به گزارش لنجان نا، دکتر “عباس سلیمی نمین” مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران، پژوهشگر و روزنامه نگار که از چهره های سرشناس فضای رسانه ای و سیاسی کشور است به تحلیل بیانات مهم رهبر انقلاب نشستیم، بیاناتی که در آن، مقام معظم رهبری ضمن هشدار نسبت به قصد آمریکا مبنی بر سوء استفاده از توافق، اعلام کردند که با قاطعیت جلوی نفوذ آمریکا در مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی خواهیم گرفت.
مقام معظم رهبری طی سخنرانی بسیار مهمی که در دیدار اعضای مجمع جهانی اهل بیت(ع) داشتند نسبت به نفوذ و سوء استفاده آمریکا از نتایج توافق هشدار دادند، پیش از این حضرت آقا در مورد نفوذ آمریکا به مراکز حساس نظامی هشدار داده بودند ولی امروز از نفوذ آمریکا در موضوعات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی تذکر دادند، دلیل این هشدارهای رهبری اساسا چه چیزی است و آمریکا با این مذاکرات بدنبال چیست؟
آمریکایی ها، بعد از این توافق بر اساس قرائن تلاش خواهند کرد که از این فرصت استفاده کنند برای این که موقعیت ایران را در منطقه تضعیف کنند، برای اینکه موقعیت ایران را در منطقه تضعیف کنند باید بتوانند در معادلات داخلی ایران تاثیر بگذارند، یعنی به گمان خودشان همان طور که آقای اوباما هم به صراحت اعلام کرد، بیایند و موضع ضد اسرائیلی ما را تضعیف کنند.
موضع ضد اسرائیلی ما را زمانی می توانند تضعیف کنند که در رقابت های سیاسی و صف بندی های سیاسی داخلی بتوانند تاثیر گذارباشند. ما در داخل کشور دیدگاه های مختلف داریم، جمهوری اسلامی به هیچ وجه دنبال این نبوده حق حیات دارندگان اندیشه های متفاوت از خودش را بگیرد. (اندیشه های متفاوت در ایران) حق حیات دارند و در حال فعالیت هستند.
آقای اوباما در واقع با آن صحبت خود نشان داد که به دنبال چیست. البته پیش از این هم می شد حدس زد که اینها بعد از این توافق به دنبال این باشند که محدودیتی که رهبری تعیین کرده را بشکنند.
رهبری محدودیتی در مذاکرات ایجاد کرده که یک استراتژی بسیار تعیین کننده است یعنی امکان سوء استفاده برای آمریکا را ببندد. آمریکایی ها الآن نشان دادند که هدف شان از این مذاکرات شکستن آن چارچوب های تعیین شده است با این نگاه که موقعیت جمهوری اسلامی در معادلات جهانی زمانی می توانند بشکنند که در داخل پایگاه قدرت در ایران بتواند تغییراتی ایجاد کند. این امید آنها است.
یعنی آمریکا برای انتخابات آینده برنامه دارد؟
این نگاه طولانی مدت است و این آرزوی دراز مدت آمریکا است، جریانات مختلف با هم رقابت می کنند و انتخابات در قالب این رقابت شکل می گیرد. آمریکا می خواهد این رقابت را به نفع یک جریان تقویت کند این آرزوی آمریکایی ها است.
بله! آمریکا این آرزو را دارد که جریانی که به آنها نزدیک تر است و با دیدگاه های آنها تطابق بیشتری دارد، آن جریان را در داخل ایران تقویت کند. این آرزو از ابتدای انقلاب اسلامی بوده است.
با ایجاد ارتباط، این مسئله (اثرگذرای بر انتخابات و تقویت جریان همسو برای کسب قدرت در ایران توسط آمریکا) تقویت می شود و امکان تحرک افزایش می یابد. وقتی آمریکا در ایران سفارت نداشته باشد نمی تواند تحرک زیادی داشته باشند حتی اگر انگلیس هم به اوسرویسی بدهد.
منظور از نفوذ آمریکا در ایران، فضای ایجاد شده بواسطه توافق هسته ای است؟
نه! توافق این امکان را ایجاد نمی کند. این موضوع مهمی است که باید به آن دقت شود…. توافق در یک چارچوبی است…. می خواهند آن چارچوب را بشکنند.
