به گزارش گروه سیاسی لنجانا، رئیس جمهور امروز سهشنبه و پس از بازدید از مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما و افتتاح چند طرح دانشگاه آزاد اسلامی، در جمع مدیران، اساتید و کارکنان این دانشگاه با تاکید بر اینکه” دانشگاه آزاد اسلامی باید میزبان بهترین دانشمندان ایرانی مقیم خارج کشور باشد”، تصریح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی ثابت کرد که اگر کار به مردم واگذار شود، تحقق اهداف و توسعه کشور آسانتر است.
حجتالاسلام حسن روحانی، دانشگاه را مرکز آزاداندیشی، استقلال و استدلال دانست و گفت: منزلت و احترام، حق بزرگان و نخبگان است و هیچکس حق برخورد با شهروندان را خارج از چارچوب قانون ندارد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه اگر همت آیتالله هاشمی رفسنجانی و حمایت حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری نبود، دانشگاه آزاد اسلامی قوام نمییافت، اظهارداشت: دانشگاه آزاد اسلامی موجب جذب نخبگان در داخل کشور شد.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه “افتخار و سرمایه دانشگاه، ساختمان نیست بلکه اساتید هستند”، افزود: دخالت در دانشگاهها باید به حداقل لازم برسد و این واقعیت را باور کنیم که ایران متعلق به همه ایرانیان جهان است.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت پیوند دانشگاه و صنعت اشاره و تصریح کرد: آموزش، پژوهش و مراکز تولید، باید به زنجیره واحد در کشور تبدیل شوند.
رییس جمهور در ابتدای این مراسم، با ابراز خرسندی از فرصت دیدار از بخشهایی از این دانشگاه و از جمله واحد علوم تحقیقات، تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی را گام مهمی در توسعه فضای علم و دانش در کشور توصیف کرد و گفت: آغاز این راه در ۳۳ سال پیش و با توجه به فضایی که در آن روزهای کشور حاکم بود، مشکلات فراوانی به همراه داشت.
روحانی با اشاره به اینکه در فضای آن ایام کشور، آموزش عالی غیردولتی طرفداران چندانی نداشت، افزود: اگر تلاشهای پیگیر آیتالله هاشمی رفسنجانی و موافقت امام راحل(ره) نبود، شاید آغاز فعالیت دانشگاه اسلامی غیرممکن بود. بزرگانی از جمله مقام معظم رهبری که آن روزها عهدهدار آغاز فعالیت این دانشگاه شدند، کار بسیار بزرگی را شروع کردند.
رییس جمهور اظهار داشت: در بین همه خدماتی که آیتالله هاشمی رفسنجانی برای انقلاب انجام داد، از اصل پیروزی انقلاب اسلامی که ایشان جزو سرداران این انقلاب بودند و سهم بسزایی در پیروزی، استقرار و ساماندهی نظام اسلامی داشتند و نقشی که در شکلگیری و آغاز فعالیت مجلس و هماهنگی قوا در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی داشتند و نیز نقشی که در جنگ تحمیلی و پیروزیهای رزمندگان داشتند، بیتردید نقشآفرینی ایشان در پاگرفتن دانشگاه آزاد اسلامی یکی از برگهای زرین تلاشهای ایشان برای توسعه کشور محسوب میشود.
روحانی اقداماتی نظیر دانشگاه آزاد اسلامی را نیازمند صبر، تحمل و تدبیر برای هموار کردن مسیر حرکتی که در نهایت به نفع کشور خواهد بود، دانست و تصریح کرد: شاید عدهای از کسانی که با چنین طرحهایی مخالفت میکردند، قصد و غرض بدی نداشتند، ولی تفکراتشان اینگونه بود. چنانچه ما امروز نیز تا نزدیک شدن تفکرات در سطح کشور بهم و ایجاد اجماع در مورد برخی مسایل مهم کشور فاصله داریم.
رییس جمهوری در ادامه تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی را اثباتکننده این اصل عنوان کرد که اگر هر اقدامی ولو فرهنگی و علمی به مردم، متخصصان و صاحبنظران واگذار شود، آنان بهتر و سریعتر و در زمانی کوتاهتر، با توسعه و دستاوردهای بیشتر میتوانند آن کار را به ثمر برسانند.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطر نشان کرد: کاری که دانشگاه آزاد اسلامی در مدت ۳۳ سال انجام داد، دولت با توجه به محدودیتهای بودجهای و بروکراسی دولتی نمیتوانست انجام دهد.
