لنجانا به نقل از خبرگزاری جوان آنلاین – در كنار چالش مواد غذايي ناسالم و غيربهداشتي، بستهبندي غير بهداشتي و رعايت نكردن اصول و قواعد سالم نگهداري از خوراكيها موضوع ديگري است كه سلامت و امنيت سبد غذايي و به تبع آن سلامت مردم را تحتالشعاع قرار ميدهد. اين بار مشاهدات سخنگوي كميسيون بهداشت و درمان مجلس از بستهبندي محصولات برنج و روغن در فضاي نامناسب موجب شده است تا اين مسئله جدي و خبرساز شود.
سلامت و امنيت مواد غذايي يكي از مواردي است كه در دولت يازدهم و از سوي شخص رئيسجمهور مورد توجه ويژه قرار دارد، با وجود اين، تخلفات اين حوزه به تعدد و تنوع محصولات غذايي و خوراكيهايي است كه در كشورمان توليد و عرضه ميشود. حالا هم پس از ماجراي روغن ناسالم پالم در شير و ديگر صنايع غذايي، نوبت به بستهبندي نامناسب محصولات غذايي رسيده است به گونهاي كه محمدحسين قرباني با انتقاد از بستهبندي برخي محصولات غذايي در كشور ميگويد: طي بازديدهايي كه از برخي مراكز بستهبندي محصولات غذايي داشتم متوجه شدم كه موادغذايي مانند روغن و برنج در فضاي نامناسبي بستهبندي ميشوند. چندي پيش نيز زهره طبيبزاده نوري، عضو هيئت رئيسه مجمع نمايندگان استان تهران از توليد روغن آلوده با استفاده از استخوان حيوانات در كارگاههاي غير بهداشتي در حاشيههاي شهر خبر داد. خلاصه كلام اينكه انگار اين قصه سر دراز دارد!
آلودگي برنج بستهبندي
ماجراي برنجهاي آلوده حكايت تازهاي نيست. اصل اين ماجرا به چندين سال قبل باز ميگردد كه آلودگي برنجهاي وارداتي به آرسنيك، سرب و ديگر فلزات سمي مطرح شد اما ماجرا مسكوت ماند و هرازچند گاهي سوار بر موجهاي خبري از رسانهها سر درآورد. واردات برنجهاي آلوده، حكايت دستهاي آلودهاي بود كه با وجود توليد داخلي حجم بالايي از برنجهاي نامرغوب خارجي را وارد ميكردند. واردات بيرويه برنج خارجي اما همچنان ادامه دارد. بنا به تأكيد سخنگوي كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي امروز با توجه به نياز كشور به حدود 500 هزار تن برنج، اما در سال 92 حدود يك ميليون و 900 هزار تن برنج تنها از مبادي رسمي وارد كشور شد و اين يك ضايعه و مصيبت بزرگ براي توليد است. به باور وي كشاورز با هزار اميد و آرزو اين محصول استراتژيك را توليد ميكند اما نميتواند بفروشد و به مهاجرت روي خواهد آورد. به گفته قرباني اما چالش برنج فقط به واردات بيرويه آن باز نميگردد و مشكل اصلي اينجاست كه برنجهاي خارجي به صورت فلهاي وارد كشور و در جاهاي نامناسب بستهبندي ميشوند.
برنجهايي كه با جايزه ايراني ميشوند!
