به گزارش صدای لنجان ؛ میر علائی تهیه کننده و کارشناس سینما در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: واقعا حال و روز سینمای کشور خوب نیست و این به سالهای اخیر بر نمی گردد چون ما برنامه ریزی درستی نداریم، سازمان سینمایی هم فرصتی برای درمان سینما ندارد، سینمای ما وضعیت اورژانسی دارد که اصلا هم مناسب و قابل قبول در هیچ جای دنیا نیست، از سینمای جمهوری اسلامی ایران توقعات زیادی می رود و این توقعات وضعیت را حساس تر می کند و ما برای این حساسیت هیچ برنامه ای نداریم.
او ادامه داد: کلید توسعه کشور در دست سینماگران است البته به شرطی که سینماگران بتوانند در سالهای آتی کشور را رصد کنند و با فیلمهایشان بتوانند امیدواری در مردم ایجاد کنند اما هیچ کدام از این اهداف حاصل نشده است، اینجاست که شورای انقلاب فرهنگی باید ورود کرده و قانون گذاری کند.
میرعلائی توسعه سینما را در گرو افزایش امکانات و بودجه لازم دانست و گفت: رسانه ملی هم باید به کمک سینما بیاید و کارشناسان خبره را دعوت کند.
او ادامه داد: در حال حاضر ۵ هزار سینماگر داریم که اکثر آنها در طول سال بیکارند.
محمد مهدی حیدریان گفت: سینمای ایران این روزها دچار مظلومیتی است از هر دو طرف.
او سینما را حاکم تصویر عنوان کرد و افزود: روز به روز حکومت این حاکم در دنیا درحال فراگیر شدن است بویژه از زمانی که سیطره فضای مجازی فراگیر شده و قدر و قیمت آن را ما باید بدانیم تا بتوانیم در فضای مجازی حضور فعال داشته باشیم حضوری که با فرهنگ و ارزشهای خودمان آمیخته باشد.
حیدریان گفت: متاسفانه سینمای ما دچار جزئینگری هایی شده از سوی اهالی سینما و هم از سمت کسانی که اهل سینما نیستند ولی از آن انتظاراتی دارند که دلیل انتظارشان هم معلوم نیست.
معاون وزیر ارشاد به فیلم های روی پرده اینگونه اشاره کرد که این فیلمها بخشی از سلیقه و علاقه مخاطب است و مشکل از همین جا آغاز می شود چون در واقع به سلایق مختلف مردم اهمیت داده نمیشود و در حال حاضر فقط برای حدود ۵ میلیون نفر فیلم داریم نه ۸۰ میلیون حامی کشوری.
محمدمهدی حیدریان معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سینما هنوز به صنعت تبدیل نشده است افزود: پاشنه آشیل سینما همین تبدیل نشدن به صنعت است و وقتی صنعت نداشته باشیم نمی توانیم برنامه ریزی کنیم.
او ادامه داد: سینما قطار در حال حرکتی است که در حین حرکت باید اصلاح شود؛ جشنواره فیلم فجر یکی از مقاطعی است که نیازمند برنامه ریزی است؛ سینما، نیروی انسانی، تجهیز و تکنولوژی های آن، تولیدات و کمیت و کیفیت فیلم ها و حضور در بازارهای خارجی مجموعه ای به هم پیوسته است که به تنهایی توفیق حاصل نمی کنند.
او گفت: جشنواره فیلم فجر یک اجتماع ملی برای تأکید بر ارزش های فرهنگی مردم جامعه است.
حیدریان ادامه داد: تشتت سلیقه و علاقه به دلیل عدم برنامه ریزی در ساختار جشنواره فجر است که برای رفع این معضل برنامه ای تدوین شد مبنی بر تشکیل دبیرخانه فیلم و برای آن هم دبیری در نظر گرفته ایم تا فرآیند فیلم های حاضر در جشنواره را ارزیابی کند.
میرعلایی تهیه کننده و کارشناس سینما در سوی دیگر استودیو گفت: مشکل جشنواره فیلم فجر نبود زیرساخت مناسب است؛ تقریباً همه سینماداران ما مقروض هستند زیرا تقسیم عدالت در این حوزه انجام نگرفته است چون آشفتگی در سینما بیداد می کند افرادی هستند که سینما فقط با آنها کار می کند پس کشف استعدادها چه می شود؟
او افزود: پیشانی فرهنگ جمهوری اسلامی ایران سینماست اما جشنواره فجر ما به گونه ای نبوده که بتوان بر مبنای آن سال بعدش را برنامه ریزی کرد. وضعیت فروش فیلم های ما تأسف بار است باید سینما و سینماداران را تقویت و حمایت کنیم.
