به گزارش لنجانا به نقل از عیارآنلاین، وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت: هلدینگ غذایی صافولا که دوران خوبی را در زمان تحریمهای ایران تجربه میکرد، سرمایهگذاری خود را در این هفته کاهش داد، زمانی که تورم دو رقمی ایران به منافع این شرکت صعودی ضربه زد.
کشور ایران یکی از مهم ترین بازارهای خارجی است که حدود ۱۵٪ کل درآمدهای حاصل از تجارت این شرکت را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که عربستان سعودی حساسیت خاصی نسبت به تجارت با ایران دارد و روابط بین این دو رقیب منطقهای آشفته است.
هلدینگ صافولا به ریاست سلیمان بن عبدالقادر المهیدب، که عرضه کننده روغن خوراکی، شکر و دیگر مواد اولیه غذایی در بازارهای جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است، گزارش داد که سود خالص ۱۵۰ میلیون دلاری این کمپانی در سه ماهه منتهی به ۳۱ دسامبر پائینترین میزان نسبت به انتظارات تحلیلگرانی است که حدود ۱۷۰ میلیون دلار را پیشبینی میکردند.
وال استریت ژورنال میافزاید: نظام پادشاهی عربستان، ایران را متهم به دخالت در کشورهای عربی میکند. ایران به تازگی برای جلوگیری از برنامه هستهای خود با ایالات متحده و دیگر قدرتهای جهانی وارد توافق شده است؛ که این اتفاقات سیاسی، عربستان سعودی را نگران کرده زیرا معتقدند ایران با یک پوشش سیاسی به دنبال توسعه سلاح های هسته ای است.
شرکت صافولا با وجود تنشهای موجود، به آرامی و بی سر و صدا در ایران رونق گرفت و هم اکنون یکی از بزرگترین شرکتهای مواد غذایی جنوبغربی آسیا است؛ در حالی که اقتصاددانان منطقه به سابقهی طولانی خانوارهای تجاری عمده بین ایران و عربستان اشاره میکنند.
از سال ۲۰۰۴ تا کنون شرکت سعودی صافولا ۸۰% سهام شرکت صافولا بهشهر را خریداری کرده است. دو کارخانه مواد غذایی زیر مجموعه صافولا بهشهر بیش از ۵۰ درصد از بازار روغن خوراکی ایران را در اختیار دارند. (اطلاعات بیشتر)
تحلیلگران میگویند مدیران سعودی صافولا تا حد زیادی دست مدیران محلی را برای مقابله با مسائل داخلی باز گذاشتهاند. دولت ایران به وسیله یارانههای مختلف کمک میکند تا صافولا بهشهر و دیگر تولیدکنندگان محصولات اساسی با کاهش قیمت محصولات نهایی خود، هزینهی خانواده های ایرانی را کاهش دهند.
با توجه به داده ها در وب سایت بورس عربستان، دولت عربستان با ۱۰ درصد سهام، خود را دومین سهامدار بزرگ صافولا میداند.
تحلیلگران کاهش شدید ارزش ریال ایران را عامل اصلی کاهش ۲۰ درصدی سود ناخالص صافولا در سال ۲۰۱۳ عنوان میکنند. کاهش شدید ارزش پول ایران در اثر مقابله با تورم ۴۰ درصدی بوجود آمد که تا حد زیادی با تحریمهای بین المللی بر سر برنامه هسته ای ایران در ماه جولای ارتباط داشت.
۴۰ درصد از سرمایه شرکت صافولا در ارزهای غیر دلاری قرار دارد و این نکته به این کشور کمک میکند تا در کشورهای جنوبغرب آسیا و شمال آفریقا بهتر نفوذ داشته باشد.
شایان ذکر است دولت عربستان در برابر مشکلات سیاسی که در مصر، ایران و سودان بوجود آمده و خساراتی که شرکت صافولا میبیند، این شرکت را بیمه کرده است. کارشناسان این شرکت معتقدند با توجه به اینکه تحریمهای غذایی بعید است به سمت مواد غذایی بیاید، ضرورت دارد توجه ویژهای به بازار ۸۰ میلیونی ایران بشود.
ینی نخوریم؟
بخوریم آیا؟