به گزارش لنجان نا، در عصر حاضر شیوع بیماریهای غیر واگیر مثل بیمارهای قلبی و عروقی بیماریهای کبدی و کلیوی گریبانگیر کشورهای دنیا شده است. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماریها به دلیل پیشرفت بیماری ممکن است عضو درگیرشان مثل قلب یا کلیه یا کبد نارسا شود و فرد برای نجات جانش احتیاج به پیوند عضو داشته باشد.
موضوع پیوند عضو چندین سال است که در کشور انجام میشود که عمده این پیوندها شامل پیوند قلب، کلیه، قرینه، کبد و ریه است. با توجه به نوع عضو افراد نیازمند، عضو یا ارگان از افراد دچار مرگ مغزی که رضایت به اهدا دادهاند انجام میشود. از بین این اعضا پیوند کلیه و کبد از فرد زنده هم انجام میگیرد.
باید توجه داشت که افزایش بیماران نیازمند به کلیه با آمار کم مرگ مغزی و رضایت اعضای خانواده فرد دچار مرگ مغزی متفاوت است. تازه ترین آمارهای وزارت بهداشت گویای آن است که در کشور بیش از ۵۰ هزار نفر دچار نارسایی کلوی هستند که از این تعداد نزدیک به ۲۷ هزار نفر هفته ای سه بار باید دیالیز شوند. بر اساس همین آمارها سالانه ۵ تا ۶ هزار نفر به این تعداد افزوده می شود که تا سال ۱۴۰۰ این تعداد به ۹ هزار نفر خواهد رسید.
آمار رو به افزایش نارسایی کلیوی در کشور و بیماران نیازمند به کلیه سالها است که زمینه ساز بوجود آمدن بازار غیر قانونی خرید و فروش کلیه و کلاهبرداری و سودجویی برخی افراد شده است. با وجود تدابیر و طرحهای وزارت بهداشت اما بازار غیرقانونی فروش کلیه همچنان پر رونق است و بسیاری از بیماران با واسطه یا بی واسطه با پرداخت مبالغ هنگفت دست به پیوند کلیه میزنند.
همه ما در کوچه پس کوچههای شهر آگهیهای فروش کلیه را دیدیم که مرکز این آگهی ها در کوچه حسینی حوالی میدان ولیعصر است. حالا این که چقدر از این افراد اگهی دهنده واقعا اهدا کننده واقعی هستند یا دلال، نمیشود صحبت کرد. بر اساس گزارشهای غیر رسمی فقر و اعتیاد دو عاملی هستند که بیشتر فروشندگان کلیه را وادار به این کار میکند. بر اساس همین گزارشها فروشندگان کلیه معمولا با حداقل میانگین ۱۸ سال و قیمتهایی با حداقل ۲۰ میلیون تومان کلیه خود را به افراد نیازمند میفروشند.
اما موضوع گزارش فراتر از فروش کلیه است این روزها ردپای آگهی های های فروش کبد بین اگهیهای فروش کلیه پیدا شده است که البته این چوب حراج فقط به آگهیهای روی دیوار ختم نمیشود به فضای مجازی هم کشیده شده است البته آن هم با قیمتهای مختلف از ۳۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون که این قیمتها با توجه به نیاز مالی افراد فروشنده متفاوت است.
برای نمونه با دو تا از شمارههایی که در اگهی های فروش بودند تماس گرفتم اولین فروشنده که اهل تبریز بود و ۳۲ ساله، قیمت را که ازش پرسیدم گفت اگر خریدار واقعی باشی باهاتون راه میام من چون با کسی تصادف کردم باید ۳۰ میلیون دیه بدهم به همین خاط میخواهم بخشی از کبدم رو بفروشم ازش پرسیدم تحقیق کردی که این کار واقعا عملی هست و ضرری برای خودت نداره پاسخ داد از تو اینترنت تحقیق کردم که شدنی است و از چند نفر هم پرسیدم.
فروشنده دوم اهل شیراز بود پرسیدم قیمت کبد ی که اگهی دادید چنده؟ گفت ۱۰۰ میلیون پرسید برای کی میخواهید گفتم برای پدرم پرسیدم ایا این کار عملی هست پا سخ داد طبق قانون ،اهدای کبد از فرد زنده فقط از اعضای خانواده امکان پذیر برای همین باید شناسنامه سازی شود که من به عنوان پسر پدرتون باشم، پرسیدم چطور شناسنامه سازی کنیم پاسخ داد هستند افردای که این کار را انجام میدهند فردی بود که با شناسنامه سازی در بیمارستان نمازی شیراز توانسته کبد اهدا کند بعد از عمل هم شناسنامه رو پاره میکنیم.
دکتر ایرج فاضل رئیس بخش پیوند کبد بیمارستان طالقانی در خصوص این موضوع که آیا میتوان واقعا از فرد زنده مثل کلیه، کبد پیوند زد گفت: بیماران فریب تبلیغات پیوند کبد را نخورند، زیرا پیوند کبد از فرد زنده مانند پیوند کلیه امکانپذیر نیست. یشتر افرادی که برای فروش کبد آگهی میدهند، اطلاع درستی از چند و چون این عمل حساس ندارند. به آنها گفته میشود که میتوانند بخشی از کبدشان را اهدا کنند و بعد از مدتی، کبد دوباره ترمیم خواهد شد و هیچ مشکلی برایشان به وجود نمیآید. اما واقعیت ندارد.
وی ادامه داد: باید توجه داشت تنها مورد استثنا اهدای کبد از فرد زنده در کودکان است در مورد کودکان نیازمند پیوند، قسمتی از کبد پدر و مادر برداشته و به فرزند پیوند میشود و این تنها مورد دهنده زنده کبد است که به دلیل نبودن کبد مناسب برای کودکان و بر اساس رابطه نیرومند عاطفی بین پدر و مادر و فرزند صورت میگیرد.
فاضل تاکید کرد: در زمینه پیوند کبد به جز این مورد، دهنده داوطلب و زنده وجود خارجی ندارد و در صورتی که به فرض محال چنین کاری با اهداف مادی و رد و بدل کردن وجه انجام شود، باید درحد یک جرم فاحش و عمومی با آن برخورد شود.
منبع: YJC
انتهای پیام/