میرعلایی دیگر مشکل سینما را نبود فیلمنامه مناسب عنوان کرد و گفت: به سوژه های بکر، کهن و ملی و اسلامی بی توجهی می کنیم؛ فیلم های ما مردم را مسموم می کند و دلیل آن بی برنامگی است هنوز تکلیف حجاب در جامعه که هیچ حتی در سینما هم مشخص نیست ما حدود سینمای خود را نداریم.
او افزود: آمریکا سینما و ابزارهایش را می شناسد و خوب به کار می گیرد اما مسئولان ما آگاهی کافی ندارند این در حالیست که برخی مراجع تقلید می گویند در کنار تربیت طلبه ها باید سینماگر هم تربیت کرد.
میرعلایی گفت: با سیاهنمایی در فیلم نمی توان قله های دنیا را فتح کرد. سینما و سریال باید به صنعت تبدیل شود اما ما در چنبره خودمان گیر کرده ایم.
حیدریان در دیگر سوی این گفتگو به رسالت سینما در قبال فیلم های ارزشی اشاره کرد و افزود: ما سینما برای سینما را متوجه نمی شویم ما باید سینما را برای بیان ارزش های دینی به کار بگیریم پس کسانی که در حوزه معرفتی مهارت دارند باید در کنار سینماگران قرار بگیرند نباید به بازار داخلی متکی باشیم چون با شرایط اقتصادی موجود حتماً زمین می خوریم.
او گفت: جشنواره ها را باید معبر و گذرگاه دید نه هدف؛ اینگونه می توانیم با سینمای جهان ارتباط برقرار کنیم.
حیدریان ادامه داد: در برخی مقاطع، فیلمسازان ما با ساخت آثاری همچون «از کرخه تا راین، پرواز در شب و لیلی با من است» چنان دینی را به دفاع مقدس ادا کرده اند که هیچ کس نتوانست این کار را انجام دهد.
آقای الهی کارشناس سینما هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: سینما رسانه ای است که چهار رسالت دارد؛ آموزش، اطلاع رسانی، سرگرمی و راهبری. در حال حاضر در سینمای ما بلاتکلیفی خاصی حاکم است.
او گفت: بلاتکلیفی سینما مربوط به ۳۸ سال گذشته است و هنوز برنامه ریزی لازم در این حوزه انجام نشده است ما باید به گفتگوی اعتدالی، برنامه مدون و جامعی را برای سینما ترتیب دهیم آنچه از محصولات فرهنگی استخراج می شود نظر حاکمیت را تأمین نمی کند زیرا رهبری هم به ولنگاری فرهنگی اشاره می کنند.
میرعلایی در استودیو گفت: اگر مدیران فرهنگی کشور نمی توانند انتظارات رهبری را فراهم کنند لطفاً بگذارند و بروند. انقلابی بودن، جسور بودن از انتظارات رهبری است.
حیدریان با اشاره به واژه گلوگاه های فرهنگی افزود: اگر در فرمایشات رهبری تأمل نکنیم و تعبیر سطحی داشته باشیم صدمه بیشتری به فرهنگ کشور خواهیم زد فیلمسازان ما باید درست ساختن را یاد بگیرند و به ارزش های ویژه ما چشم داشته باشند.
سعید الهی در ادامه ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: سینما یک ابر رسانه است و در حال حاضر سینما بهترین وسیله برای انتقال مفاهیم اخلاقی ارزشی و انسانی است. اگر تعادل در مدیریت سینما کشور نباشد همان مصیبت های ۳۸ سال قبل را دوباره تجربه خواهیم کرد.
میرعلایی در استودیو به نقش فروشی اشاره کرد و گفت: وقتی سینما را رها کنیم و مدیریت نداشته باشیم، نقش فروشی، کوچک ترین آسیب است چون فیلم فروشی هم داریم؛ اگر نگاه ملی به سینما نداشته باشیم من قول می دهم سه سال آینده سینمای ما تعطیل می شود و از خارج برایمان فیلم می فرستند و جوانان ما را به انحراف می کشانند سینماگر باید دنبال گرفتن حق از دولت باشد در قرآن هم آمده هر کس دنبال رو شعرا باشد گمراه است مگر آنکه منافع مردم باشد.
حیدریان گفت: سینمای ما دارای حیات طبیعی نیست و اینگونه نمی توان ادامه داد؛ شرایط فعلی به ضرر سینماست سینمای ما ۱۵ سال قبل که ۵۵ میلیون جمعیت داشتیم حدود ۶۰ میلیون بیننده داشته است حالا باید دوباره به دوران طلایی سینما برگردیم.
میرعلایی گفت: وضعیت سینمای ما تأسف بار است چون از حدود هزار و شصت شهر فقط ۶۰ شهر دارای سینما هستند البته عده زیادی هم هستند که با سینما قهر هستند.
حیدریان گفت: به آینده سینما امیدوارم چون در فکر تأمین و تجهیز سالن های سینما هستیم از امکانات شهرداری ها برای ساخت سالن استفاده خواهیم کرد.
انتهای پیام /صدا و سیما