توافق به خودی خود، زیان آور نیست آنچه زیان آور است این است که آنها بتوانند این چارچوب ها را بشکنند.
رهبری مقید کردند که باید در این چارچوب حرکت کنند و خوشبختانه توانسته اند این مدیریت را اعمال کنند که با حفظ این چارچوب توافق صورت گیرد تا برای اینکه توافق کنیم لبخند خاص به آمریکایی نزنیم یا برای اینکه توافق کنیم چشم پوشی از مواضع ضد بشری آمریکا نداشته باشیم.
آمریکا در تلاش است این چارچوب را بشکند. آیا این قدرت را دارند که بشکنند یا خیر، بستگی به هوشمندی ما دارد. اینکه ما راه را باز بگذاریم یا ببندیم، این مهم است. رهبری نشان می دهد که بسیار هوشمند هستند و دارند رصد می کنند و راه را می بندند. این وظایفی را هم متوجه ما می کند که بدانیم دشمن می خواهد چه کاری انجام دهد.
آن چه مسلم است دشمن در آن قضیه (توافق هسته ای) دستاوردی داد، ما هم دستاوردی داریم. اگر نهادهای قانونی در کشور بگویند دستاوردها مورد قبول است آن توافق در چارچوب خاص صورت می گیرد ولی قصد آمریکا این است که در حاشیه این امر چارچوب تعیین شده را بشکنند و بگویند حالا که اینجوری شد سفارتمان را هم در ایران فعال کنیم . حالا که توافق شد این فرصت ها را هم در ایران بدست بیاوریم. این بستگی به ما دارد.
اگر تا به حال در این سالهای بعد از پیروری انقلاب اسلامی توفیقاتی کسب کرده ایم به این دلیل است که رقابت در داخل کشور سالم بوده و چارچوب های قدرت در نهایت در داخل کشور بسته می شده است اگر این چارچوب ها به تدریجی متاثر از عوامل بیرونی بسته بشود این در واقع امکان تضعیف و نفی استقلال کشور را بوجود می آورد.
ورود آمریکای ها به صحنه سیاست در ایران می تواند معادلات را به هم بزند و اثرگذاری نیروی خارجی به رقابت های سیاسی داخلی سم مهلک است.
امروز باید بدانیم ورود بیگانه به صحنه رقابت داخلی یک سم مهلک است این را هر کسی با هر سلیقه ای باید جلویش را بگیرد. آمریکایی ها صریح می گویند که ما باید در داخل ایران فعال شویم تا خط و مشی ایران را عوض کنیم.
خط و مشی ایران زمانی عوض می شود که آدم هایی سرسپرده را بتوانند در مجلس و جایگاه های قدرت نفوذ دهند در این راستا آنها سرمایه گذاری و حمایت کنند که برخی با رویکرد بیگانه در ساختار قدرت قرار گیرند.
رویکرد نیروهای داخلی ما، منافع ما را تامین می کند و رویکر دنیروی بیگانه منافع بیگانه را تامین می کند. وقتی بیگانه به صراحت می گوید که می خواهم از فرصت استفاده کنم تا وارد معادلات قدرت در ایران بشوم همه باید این راه را ببندند. و هشدارهای رهبری از این رو است که راه را ببندید و نگذارید و آمریکایی ها که اهدافشان را به صراحت دارند بیان می کنند موفق شوند. طبیعی است که ما باید هوشمندانه در این زمینه عمل کنیم.
پس از اعلام جمع بندی هسته ای، شاهد حضور هیئت های مختلف اقتصادی از کشورهای مختلف به ایران هستیم، رهبر معظم انقلاب درباره نفوذ اقتصادی در بیانات اخیر خود هشدار دادند، آیا هشدار مقام معظم رهبری در مورد نفوذ اقتصادی ورود شرکتهای چند ملیتی به ایران است؟
نه! اینکه آنها به ایران می آیند نشان دهنده شتاب زدگی و استیصال آنها است و اینکه آنها دچار مشکل هستند و می خواهند هر چه سریعتر مشکلات خودشان را حل کنند. اما در عین حال اگر این مطلب مدیریت نشود حتی تعجیل آنها برای ارتباطات اقتصادی مدیریت نشود می تواند مشکلاتی برای ما به بار بیاورد. می تواند موجب این بشود تا افرادی که منافع ملی برایشان خیلی مهم نیست با زد و بند هایی بجای تقویت تولید در ایران تقویت مصرف را دنبال کنند.اینها همه متصور است
اما ورود هیئت های عالی رتبه غربی به ایران، این همان حرفی بود که رهبری می زد که آنها بیشتر نیاز به ما دارند. اینکه آنها تعجیل دارند بیایند یعنی شرایط آنها شرایط سختی است و می خواهند حتما در شرایطشان ایجاد تغییر کنند.
