به گزارش لنجانا به نقل از خبرگزاری فارس، حسن روحانی در جمع مردم زابل با اشاره به راهکارهای توسعه استان سیستان و بلوچستان گفت: برای حل مشکلات مردم و بیکاری اولین قدم این است که مردم استان، وحدت، انسجام، یکپارچگی و برادری و اخوت خود را مستحکم کنند.
همه زیر پرچم واحدی زندگی میکنیم
وی با بیان اینکه تمام مردم این استان اعم از سیستانی و بلوچ، شیعه و سنی و دیگر طوایف با هم برادرند اظهار داشت: همه زیر پرچم واحد ایران و اسلام با اخوت و مهربانی و یکپارچگی زندگی میکنند.
رئیسجمهور با تأکید بر دستورات قرآنی و معصومین مبنی بر حفظ وحدت و برادری اظهار داشت: این مسئله رمز توسعه و موفقیت و امنیت مردم است.
طوایف مختلف بار سنگینی در تامین امنیت منطقه دارند
روحانی امنیت سیستان و بلوچستان را پایه دوم در کنار وحدت برای توسعه استان خواند و ادامه داد: امنیت نیز باید به دست همه طوایف، قبایل، مرزبانان و کسانی که دلسوز وحدت هستند حفظ و پایدار بماند.
وی اضافه کرد:نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و بسیج به وظایف خود در قابل امنیت عمل خواهند کرد اما طوایف و وقبایل نیز باید این بار سنگین را به دوش بگیرند.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه هیچ کس نباید برای منافع تشکلهای خاص از نام سیستانی، بلوچ و زابلی به نفع حزب خود استفاده کند، افزود: رقابت احزاب و تشکلها آزاد است اما کسی نباید از اخوت و برادری مردم سوءاستفاده کند.
وی افزود: در حوزههای علمیه و دانشگاهها شخصیتهای بزرگ، عالم و دانشمند در استان سیستان و بلوچستان داریم تا جایی که یکی از مراجع بزرگ تقلید شیعه از منطقه سیستان است.
رئیسجمهور ادامه داد: این استعداد، انسجام، برادری و امنیت در استان سیستان زمینهای برای توسعه این منطقه و کل استان خواهد بود.
تلاش دولت برای توسعه کشاورزی در استان سیستان
روحانی اولین گام دولت برای استان سیستان و بلوچستان را مسئله کشاورزی این استان عنوان کرد و گفت: اولین قدمی که دولت مصمم است آن را انجام دهد مسئله کشاورزی منطقه سیستان است، با اینکه بار سنگینی بر دوش دولت خواهد بود اما این تصمیم را در هیأت وزیران در تهران اتخاذ کرده بودیم تا کشاورزی منطقه سیستان توسعه یابد.
وی تصریح کرد: کمبود آب در منطقه سیستان مشکل اساسی است که برای رفع کمبود آب نیز چند راه حل بیشتر نداریم، در نخستین راه حل باید به دیپلماسی آب بپردازیم یعنی حقآب مردم و آب مورد نیاز منطقه را طبق قرارداد با کشور همسایه تامین کنیم.
روحانی گفت: در سفر هفتم فروردین امسال به کابل در جلسه دو جانبه با رئیسجمهور و وزرای افغانستان بر سر مسئله آب رودخانه هیرمند و دریاچه هامون بحث کردم، تمام مقامات افغانی از جمله رئیسجمهور کشور افغانستان قول دادند طبق قرارداد بین ایران وافغانستان نسبت به استفاده از آب رودخانه هیرمند و حقآبه مردم نسبت به دریاچه هامون مقررات را رعایت کنند.
سفر هیات افغانی به ایران برای بررسی مساله سهم آب هیرمند
رئیسجمهور اظهار داشت: به زودی هیأتی از افغانستان برای مذاکره پیرامون اجرای دقیق قرارداد نسبت به رودخانه هیرمند دریاچه هامون و هریردود به ایران میآید و این مسئله را در دولت و مردم اعلام میکنیم که استانداران و مقامات مسول این استان نیز موظف هستند آن را دنبال کنند تا حق مردم در این دشت ساری و جاری شود.
روحانی خاطرنشان کرد: دومین مسئلهای که در رابطه با کمبود آب در استان سیستان مطرح است این است که به خاطر شرایط آب و هوایی آب به سرعت تبخیر میشود و برای رساندن آب به زمینهای زراعی باید از خط لوله استفاده کنیم که تصمیم داریم 46 هزار هکتار زمین کشاورزی را زیر شبکه آبیاری لولهای قرار دهیم و این طرح در مدت سه سال آینده اجرا میشود.
