به گزارش لنجانا به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسان، اینجا مشهد است، پایتخت معنوی ایران و شهر دلهای عاشق، شهری که بسیاری از مردم ایران زمین و دیگر نقاط جهان همواره آرزوی حضور در آن و زیارت بارگاه مطهر رضوی را دارند. شهری که سالانه 25 میلیون زائر و مسافر را در خود جای میدهد و به تبع آن باید امکانات رفاهی و خدماتی ویژهای برای مسافران راههای دور و نزدیک مهیا کند و در این میان اماکن اقامتی همچون هتل، هتلآپارتمان و مهمانپذیرها در زمره مهمترین امکانات رفاهی برای مسافران به شمار میروند.
اما در سالهای اخیر یکی از مشکلاتی که در زمینه اقامت مسافران در مشهد به چشم میخورد، رشد چشمگیر تعداد واحدهای مسکونی اقامتی در اطراف حریم رضوی برای مسافران است. با توجه به درآمدزایی خوبی که این موضوع به دنبال دارد، بسیاری از شهروندان ساکن مناطق اطراف حرم مطهر با تغییر کاربری مجاز و یا غیر مجاز واحدهای مسکونی خود به واحدهای اقامتی به دنبال کسب درآمد از این راه هستند.
در این میان برخی از مردم دیگر شهرها نیز با خرید زمینها و املاک اطراف حرم مطهر به کسب درآمد از این طریق میپردازند. واحدهای اقامتی بسیار کوچک و بعضا دارای شرایط نه چندان مطلوب بهداشتی و امنیتی که برخی به دلیل قیمت کمتر نسبت به هتلها و مهمانپذیرها مورد استقبال مسافران قرار گرفته، امروز به یکی از معضلات جدی گردشگری و هتلداری در مشهد تبدیل شده است.
با مراجعه به برخی از این منازل میبینیم که حتی کوچکترین اصول معماری در ساخت آنها رعایت نشده و تنها به دلیل قیمت ارزانتر و امکان حضور تعداد زیادی از مسافران در یک اتاق، از آنها استفاده میشود. واحدهایی که ممکن است هر لحظه حادثهای تلخ را رقم بزنند.
محمد قانعی، رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی به خبرنگار ایسنای منطقه خراسان میگوید: خانههای شخصی برای اقامت مسافران در صنعت گردشگری و هتلداری مشهد تاثیر منفی شدیدی دارد.
وی تصریح میکند: با توجه به نظارت نشدن بر استانداردهای امنیت و ایمنی و نیز بهداشت خانههای شخصی که برای اقامت مسافران تعبیه شده، معضل بزرگی برای شهر مشهد به وجود آمده است.
قانعی ادامه میدهد: این خانهها با خدمات نامناسب و گران کردن قیمتها در فصل تابستان صنعت گردشگری و هتلداری مشهد را تحت تاثیر قرار دادهاند.
احتمال وقوع مسائل غیر اخلاقی به دلیل عدم نظارت
قانعی با اشاره به احتمال بروز مسائل غیر اخلاقی و خلاف عفت عمومی در برخی از این خانهها اظهار میکند: برای جلوگیری از بروز هر اتفاقی نیازمند نظارت عمومی و ورود ارگانهای زیادی در این زمینه هستیم تا از فعالیت این منازل جلوگیری شود.
وی از نیروی انتظامی، سازمان میراث فرهنگی، قوه قضائیه، سازمان صنعت و معدن و شهرداری به عنوان دستگاههای مرتبط با موضوع نظارت بر این منازل نام برده و میافزاید: متاسفانه برای برخی از این منازل مجوز اقامتی بدون طی کردن مراحل لازم ساخت سوئیت صادر شده و اقدامات غیرقانونی انجام شده تا این خانهها فعالیت کنند.
