به گزارش صدای لنجان؛ جدا از تمام ویژگی های معنوی که برای روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان وجود دارد، کارشناسان تغذیه و متخصصان تغذیه اعتقاد دارند که اگر در ماه مبارک رمضان تغذیه مناسبی داشته باشیم روزه به دستگاه گوارش بدن نظم می بخشد، از این لحاظ تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان بسیار مهم است.
در همین رابطه با مریم سبکتکین کارشناس ارشد تغذیه و عضو هیات مدیره انجمن تغذیه اصفهان در خصوص توصیه های پزشکی برای روزه داران و برنامه تغذیه در ماه رمضان به گفتگو نشسته ایم.
عضو هیات مدیره انجمن تغذیه اصفهان اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان توصیه شده که افراد همانند دیگر روزها سه وعده غذایی استفاده کنند که این وعده ها شامل افطار، شام و سحر است.
وی با اشاره به اینکه استفاده از مایعات برای باز کردن روزه در هنگام افطار مناسب است افزود: بهتر است برای باز کردن روزه از مایعات گرم مثل شیر گرم یا چای کمرنگ به همراه خرما یا کشمش استفاده شود و از نوشیدنی های سرد به هنگام افطار و همچنین مصرف انواع قند های تصفیه شده و شیرینی جاتی مثل زولبیا و بامیه خودداری کرد.
سبکتکین با بیان اینکه باید وعده افطار را مانند صبحانه غذا خورد، خاطرنشان کرد: توصیه می شود افطار را نیز مانند صبحانه، غذا مصرف شود، بعد از چندین ساعت طولانی که معده خالی است و غذا خورده نشده است باید از غذا های سبک و زود هضم استفاده شود، معمولأ در افطار باید از انواع نان ها، سبزیجات، پنیر، خرما به عنوان افزایش دهنده قند خون، شیر، فرینی و شیر برنج و غذا های سبک استفاده کرد، همچنین استفاده از آش های پرچرب و سنگین و غذا های دیر هضم در لحظه افطار مناسب نخواهد بود.
کارشناس ارشد تغذیه افزود: استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ کم چرب , آش کم حبوبات و حلیم بدون روغن که منبع خیلی خوبی از نشاسته، فیبر، منیزیم و پتاسیم است و همچنین مایعات به هنگام افطار موجب حفظ تعادل آب و مواد معدنی فرد روزه دار می شود.
وی یادآور شد: استفاده از سبزی و میوه در هنگام افطار و در فاصله افطار و سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از آب و فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مناسب بوده و مانع بروز یبوست می شود.
سبکتکین صرف یک وعده غذایی بین زمان افطار و سحر را مناسب دانست و تصریح کرد: آش سبک و سوپ نیز یک ساعت بعد از افطار مناسب خواهد بود و در نهایت دو ساعت بعد از افطار یک شام مختصر شامل غذای نانی، برنج به علاوه مواد گوشتی و سالاد و میوه مناسب خواهد بود.
این کارشناس ارشد تغذیه عنوان کرد: یکی از عادات غلط روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و نوشیدنی های سرد به ویژه در ماه های گرم شروع می کنند توصیه میشود افطار را با نوشیدنی های گرم مانند آب جوش , چای کم رنگ و شیر گرم آغاز شود بعد از آن می توان از خرما و کشمش استفاده شود.
وی افزود: در وعده افطار از پرخوری بایستی اجتناب شود و تا حد امکان از انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی اند و فاقد مواد مغذی از جمله ویتامین ها و مواد معدنی اند خودداری شود.
سبکتکین با بیان اینکه از خوردن غذا های شور مانند چیپس و غذاهای چربی ساز و پرچرب مانند فست فود باید خودداری کرد، گفت: استفاده از فست فود، زولبیا، بامیه و غذا های چربی ساز به هیچ عنوان توصیه نمی شود چون این غذاها مشکلات کم خونی و پوکی استخوان را به دنبال خواهند داشت.
کارشناس ارشد تغذیه با بیان اینکه روزه داران حتما وعده سحر را به عنوان یک وعده اصلی و مهم استفاده کنند، عنوان کرد: وعده سحری از اهمیت بالایی برخوردار است و هرگز نباید به طور کامل حذف شود، حذف این وعده موجب افزایش گرسنگی و افت شدید قند می شود و سردرد، سرگیجه و ضعف عمومی، بیحالی، بیخوابی، عصبانیت و بی قراری را به دنبال دارد.
وی افزود: عدم مصرف سحری موجب می شود در طول روز ترشحات معده زیاد شود و ناراحتی معده و زخم معده را نیز به دنبال خواهد داشت.
سبکتکین ادامه داد: توصیه می شود در هنگام سحر از غذا های قوی همراه با بخشی از میوه جات و سبزیجات استفاده شود، همچنین مصرف چای پررنگ نیز برای سحر مناسب نخواهد بود و باعث تشنگی در طول روز خواهد شد.
این کارشناس ارشد تغذیه گفت: در سحر می توان از گروه غذایی مثل برنج، گوشت قرمز و سفید بدون چربی و سرخ نشده و همچنین می توان از لبنیات مانند شیر، ماست و دوغ که ترش و شور نباشد استفاده کرد، توصیه می شود در سحر بین ده تا بیست قاشق برنج،گوشت کم چرب و سرخ نشده ،ماست و سالاد و میوه جات استفاده شود.
وی افزود:درنظر داشته باشیم که مصرف بیش از حد آب کمکی به رفع تشنگی در طول روز کمک نمی کند و در ساعت های ابتدایی روز میتواند دفع شود.
مصرف سبزیجات، سالاد و میوه های آبدار همچنین دانه های جذب کننده آب مثل; تخم شربتی و خاکشیر در پیشگیری از تشنگی و تنظیم آب مورد نیاز بدن بسیار مفید باشند.
انتهای پیام/