برنج صد در صد ايراني با جوايزي كه شما را به رؤياهايتان نزديك ميكند؛ اين بخشي از تبليغاتي است كه شما در طول روز، دهها و صدها بار با آن مواجه ميشويد و جوايز آنچناني و قرعهكشيهايي كه هر شب از شبكههاي سيما پخش ميشود، ممكن است شما را هم ترغيب كند تا چنين برنجي را تهيه كنيد. جالب اينجاست كه با تهيه اين برنج صد در صد ايراني متوجه ميشويد برنج مذكور نه در شكل، نه در عطر و نه در طعم ايراني نيست و بالعكس قرابت شديدي با برنجهاي هندي دارد. رئيس سازمان غذا و دارو در واكنش به اين تبليغات ميگويد: ميپذيريم كه امكان دارد برخي برندها چنين سوءاستفادههايي بكنند. حتي برخي تبليغات در رسانهها وجود دارد كه آن فرآورده يا محصول در صورت استفاده افراطي باعث آسيبديدگي به افراد ميشود. بنا به تأكيد وي برنجهايي كه مجوز براي واردات دارند بايد از نوع داخلي تفكيك شوند و برخلاف چاي كه اجازه مخلوط شدن با وارداتيها را دارد در برنج امكانپذير نيست حتي برندهاي داخلي بايد شناسنامهدار شوند. به باور قرباني نيز نحوه نظارت بر تبليغات محصولات غذايي به ويژه برنج در صدا و سيما يكي از دغدغههاي نمايندگان مجلس است و كارگروه كميسيون بهداشت و درمان مجلس پيرامون اين موضوع جلسهاي برگزار كرده است. با وجود اين، همچنان شاهد تبليغات اغواگري هستيم كه براي عرضه محصولاتشان به مردم دست به دامان تبليغات ميلياردي و جوايز ميليوني شدهاند!
ضوابط سختگيرانه در واردات رها كردن در بستهبندي
بنا به تأكيد سخنگوي كميسيون بهداشت، برنجهاي وارداتي فلهاي كه با وضعيتي غيربهداشتي بستهبندي ميشوند از جمله برندهاي شناخته شده كشور است كه هم اكنون نيز در بازار وجود دارند اما وضعيت اسفناك بستهبنديشان تا حدي است كه مجلس به سازمان غذا و دارو اولتيماتوم داده تا نظارت دقيقي بر نحوه بستهبندي اين محصولات داشته باشند. قرباني تصريح ميكند: سازمان غذا و دارو تا هفته اول مهر فرصت دارد تا نتيجه نظارتها و كنترلهاي خود را نسبت به نوع بستهبندي اين محصولات به كميسيون بهداشت و درمان مجلس اعلام كند و بدونشك در صورت كامل نبودن اين نظارتها، نام اين محصولات را علني و به اطلاع مردم خواهيم رساند. اين در حالي است كه رئيس سازمان غذا و دارو پيش از اين در نشستي خبري گفته بود: با ضوابط جديدي كه براي برنجهاي وارداتي از امسال گذاشتيم امسال نسبت به سال 93، 20 درصد ضوابط سختگيرانهتر شده كه نشان ميدهد برنجهاي امسال نسبت به سال قبل سالمتر خواهند بود. بنا به تأكيد وي طبق ضابطه برنج وارداتي بايد تأييديه آزمايشگاه را از كشور مبدأ داشته باشد، در بدو ورود نيز مورد بررسي قرار ميگيرند و به صورت رندوم هم در سطح بازار از آنها نمونهبرداري و آزمايش ميشود.
رسانهاي كردن اسامي متخلفان؛ حربهاي سوخته!
رسانهايكردن نام متخلفان از آن حربههايي است كه متخلفان حوزه غذايي را به هيچوجه دچار نگراني و ترس نميكند؛ چراكه در اين حوزه ديگر حناي مسئولان براي متخلفان رنگ ندارد زيرا آنان و حتي مردم اطمينان دارند اسامي خلافكاران رسانهاي نميشود. آنچنانكه قرار بود اسامي كارخانههاي متخلف در حوزه استفاده از روغن پالم در شير و لبنيات رسانهاي شود اما رئيس سازمان غذا و دارو با صراحت اعلام كرد «نميتوانيم اسامي را رسانهاي كنيم». خلاصه اينكه اين راهبرد براي افراد متقلب و سودجو راهكاري سوخته است. با وجود اين مردم انتظار دارند جدا از رسانهاي شدن و معرفي متخلفان لااقل جلوي تخلفات گسترده در اين حوزه را بگيرند تا بيش از اين با انواع و اقسام بيماريها مواجه نباشيم و بار سنگين هزينههاي درماني روي دوش مردم و نظام سلامت نيفتد.