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی تاکید میکند: فعالیت غیرمجاز و بدون نظارت این خانهها تبعات بسیار منفی به دنبال خواهد داشت و برای جلوگیری از این تبعات اغلب نهادهای نظارتی استان مثل بهداشت و اماکن باید به طور مشترک وارد عمل شوند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فعالیت منازل مسکونی اطراف حرم برای اقامت مسافران در نرخگذاری هتلها تاثیری دارد، میگوید: ما بدون در نظر گرفتن عرضه و تقاضا، قیمت هتل را تعیین میکنیم و این قیمت در طول سال یکنواخت بوده و تنها مدیر هتل میتواند برای ارائه تخفیف مسافران تصمیم بگیرد، بنابراین نرخ هتلها با فعالیت این منازل ارتباطی ندارد.
خالی ماندن هتلها در پی مراجعه مسافران به واحدهای اقامتی
قانعی اظهار میکند: متاسفانه تعداد خانههای اطراف حرم برای اقامت مسافران زیاد شده و این خانههای شخصی روز به روز از مسافر پر میشود و این یعنی خالی ماندن هتلها به گونهای که در ایام تولد امام رضا(ع) که همیشه هتلهای ما مملو از مسافر است امسال با هتلهای خالی مواجه شدیم.
وی تاکید میکند: فعالیت خانههای شخصی غیرمجاز برای اقامت مسافران ممکن است تلفات زیادی را به دنبال داشته باشد. هرچه سریعتر باید راهکاری برای جلوگیری از بروز این تلفات و حوادث در نظر گرفت.
خانههای شخصی اقامتی مسافران مخل آسایش همهاند
رئیس اتحادیه مهمانپذیرهای مشهد نیز میگوید: خانههای شخصی اقامتی مسافران مخل آسایش همهاند.
رشید صالحی میافزاید: خانههای شخصی که در اطراف حرم مطهر برای اسکان مسافران در نظر گرفته شده به دلیل وجود مسائل غیر اخلاقی و امنیتی در آنها مخل آسایش همه بوده و اداره نظارت بر اماکن باید نظارت لازم بر آنها را داشته باشد.
وی، خواستار پلمب هرچه سریعتر خانههای شخصی فاقد مجوز برای اقامت مسافران شده و میگوید: کسی که 10 تا 20 آپارتمان در زمینهای اطراف حرم دارد به راحتی آنها را برای اقامت مسافران در نظر میگیرد و نمیدانیم چرا به آنها مجوز میدهند.
صالحی ادامه میدهد: اداره نظارت بر اماکن باید ابتدا سه تا چهار ماه برای جواز کسب به آنها مهلت دهد که در صورت دریافت نکردن جواز و فعالیت بدون مجوز این منازل نسبت به پلمب آنها اقدام کند.
وی خاطرنشان میکند: در گذشته شهر مشهد برای اقامت مسافران نیاز به خانههای شخصی داشت اما در حال حاضر با توجه به افزایش تعداد هتلها و میهمانپذیران سطح شهر دیگر نیازی به خانهها و منازل شخصی نیست.
رئیس اتحادیه مهمانپذیرهای مشهد میافزاید: وضعیت در حال حاضر به گونهای است که به دلیل رشد تعداد خانههای اقامتی برای مسافران، بسیاری از اتاقهای مهمانپذیرها خالی است و صاحبان منازل شخصی در اطراف حرم ابتدا مجوز مسکونی خود را از شهرداری گرفته و سپس آن را به اقامتی تبدیل میکنند.
وی با بیان اینکه مبارزه با این امر مخل آسایش نیازمند تصمیمی بزرگ است، تصریح میکند: مسئولان عالی رتبه استان باید در این زمینه تصمیم درستی اتخاذ کنند، لیست خانههای شخصی اقامتی مسافران در شهرداری وجود دارد و فقط باید نسبت به پلمب آنها اقدام شود.
معضلات هتلآپارتمانها ناشی از فعالیت منازل شخصی اطراف حرم
رئیس اتحادیه هتل آپارتمانداران خراسان رضوی نیز در گفتوگو با ایسنا، 70 درصد معضلات کنونی هتلآپارتمانهای مشهد را ناشی از فعالیت منازل شخصی اطراف حرم میداند.
