به گزارش لنجانا به نقل از فارس فریدون عزیزی رئیس کنگره بینالمللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم تصریح کرد: 65 درصد افراد بیش از 20 سال در شهر تهران چاق هستند و این درصد به تدریج شیوع بیشتری پیدا میکند و در دنیا نیز کشورهای آمریکای شمالی و برخی کشورهای اروپایی سالهاست با افزایش چاقی و دیابت روبرو هستند ولی به نظر میرسد چاقی و دیابت در این کشورهای به نقطه پیک خود رسیده است و دیگر افزایشی پیدا نمیکند ولی در کشورهای در حال توسعه به علت تغییر سبک زندگی شیوع افزایش یافته است.
وی افزود: کشورهای در حال توسعه بیشترین جمعیت کره زمین را در خود جای داده است و به همین دلیل مرگ و میر ناشی از چاقی و دیابت در آنها بیش از حد معمول خود را نشان میدهد.
عزیزی درباره نقش آلودگی و پارازیت در بروز بیماریهای غدد، گفت: این موارد بیتاثیر نیستند ولی آلودگی شیمیایی و شرایط محیطی به اندازه سبک زندگی تاثیرگذار نیستند و بیشتر عوامل دیگر را تشدید میکند و این دلیل میتواند بیماریهای خاموش مانند تیروئید را شعلهور کند ولی خودشان به صورت نادر عامل بیماری هستند.
رئیس کنگره بینالمللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم خاطرنشان کرد: افراد دارای ناراحتی تیروئید در صورت درمان صحیح هیچگونه عارضهای در هنگام بارداری نخواهند داشت و نوزاد این افراد نیز دچار مشکلاتی نخواهند شد اما اگر بیماریها ناشناخته باشند و یا به درستی درمان نشوند میتوانند در بارداری ایجاد اشکال کنند. اشکالاتی مانند زایمان زودرس، سقط جنین و حتی میتوانند رشد ذهنی نوزادان را با مشکل مواجه کنند.
وی خاطرنشان کرد: جالب اینجاست که در کشورهای پیشرفته مثل انگلستان حدود 40 تا 50 درصد بیماران باردار درمان صحیح را دریافت نمیکنند چرا که بیماریشان شناخته نمیشود زیرا غربالگری انجام نمیشود و این 40 تا 50 درصد احتمالاً در کشور ما نیز مصداق دارد بنابراین شاید بتوان گفت تنها 20 درصد بیماری افرادی که باید با غربالگری شناخته شوند، شناخته میشوند.
رئیس کنگره بینالمللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم تأکید کرد: در 20 سالاول پس از انقلاب برنامه یددار کردن نمک به خوبی انجام میشد و پایشها نشان میداد که مردم ید دریافت میکنند ولی آخرین پایش نشان داد که در برخی نقاط کشور از جمله جنوب تهران کمبود ید نمک را داریم که حل این مشکل نظارت میطلبد.
عزیزی افزود: در سطح دنیا و کشورهای پیشرفته ید رسانی کافیست و اگرچه میزان ید مصرفی نمک برای عموم و رشد کودکان کافیست اما در زمان بارداری این مقدار کافی نیست چرا که یک زن بارداری با 2.5 برابر زن معمولی ید مصرف میکند.
وی خاطرنشان کرد: برای حل این مسئله وزارتخانه پیشنهاد کردهایم که حتماً باید قرصهای تقویتی زمان بارداری با ید غنی شود تا مشکل کمبود در این قشر حل شود چنانچه در تمام دنیا به تدریج این کار در حال انجام است چرا که کمبود ید مادر باعث کمبود ید کودک میشود.
رئیس کنگره بینالمللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم درباره کمبود ویتامین D نیز تاکید کرد: کمبود ویتامین D نرمی استخوان را در پی دارد و در رشد کودکان مهم است و مردان و زنان در ایران مشکل کمبود این ویتامین را دارند چرا که به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار نمیگیرند و از آنجا که 70 درصد ویتامین D از طریق قرار گرفتن در معرض آفتاب تأمین میشود مشکل ویتامین D پابرجاست.
عزیزی افزود: در این راستا نیز نامهای به وزارت بهداشت ارسال کردیم که همگان بخصوص خانمها یک قرص 50 هزار واحدی ویتامین D در ما مصرف کنند چرا که تحقیقات نشان داده است مصرف همین یک قرص در ماه کافیست.
وی توصیه کرد: مردم حتماً مطمئن شوند نمکیددار مصرف میکنند و لیست نمکهای ید دار استاندارد از وزارت بهداشت تهیه کنند ضمن اینکه دقت داشته باشند بستههای سنگین نمک صنعتی بوده و فاقد ید است و نمکها باید تصفیه شده باشد و بیشتر در کیسههای زرد رنگ عرضه شوند.
رئیس کنگره بینالمللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم کمبود ید را مهمترین علت کاهش هوش کودکان در جهان دانست و افزود: در کشور ما نیز شمار زیادی از دانشآموزان مشکل هوش داشتند و پس از یددار کردن نمک این مشکل حل شد.