خب! آقای دکتر پس منظور از نفوذ اقتصادی که رهبری در مورد آن هشدار دادند چه هست؟
امکان دارد آنها به عوامل زبون و پستی که در داخل کشور است که در هر کشور ی هم هست و در تاریخ ما هم آدم هایی هم هستند که حاضرند منافع ملی را به ثمن بخث بفروشند و زیر پا بگذارند، بیگانه بتواند، امروز وارد معادله اقتصادی بشود و با دادن رشوه و امتیازاتی آن بهره مندی که ما باید از ارتباطات اقتصادی ببریم آن بهره مندی را تضعیف کنند.
ما می توانیم از این ارتباطات بهره ای برای تقویت تولید در ایران بگیریم و هم می توانیم تبدیل ایران را به یک جامعه مصرفی کنیم.
دولت یک کششی به طرف حل مسائل در کوتاه مدت دارد، الته همه دولت ها دارند، دولت ها برای اینکه در انتخابات پیش رو موقعیتشان بهتر بشود و در عرض چند ماه تغییر ملموس برای مردم ایجاد کنند امکان دارد در این چند ماه به وادی واردات بیفتند چرا که با تولید نمی توان شرایط دولت را در چند ماه بگونه ای عوض کنید که نظر مردم نسبت به دولت مثبت بشود. این امکان وجود دارد که دولت در این وادی قرا بگیرد.
هشدار رهبری در این حوزه امر کاملا قابل فهم و درک است که حالا با شرایط بوجود آمده که نشان داده شده تعجیل بسیار زیاد غربی ها و خوب نبودن شرایط آنها است که می خواهند ارتباطاتی برقرار کنند ما باید این ارتباطات را به بهترین شکل در جهت مسائل ملی قرار دهیم و نگذاریم آدم های دون و آدم هایی که خیلی هویت ندارند با دریافت رشوه یا امتیازاتی این شرایط را برای ما شرایط خیلی خوبی قرار ندهند یا این شرایط را برای ما بسوزانند.
این شرایط می تواند سوزانده بشود و یا بهره برداری درست شود.
آقای دکتر! شما موافق تصویب برجام هستید، با وجود پذیرش محدودیت ها؟
بله. آن را ایده آل نمی دانم و دارای اشکالات جدی است ولی در عین حال امتیازات و دستاوردهایی برای ما دارد، کاش تلاش بیشتری می شد تا به ایده آل نزدیکتر می بود ولی در عین حال می تواند برون رفتی از شرایط فعلی باشد.
اگر افق کلان را نگاه کنیم و نقش ایران در جهان و در مسائل تعیین کننده حاکم بر نزاع های بین المللی نباید خودمان را در این قضیه زمین گیر کنیم. بلکه باید از این مسئله خارج شویم تا امکان تحرک بیشتری در معادلات جهانی داشه باشیم.
موضوع هسته ای اصلا هیچ موقع سنگر نبود بلکه یک پرونده ای است که بدلیل غفلت های ما تبدیل به یک اجماعی علیه ما شده است. باید این اجماع را بشکنیم و این توافق منجر به شکستن آن اجماع خواهد شد و این قطعا به نفع ما است ولو اینکه در این قضیه دستاوردهایمان نسبت به داده هایمان حتی بر اساس تحلیل برخی عزیزان برابر نباشد و ما نفعمان کمتر از داده هایمان باشد که البته من این را معتقد نیستم.