روحانی با اشاره به سهم حدود ۳۵ درصدی دانشگاه آزاد اسلامی در عرصه آموزش عالی، آن را افتخاری برای مجموعه علمی توصیف کرد و گفت: این دستاورد درخشان گواه آن است که اگر کار را به مردم، صاحبنظران و متخصصان بسپاریم و دولت نقش سیاستگذاری، نظارت، حمایت و تسهیل مسیر را بر عهده بگیرد، بهتر میتوانیم به اهدافمان برسیم و دانشگاه آزاد یک نمونه مطلوب برای بسیاری از موضوعات و مسایل جاری کشور است.
رییس جمهوری افزود: در ابتدای کار دانشگاه آزاد این تصور نزد برخیها و از جمله بعضی از نمایندگان مجلس وجود داشت که این دانشگاه به اقشار متمول جامعه اختصاص دارد، اما امروز در مقام عمل میبینیم که آن تصور غلط بوده و این دانشگاه توانسته در سراسر کشور، توسعه فرهنگی، نشاط علمی و توسعه علمی به همراه داشته باشد و فرهنگ علم و دانش و هویت ملی و علمی را در اقصی نقاط کشور، ارتقاء دهد.
روحانی با بیان اینکه دانشآموزی نیز شأنیت بالایی دارد، اما ورود به دانشگاه شخصیت و شأنیت اجتماعی متمایزی به حساب میآید، اظهار داشت: دانشجو منزلت اجتماعی و نشاط روحی متفاوتی دارد، چرا که دانشگاه محیط متفاوتتری نسبت به مدرسه دارد.
رییس جمهوری، آزادی و استقلال را از ویژگیهای مهم دانشگاه برشمرد که اگر نباشند، دانشگاه بیمفهوم میشود و تصریح کرد: هنوز میتوان ادعا کرد که حوزههای علمیه در زمینه آزادی علمی و بحث آزاد از دانشگاههای ما جلوتر هستند و لازم است دانشگاههای ما نیز به لحاظ علمی در عین حفظ اخلاق و التزام به هویت دینی و ملی، استقلال و آزادی داشته باشند.
روحانی با اشاره به اینکه در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مدافع محدود کردن دخالتها در دانشگاهها و محیطهای دانشگاهی هستم، خاطر نشان کرد: چرا باید کارهایی که وزارتخانههای علوم و بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی از عهده انجام ان بر میآیند دولتی شوند یا در آنها دخالت شود. باید اجازه دهیم دانشگاهها روی پای خودشان بایستند و یک فضای رقابتی سالم بین خودشان و بین دانشگاههای کشور و دانشگاههای منطقه و جهان بوجود بیاید.
رییس جمهور با اشاره به اینکه خیل عظیمی از دانشجویان و اساتید اندیشمند و باسواد ایرانی در خارج از کشور حضور دارند که مشتاق حضور و مشارکت علمی با مراکز علمی و دانشگاهی کشور هستند، گفت: نخبگان علمی سرمایههای معنوی هستند که حتی از سرمایههای مادی نسبت به عوامل محدود کننده آزادی و استقلال گریزانتر هستند، لذا باید فضایی را ایجاد کنیم که عالمان اساتید، اندیشمندان و دانشجویان ایرانی خارج از کشور بتوانند، راحتتر به کشور تردد کنند و مشارکت علمی با مراکز دانشگاهی داخلی داشته باشند.
روحانی با طرح این سوال که چرا بعضیها به خودشان اجازه میدهند که خیلی راحت با یک استاد دانشگاه که از خارج به داخل کشور میآید برخورد کنند، اضافه کرد: این عده از کجا و براساس کدام قانون چنین حق و اجازهای را برای خودشان قایل میشوند. نباید با اساتید و عالمان که سرمایههای ماندگار کشور هستند، اینگونه برخورد کرد.
رییس جمهوری که اظهاراتش پیوسته با تشویق های حاضران همراه بود، افزود: «چرا باور نمیکنیم که ایران متعلق به تمام ایرانیان جهان است». هر ایرانی در هر جای جهان به سهم خود مالک و صاحب این کشور است و اگر لازم است با کسی برخوردی هم صورت گیرد باید در چارچوب قانون و قانونی باشد.
