به گزارش لنجانا به نقل از ايمنا موزه هنرهاي معاصر اصفهان اين روزها ميزبان يك نمايشگاه متفاوت است. نمايشگاه اسناد تاريخي و صنايع دستي مرتبط با چوگان كه براي اولين بار در تاريخ چندين ساله اين رشته ورزشي كهن برگزار ميشود. در اين نمايشگاه لوازم و تجهيزات بازي چوگان به نمايش گذاشته شده اند، اين فرصتي است براي آشنايي با رشتهاي كه به رغم سابقه آن در ايران چندان مورد توجه نيست. روز گذشته فرصتي بود تا ما هم سري به اين نمايشگاه بزنيم.
به رغم اينكه نمايشگاه فقط چند ساعتي بود كه آغاز به كار كرده بود اما تعداد استقبال كنندگان آن قابل توجه بود. بنري كه در ورودي موزه هنرهاي معاصر نصب شده بود خبر ميداد كه اين موزه ميزبان يك نمايشگاه متفاوت است و به همين دليل هر رهگذري را وسوسه ميكرد كه براي دقايقي هم كه شده از اين نمايشگاه ديدن كند.
در ورودي نمايشگاه آنچه كه بيشتر به چشم ميآمد تابلوهاي نقاشي و مينياتور با موضوع چوگان بود. تصاويري كه پيشتر و البته گاهي در كتابها ديده بوديم در قابي بزرگتر مقابل ما بود. در اين بين تصويري از چوگان بازي در ميدان نقش جهان كه با توجه به كهنه بودن كاغذش به نظر ميرسيد چندين سال قدمت دارد بيشتر از همه به چشم ميخورد. گويا ساير تصاويري كه بعدها از چوگان بازي در اين ميدان تاريخي تهيه شده از اين نقاشي قديمي الگو برداري كردهاند.
دقايقي با دهخدا يكي از راهنمايان نمايشگاه كه مسئول دفتر فدراسيون چوگان نيز هست در مورد آثار به نمايش گذاشته صحبت كرديم. او برگزاري اين نمايشگاه را يك اقدام ويژه براي شناساندن چوگان به عموم مردم ميداند و اميدوارانه ميگويد كه با تماشاي آثار اين نمايشگاه با هرچه از چوگان نميدانيم آشنا ميشويم. « آثاري از قلم زني، قلم كاري، مينياتور، نقاشي و همچنين تصاوير مسابقات چوگان در اين نمايشگاه گردآوري شده است. در واقع اين اولين بار است كه نمايشگاهي مرتبط با چوگان و با جمع آوري اكثر آثار قديمي مربوط به اين رشته برپا ميشود. بسياري از اين آثار دست ساز هستند، نمونه آن قالب چوب كه قدمت ۱۲۰ ساله دارد و كتاب دست نويسي كه با نزديك به يك قرن قدمت از ارزش بالايي برخوردار است، ضمن اينكه اطلاعاتي كه از گذشته چوگان ميخواهيم بدانيم نيز در اين كتاب يافت ميشود.
اين آثار قبلاً كجا بوده و در چه محلي نگه داري ميشوند. دهخدا در اين مورد ميگويد: خيلي از اين آثار شخصي است و توانسته ايم از صاحبان آنها براي برپايي اين نمايشگاه بگيريم. البته برخي ديگر نيز در موزه شيراز و تهران نگه داري ميشوند. به نظر ميرسد خود چوگان نياز به يك نمايشگاه مختص به خود دارد تا اين آثار بهتر نگه داري شده و حراست شوند.
در يكي از غرفهها هنرمندي اصفهاني مشغول به ترسيم مينياتور روي يك قاب ميناست. استاد فتح الله عباسي از مينياتوريستهاي پيشكسوت اصفهاني است، جالب اينكه او از سيزده سالگي تا امروز كه ميگويد نزديك به هفتاد سال سن دارد بيشتر آثار مرتبط با چوگان را كار كرده است. در مورد علاقهاش به چوگان ميگويد: «از بچگي به اسب و شكار علاقه داشتم و دوست داشتم آثارم در همين مورد باشد.»
در حالي كه يكي از غرفه داران چوب و گوي و عرق گير و بانداژ پاي اسب و .. را براي ما معرفي ميكند يكي از بازديدكنندگان در مورد مسابقات جهاني چوگان از راهنماي نمايشگاه سوال ميكند. دهخدا ميگويد: «مسابقات جهاني چوگان برگزار ميشود اما ما شرايط حضور در آن را نداريم. حضور در اين مسابقات يك حد نصاب دارد به نام هندي كپ، اگر اين بتوانيم زمينهايي داشته باشيم كه براي چوگان ساخته شده اند ميتوانيم اين مسابقات را ميزباني كنيم. ميدان امام (ره) اصفهان هم سالها قبل با همين هدف ساخته شده اما امروز كاربري گذشته را ندارد. اميدواريم در اصفهان يك زمين خوب ساخته شود تا راحت تر بحث ثبت جهاني چوگان و حضور در سطح اول مسابقات اين رشته را دنبال كنيم.»