مهدی آجیلیان ادامه میدهد: فعالیت واحدهای مسکونی اقامتی برای مسافران که به طور غیر مجاز نسبت به این امر اقدام میکند تاثیر زیادی بر عملکرد و میزان مسافرپذیری هتلآپارتمانها دارد به گونهای که در حال حاضر 70 درصد معضلات در عدم اشغال معقول واحدهای مجاز به این امر بستگی دارد.
پر شدن تنها 50 درصد ظرفیت هتلآپارتمانهای مشهد در 4 ماهه امسال
وی با اشاره به فعالیتهای 300 هتل آپارتمان در سطح استان، اظهار میکند: 90 درصد هتل آپارتمانهای یک ستاره و 10 درصد آنها 2 ستاره هستند که از ابتدای سال تا ماه رمضان تنها 50 درصد ظرفیتآنها توسط مسافران اشغال شده است.
آجیلیان خاطرنشان میکند: پس از ماه رمضان تاکنون متوسط اشغال ظرفیت این هتل آپارتمانها به 70 تا 75 درصد رسیده است و شکلگیری و افزایش واحدهای اقامتی غیرمجاز، افزایش زائرسراهای دولتی و نیز کاهش مسافرتها در عدم اشغال میزان باقیمانده از ظرفیت هتل آپارتمانها تاثیرگذار بوده است.
وی میگوید: براساس قانون، اتحادیهها وظیفه شناسایی واحدهای اقامتی غیرمجاز را دارند تا آنها را به اداره نظارت بر اماکن برای پلمب واگذار کنند. ما وظایف خود را انجام دادیم و نیروی انتظامی با توجه به طرح خود روزانه 10 واحد از این واحدهای غیرمجاز را پلمب میکند.
رئیس اتحادیه هتل آپارتمانداران خراسان رضوی تصریح میکند: متاسفانه نحوه پلمب کردن این واحدها اشکال داشته و همین امر قبح پلمب را از بین برده است، وقتی واحد صنفی پلمب میشود کل واحد تعطیل شده و با نصب تابلو بر آن تا زمان تعیین و تکلیف از فعالیت آن جلوگیری میشود اما این موضوع برای واحدهای اقامتی متفاوت است.
وی ادامه میدهد: واحدهای اقامتی در ابتدا اخطار میگیرند و پس از 10 روز اداره اماکن به آن واحد مراجعه کرده و در صورت حضور مسافر و امکان نداشتن پلمب آن واحد، حداقل سه یا چهار روز زمان میبرد تا حداقل یک یا دو واحد از آن آپارتمان غیر اقامتی پلمب شود. برخیها این پلمپها را شکسته و به کار خود ادامه میدهند.
آجیلیان یادآور میشود: اگر پلمب به صورت کامل انجام شود موجب جلوگیری از بروز این معضلات خواهد شد و صاحبان واحدهای اقامتی برای اخذ پروانه کسب باید استعلامات را از نظر امنیتی، ایمنی و بهداشتی و سلامت دریافت کنند.
وی اظهار میکند: متاسفانه واحدهای غیرمجاز و فاقد پروانه بدون گذراندن مراحل لازم و نداشتن صلاحیت لازم در اطراف حرم رضوی به مسافرپذیری پرداخته و این واحدها از ورودی مشهد در جاده نیشابور تا حرم مطهر گسترش یافتهاند.
مسائلی که درباره مشکلات ناشی از وجود خانههای شخصی برای اقامت مسافران در مشهد مطرح شد، نشاندهنده به صدا درآمدن زنگ خطری برای وضعیت امنیتی و بهداشتی مسافران و نیز درآمدزایی هتلها، مهمانپذیرها و هتلآپارتمانهای سطح این شهر است.
وضعیتی که اگر مسئولان هر چه سریعتر چارهای برای حل آن به کار نبرند، ممکن است در آیندهای نه چندان دور عواقب ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد. عواقبی که برازنده نام پایتخت معنوی جهان اسلام در سال 2017 نخواهد بود.