می گویم که حتی اگر تحلیل عزیزانی که انتقادات جدی دارند، درست باشد، ما اگر نگاه کلان داشته باشیم، برون رفت از این قضیه به نفع ما است نه به نفع غرب به شرط اینکه مراقبت هایی که رهبری می گویند داشته باشیم و همچنان در چارچوب های تعیین شده حرکت کنیم.
به نظر شما در مذاکرات مرز بندی رعایت شده؟
غیر از موارد جزئی، بله رعایت شد. برخی مواضع نقض شد و رهبری تذکر داد و آنها هم پذیرفتند.
ببینید! حاشیه دولت یازدهم می خواست این مرزبندی ها را کاملا بشکند. خوشبختانه دولت آقای روحانی تذکراتی که دریافت کرد بعد خودش را اصلاح کرد. یعنی خودش را مقید کرد که در چارچوبی که رهبری تعیین می کنند، حرکت کند. تذکری که به آقای ظریف داده شد در نوع تعاملش با آقای کری. ایشان پذیرفت و دیگر این امر تکرار نشد یا تذکری که به آقای روحانی درباره مذاکرات تلفنی داده شد و این دیگر تکرار نشد.
صریحا تذکر داده شد؟
بله
به نظر می رسد جریانی در دولت بدنبال گفتگو با آمریکا در مسائل دیگر برای ایجاد فتح بابی برای عادی کردن روابط ایران با آمریکا باشند؟ شما همچین گرایشی در دولت می بینید؟
گرایش دارند. بله! این را رد نمی کنم. در دولت تمایلاتی وجود دارد و من این را رد نمی کنم اما در عمل آیا تن به مدیریت رهبری می دهند یا نه، بحث دیگری است و اینکه خواستگاه آنها چیست، بحث دیگری است.
بعضا نگاه آقایان این است که مثلا می شود با سلطه گران در همه زمینه ها به توافق رسید. خیر! این امکان ندارد. ما در خیلی از مسائل اصلا نمی توانیم به توافق با آمریکا برسیم.
آیا ما در مورد اسرائیل می توانیم با آمریکا تعامل کنیم؟ اصلا جزو لاینفک سیاست آمریکا حفظ اسرائیل است. اگر اسرائیل سقوط کند قطعا جهان سرمایه داری ضربه هلناک و اساسی می خورد . حیات اینها با هم ارتباط تنگاتنگ دارد. قطعا با آمریکا در موضوع اسرائیل اصلا نمی توانیم به توافقی برسیم.
آمریکا را می توانیم یک زمانی با آن ارتباط داشته باشیم. چون یک حکومتی است ولو حکومت باطل باشد، حکومت مشروع است و مشروعیتش با باطل بودنش دو مقوله متفاوت است. با حکومت های مشروع می توانیم ارتباط داشته باشیم ولی اصلا اسرائیل مشروعیت ندارد.
اسرائیل رژیم غاصبی است که حقوق یک ملت را غصب کرده. آیا می توانیم در مورد اسرائیل با آمریکا مذاکره کنیم؟ خیر! اصلا این امکان پذیر نیست.
مادامی که آمریکا به سلطه گری خودش ادامه می دهد اسرائیل جزو لاینکفش است و اصلا نمی تواند بدون اسرائیل بر جهان اسلام سلطه داشته باشد و لازمه سلطه او در یک منطقه بسیار استراتژیک و حیاتی داشتن اسرائیل بعنوان پایگاهی در دل جهان اسلام است.
خیلی مسائل دیگری وجود دارد که ما نمی توانیم با آمریکایی ها به توافق برسیم به همین دلیل امروز معتقدیم که نمی توانیم الآن در این شرایط با آمریکایی ها ارتباط داشته باشیم.
از طرف دولت این پالس دادها داده می شود؟
بله! اولا در دولت یازدهم همگونی وجود ندارد برخی از نیروهای موجود در دولت یازدهم این نظر را ندارند و برخی ها این نظر را دارند. دولت یازدهم یک دولت ائتلافی است از یک طیفی که دیدگاه های مختلف دارد.
وقتی می گوییم دولت یازدهم، باید در نظر داشته باشیم که در آن نیروهای معتقد به آرمانهای انقلاب اسلامی وجود دارد همچنین در آن نیروهایی هم هستند که مقداری در این زمینه تفاوت های فاحشی هم دارند.
منبع: دانا
انتهای پیام/