این موضوع در حالی در جریان است که تمرکز اصلی مدیران بخش سلامت روی بحث جادهها و محورهای مواصلاتی متمرکز شده است و از مناطق محروم غافل هستند، در صورتی که بسیاری از مناطق محروم هم هر ساله شاهد حضور گردشگر و مسافر نوروزی هستند. به باور این پزشک متخصص، باید این موضوع مدنظر باشد که مقصد بعدی مسافران نوروزی پس از گذشتن از جاده، شاید یکی از مناطقی باشد که با بحران کمبود پزشک مواجهند و احتمال هر گونه حادثهای در ایام تعطیلات در این مناطق وجود دارد.
امید مردم پس از خدا به پزشکان است به هر روی با توجه به وضعیت موجود و کمبود پزشک در برخی مناطق محروم کشور، از همین امروز باید برای تعطیل نشدن بیمارستانها و مراکز درمانی در این مناطق دست به کار شد و با تامین نیرو و امکانات از ایست کامل قلبی این مراکز در تعطیلات نوروز جلوگیری کرد.