رئیسجمهور منابع اجرای این طرح را 1500 میلیارد تومان برآورد کرد و گفت: برای اینکه 46 هکتار زمین کشاورزی را زیر شبکه آبیاری لولهای قرار دهیم باید هر سال 500 میلیارد تومان منابع در اختیار مجریان طرح قرار دهیم تا این طرح در مدت سه سال اجرایی شود ولی پس از اجرا تحول بزرگی در کشاورزی منطقه رخ میدهد.
طرح دولت برای آبیاری تحت فشار در استان سیستان و بلوچستان
وی افزود: البته طرح دیگری نیز برای آبیاری تحت فشار کل استان مورد نظر ما هست که مصوب، اجرا و عملیاتی میشود، این طرح 100 هزار هکتار زمین را در استان سیستان و بلوچستان تحت پوشش قرار میدهد.
رئیسجمهور از اجرای طرح گازرسانی از ایرانشهر به زاهدان و خاش تا پایان سال 94 خبر داد و گفت: طرح گازرسانی از ایرانشهر به زاهدان و خاش پیش از این تصویب شده که این طرح تا پایان سال 94 اجرایی میشود،در این سفر در هیأت وزیران مسئله زابل را نیز مطرح کردم.
رئیس جمهور با ابراز امیدواری نسبت به اجرای طرح انتقال گاز از ایرانشهر به زاهدان و پس از آن از زاهدان به زابل گفت: برای اجرای این خط لوله از زاهدان به زابل 300 میلیارد تومان هزینه نیاز است که دولت این مبلغ را طی 2.5 سال آینده تأمین خواهد کرد.
روحانی ادامه داد: البته همزمان با طرح لوله گاز یک نیروگاه گازی نیز برای زابل اجرا میشود.
اجرای چندین طرح نیروگاهی در زابل
وی با اشاره به طرح دولت مبنی بر ساخت دو نیروگاه بادی به قدرت 100 مگاوات و اجرای عملیات اجرایی این پروژه تا چند ماه آینده تصریح کرد: امیدواریم این طرح تا پایان دولت یازدهم تمام شود.
رئیس جمهور طرح دولت برای احیای بازارچههای مرزی را یادآور شد و افزود: همه مناطقی که بازارچههای آن تعطیل و یا نیمه تعطیل شده بود به زودی احیا خواهد شد.
روحانی تثبیت شنهای روان در استان را یکی دیگر از برنامههای استان برای سیستان و بلوچستان خواند و افزود: دولت امسال یک هزار هکتار از زمینهای استان را تحت پوشش تثبت شنهای روان قرار میدهد.
برنامه دولت برای توسعه خط آهن چابهار تا چین
وی با تأکید بر لزوم تبدیل استان سیستان و بلوچستان به یک استان تجاری و ترانزیتی اظهار داشت: این استان نه تنها برای منطقه بلکه برای تمامی شرق و شمال کشور باید منطقهای ترانزیتی باشد.
رئیس جمهور به طرح توسعه چابهار و راه آهن این بندر تا زاهدان اشاره و ادامه داد: انتقال به شبکه ریلی و رفتن تا افغانستان، تاجیکستان و چین از اهداف این طرح توسعه است و ما این خط آهن را از سمت چابهار آغاز کرده و چینیها نیز از سمت کشور خود این خط آهن را اجرا کردند.
وی با اشاره به جلسه شب گذشته خود با سرمایهگذاران اهل سیستان و بلوچستان مقیم خارج از کشور گفت: دولت زمینههای لازم را برای سرمایهگذاری آماده میکندو صندوق توسعه ملی برای هر کسی که بخواهد در این استان سرمایهگذاری کند تخفیف 4 درصد خواهد داد و زمان بازپرداخت وام نیز دو سال برای کارآفرینان افزایش پیدا میکند.
رئیس جمهور با اشاره به ظرفیت بالای استان سیستان و بلوچستان از نظر معادن تصریح کرد: امسال بودجه لازم برای اکتشاف معادن در اختیار دوستان قرار میگیرد و هماکنون نیز هشت گروه مشغول اکتشاف هستند که به زودی این گروهها را افزایش خواهیم داد.
روحانی با اشاره به انتخاب استان سیستان و بلوچستان به عنوان مقصد اولین سفر استانی دولت در سال 93 اظهار داشت: مطمئن هستم با قوت و استعداد موجود دراین استان شاهد تحرک برای توسعه در خود استان خواهیم بود.
بررسی طرح ایجاد منطقه آزاد جدید در استان سیستان و بلوچستان
وی طرحهای متعدد مد نظر دولت برای استان سیستان و بلوچستان را یادآور شد و افزود: در جلسه امشب شورای اداری استان این طرحها بررسی خواهد شد.
رئیسجمهور در پایان با اشاره به درخواستهای مردم برای ایجاد منطقه آزاد تجاری در استان سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: این مسئله در جلسه هیأت دولت در دستور کار قرار خواهد گرفت و بررسی میشود.