روحانی با اشاره به اینکه وقتی یک نفر ترک وطن میکند، عشقش به میهنش بیشتر شعلهور میشود، تصریح کرد: اگر فضا برای چنین فردی مهیا شود با تمام وجود به کشورش خدمت خواهد کرد و باید گفت که دانشگاه آزاد اسلامی به لحاظ اینکه دولتی نیست در زمینه فراهم کردن مقدمات استفاده از حضور و تخصص ایرانیان متخصص خارج از کشور دست بازتر و فضای مهیاتری دارد.
رییس جمهوری با بیان اینکه ممکن است در دانشگاهها و مراکز علمی دولتی تنگنظریهایی وجود داشته باشد، خاطر نشان کرد: این تنگنظریها گاهی حتی باعث میشود یک استاد دانشگاه نتواند کرسی تدریس خود را در دانشگاه حفظ کند و در چنین مواردی این دانشگاه آزاد است که میتواند این دسته از اساتید را جذب کرده و مانع از خروج آنها از کشور شود که این خود نوعی حفظ سرمایهها در داخل کشور است.
وی در میان تشویق حاضران ادامه داد: افتخار یک دانشگاه نه به ساختمان و نام و مساحت آن بلکه به استاد است. باید تلاش کنیم، مقام، جایگاه و منزلت اساتید بزرگ کشورمان را بیش از پیش ارتقاء دهیم و شرایط علمی کشور را به جایی برسانیم که دیگر برای دانشجو و برای کسی که میخواهد از تخصص یک فارغالتحصیل دانشگاهی استفاده کند نام آن فارغالتحصیل اهمیت نداشته باشد، بلکه نام و نظر اساتید آن دانشجو و فارغالتحصیل اهمیت داشته باشد.
رییس جمهوری در ادامه اظهارداشت: دانشگاه آزاد باید در کنار خود پژوهشگاه آزاد اسلامی را نیز به همین وزن و اندازه ایجاد کند. امروز وزن آموزش در دانشگاه آزاد بالا و مطلوب است و ممکن است ایراداتی به لحاظ کیفی به این دانشگاه وارد باشد که با توجه به جوان بودن این دانشگاه باید امیدوار باشیم که کیفیت علمی این دانشگاه نیز ارتقا یافته و ایرادات برطرف شود.
روحانی ادامه داد: دانشگاه آزاد به لحاظ کمی، کاری بزرگ و در حد معجزه انجام داده است. اما باید پژوهش را در کنار آموزش یک ارزش مهم بدانیم و اتصال دانشگاه به مراکز صنعتی، پزشکی، کشاورزی و امثال آن را افزایش داد.
رییس جمهوری آمایش مراکز و موسسات علمی را مسأله مهم دیگر دانست و تصریح کرد: این بحث در جلسات متعددی در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد که وزارتخانههای علوم و بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی نیاز به اسناد آمایشی دارند و اولین قدم را در این زمینه وزارت علوم برداشت که سند آن هفته پیش پس از تصویب ابلاغ شد.
وی اضافه کرد: حالا کشور در عرصه آموزش پزشکی ساماندهی خواهد شد و این ساماندهی به دانشگاه نیز در عرصه آموزش کمک میکند تا پیش از آموزش صرف ، آموزش کاربردی برای توسعه و رشد کشور و حل مشکلات جامعه را مد نظر داشته باشد.
رییس جمهوری بدترین دانشگاه را دانشگاه ساکت در برابر مسایل جامعه دانست و گفت: دانشگاه باید در مسایل اجتماع حضور و مشارکت فعال داشته و احساس وظیفه کند و از مشکلات انتقاد کند؛ حالا اگر برای انتقاد از دیگر قوا ملاحظه دارید، میتوانید از دولت انتقاد کنید که دیوارش کوتاه است.
روحانی که این بخش از سخنانش با تشویق حضار مواجه شد، اظهارداشت: کشور نیاز به علم دارد و دولت باید کار را به عالمان و اندیشمندان بسپارد چرا که کشور وقتی پیشرفت میکند که پرچمدارانش عالمان و اساتید باشند.
منبع:دانشجو
انتهای خبر /