به گزارش لنجان نا ،به نقل از حرف ما ،با توجه به حجاب ستیزیهای گوناگونی که عموماً از طریق ایادی استکبار صورت میپذیرد و بیفایده بودن حجاب را هدف قرار میدهند شایسته است که به سه اثر روحی و روانی مهمی که در سایه رعایت حجاب اسلامی حاصل میگردد پرداخته شود تا فواید و ثمرات این حکم الهی بیشتر روشنشده و عاملی باشد در خنثی شدن کینهتوزهای استکبار با حکم الهی حجاب که این سه اثر روانی مهم عبارتاند از:
۱ – اطمینان قلبی و آرامش روحی با حفظ حجاب: با عنایت به سرشت توحیدی هر انسانی و روح خداجویش و ازآنجاکه حجاب یکی از احکام خداست و انسان با عمل کردن به دستورات خداوند متعال به مقام اطمینان و قرب الهی میرسد در نتیجه به یک طمأنینه و آرامش قلبی در رعایت احکام اسلامی خصوصاً حجاب دست مییابد و فرد باحجاب به کمال رضایت مندی میرسد. علاوه بر اینکه سبب اظهار دوستی به خداوند متعال و ائمه نیز میشود و به محبوب خدا شدن میانجامد چنانکه قران شریف نیز تأکید میفرماید: «قُلْ إِنْ کُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونی یُحْبِبْکُمُ اللَّهُ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌا [آل عمران/ ۳۱] اگر خدا را دوست میدارید از من پیروی کنید که خدا شمارا دوست بدارد و گناه شما را ببخشد که خداوند آمرزنده و مهربان است». همچنانکه دوست داشتن و محبوب دیگران بودن یک نیاز فطری و روانی انسان است که فرد با حفظ حجاب و حدود شرعی در سایه اطاعت از خداوند و محبوب خدا و اولیا الهی شدن این نیاز را ارضاء نموده و به اطمینان قلبی میرسد. در پرتو این امر احساس ارزشمندی، اعتماد بهنفس پیدا میکند. چیزی که نبود آن باعث مشکلات روحی و مشکلات ارتباطی بسیاری میگردد.
۲ – حجاب پاسخ مثبت به نیاز فطری شرم و حیا در وجود انسان: تمام انسانها یک نیاز فطری درونی به نام حیا و شرم در وجودشان دارند. علاوه بر مطالعات مردمشناسی و روانشناسی جنسی، از مطالعات تاریخی نیز استفاده میشود که انسان در هیچ مقطعی بدون پوشش زندگی نکرده است و این مطلب حاکی از وجود شرم و حیای ذاتی انسان است. پرفسور «اسوالد شوارتز»، طبیب و روانشناس اتریشی مینویسد: «علاوه بر مردمشناسی، تجزیه و تحلیل روانشناسی نیز ثابت میکند که احساس شرم، یکی از صفات عمده نوع بشر است. هیچ قبیلهای هرقدر هم بدوی بوده باشد شناختهنشده است که از خود شرم بروز ندهد و بچههای کوچک نیز شرم دارند».[۱] همچنان که از آیات مربوط به خلقت حضرت آدم و حوا نیز فطری بودن پوشش و حجاب استفاده میشود. پس حجاب پاسخ مثبت به این نیاز درونی و فطری است که در نهایت بهسلامت روانی فرد منجر میشود.
۳- حفظ حجاب ضامن بهداشت روانی با کاهش هیجانات و تنشهای جنسی: یکی از فواید و آثار مهم حجاب، ایجاد آرامش روانی است چه اینکه فقدان حجاب و آزادی معاشرتهای بیبندوبار میان زن و مرد هیجانها و التهابهای جنسی را فزونی میبخشد و تقاضای رابطه جنسی را بهصورت عطش روحی و یک درخواست اشباع نشدنی درمیآورد. استاد شهید مطهری در این زمینه میفرماید:
«روح بشر فوقالعاده تحریکپذیر است، اشتباه است که گمان میکنیم تحریکپذیری روح بشر محدود به حد خاصی است و از آن پس آرام میگیرد … هیچ مردی از تصاحب زیبا رویان و هیچ زنی از متوجه کردن مردان و تصاحب قلب آنان و بالاخره هیچ دلی از هوس سیر نمیشود. از طرفی تقاضای نامحدود خواهناخواه انجامشدنی نیست و همیشه مقرون است با نوعی احساس محرومیت و دست نیافتن به آرزوها که بهنوبه خود منجر به اختلالات روحی و بیماریهای روانی میگردد». [۲]
————————
پی نوشت:
[۱]. حجاب شناسی، مهدی زاده، حسین، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم ، چاپ دوم، ۱۳۸۲، ص ۴۰.
[۲]. مساله حجاب ، مطهری، مرتضی، انتشارات صدرا ، ۱۳۶۸، ص ۸۷.