به گزارش صدای لنجان؛ به نقل از میامی هرالد، مقامات اروپایی طی روزهای اخیر به کاخ سفید هشدار دادهاند اگر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا معافیتهای تحریمی درباره همکاریهای هستهای با ایران را تمدید نکند، به احتمال زیاد ایران از توافق هستهای (برجام) خارج خواهد شد. منابعی آشنا با این گفتگوها این خبر را به روزنامه آمریکایی «مککلاچی» اعلام کردهاند.
به نوشته پایگاه «میامی هرالد» اگر این تحریمها اجرایی شوند، هسته اصلی توافق هستهای ۲۰۱۵ (برجام) را هدف قرار میدهند. تمدید معافیت این تحریمها، به ایران اجازه میدهد فعالیتهای هستهای خود را به صورت محدود و تحت نظارت بینالمللی در تأسیسات اعلامشده ادامه دهد.
یک مقام ارشد دولت آمریکا نشست بین نمایندگان کاخ سفید و دیپلماتهای اتحادیه اروپا، فرانسه، و انگلیس را «تنشآمیز» توصیف کرد و نسبت به اجرای این تحریمها پس از پایان معافیت تحریمی در ۴ «مه» (۱۴ اردیبهشت) هشدار داد.
این تحریمها تمامی نهادهایی را هدف قرار میدهند که در پروژههای هستهای با ایران همکاری میکنند، بنابراین دور جدید تحریمها همه طرفهای برجام-روسیه، چین، انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا- را تحت تأثیر قرار میدهد و توان آنها برای اجرای تعهدات خود ذیل این توافق را با مشکلاتی روبرو میکند.
اختلافنظر میان مشاوران ارشد سیاست خارجی آمریکا در خصوص تمدید یا لغو معافیت تحریمهای نفتی به کشورهایی مانند هند و کره جنوبی وجود دارد. اما به گفته یک مقام آمریکایی این اختلافنظرها بیشتر بیانگر شکاف عمیقتری است، اینکه «آیا با فشار تحریمها، توافق هستهای با خروج همه طرفها کلا از بین برود، یا برای آغاز گفتگوهای جدید حفظ شود؟»
به گفته دو مقام آمریکایی، «برایان هوک» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران از ادامه تمدید معافیتها به عنوان یک نشانه حسن نیت به اروپاییها حمایت میکند، اما «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید با این ادعا که این اقدام به ادامه فعالیتهای هستهای ایران مشروعیت میبخشد، با تمدید معافیت برخی از تحریمها مخالفت میکند.
بنا بر این گزارش، طبق مفاد برجام طرفهای دیگر متعهد شدند که در بازطراحی زیرساختهای هستهای ایران کمک کنند. به عنوان مثال چین یکی از کشورهایی است که تعهد داده به ایران در تبدیل رآکتور آب سنگین اراک تحت نظارت انگلیس کمک کند. همچنین قرار بود این ۵کشور به ایران در تبدیل سایت هستهای فردو به یک مرکز تحقیقاتی و مرکز تولید ایزوتوپهای دارویی کمک کنند، اما بنا به گفته مقامات ایران هر دو پروژه به علت هراس از بازگشت تحریمهای آمریکا، متوقف شدهاند.
آمریکا ۱۸ اردیبهشت سال گذشته به صورت یکجانبه و بدون دلیل خاصی از برجام که مورد تأیید جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل بود خارج شد و اعلام کرد با خروج از برجام تمام تحریمها علیه ایران طی یک دوره ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه بازگردانده میشوند. اما واشنگتن سرانجام آبانماه از این ادعای خود عقبنشینی و برخی از معافیتهای تحریمی را به صورت موقت صادر کرد که اردیبهشت ماه به اتمام میرسد. اکنون میان تمدید یا لغو این معافیتها میان اعضای دولت ترامپ و کشورهای اروپایی اختلافنظر وجود دارد.
انتهای پیام/