به گزارش لنجانا به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام والمسلمین روحانینژاد با اشاره به اینکه «بزرگترین مراسم مذهبی در دهه محرم برگزار میشود و همه مردم تابع سلیقهها و مذاهب در این دهه به سوگ امام حسین (ع) و یاران با وفایشان مینشینند» گفت: امسال مراسم عزاداری تفاوتهایی با سنوات گذشته دارد و آن این است که استکبار جهانی که با اسلام در تعارض هستند، به دنبال تفرقه میان مذاهب اسلامی هستند و با ایجاد گروههای تکفیری در عراق، سوریه و لبنان به دنبال شکاف میان شیعه و سنی هستند تا اختلاف به وجود بیاورند و ما باید تلاش کنیم آن انسجام و همبستگی را بین مسلمانان جهان ایجاد کنیم.
وی افزود: هیأتهای مذهبی ما و علاقمندان به اهل بیت در سراسر جهان اسلام باید تلاش کنند تا دشمن از بستر این عزاداریها سوء استفاده نکند. البته تدابیر امنیتی در مراسمها باید صورت بگیرد تا گروههای معاند و دشمنان با نفوذ و رخنه مرتکب جنایاتی نشوند.
وی با بیان اینکه «توصیه ما این است که عزاداریها برای مردم باعث مزاحمتهایی نشود» افزود: ما در سراسر کشور برای توجیه هیئات مذهبی، ابتدا همایشهایی را برگزار کردیم، بیش از هزار همایش در 400 نقطه کشور انجام شده است که برای مبلغان مذهبی، مسوولین هیئات مذهبی و مداحان، سیاست و راهبردها تشریح شده است.
روحانینژاد با بیان اینکه «81 هزار هیأت مذهبی در سراسر کشور همگام با بیش از 60 هزار مسجد آماده هستند تا در طول این دهه مراسم محرم را برگزار کنند» گفت: این برنامهها نیاز به مبلغ دینی و سخنران دارد. با اقداماتی که صورت گرفته است قرار شده که حوزههای علمیه مبلغین را در خدمت سازمان تبلیغات اسلامی قرار دهد. پیش بینی ما این است که این 81 هزار هیأت مذهبی و 60 هزار مسجد که فعال خواهند شد حدود 50 هزار مبلغ دینی را تحت پوشش خود قرار دهند. لذا همه کشور اعم از شهر و روستا میتوانند با مراجعه به سازمان تبلیغات مبلغ مورد نیاز خود را درخواست کنند.
وی با اشاره به اینکه «در این مراسم در ماه محرم نیاز است که مبانی دینی و انقلاب استفاده شود» افزود: برنامهای را تحت عنوان تغذیه فکری شامل کتاب ره توشه پیام محرم ویژه مبلغین، مجله خیمه ویژه هیئات مذهبی ( و کتاب) نوحه به زبان فارسی، عربی و آذری برای مداحان تدارک دیده شده است. ما برخی از مساجد کشور را که محوریت دارند و نسبت به سایر مساجد از الگوی مناسبی برخوردارند مورد حمایت سازمان تبلیغات اسلامی قرار دادهایم
وی ادامه داد: همچنین از برخی ائمه محترم جماعات در سراسر کشور حمایتهایی صورت میگیرد. سعی شده تا در طول سال از 10 هزار مبلغ تغذیه فرهنگی شود اما در طول دهه محرم از مبلغهای بیشتری حمایت میکنیم.
روحانینژاد در بخش دیگری از سخنانش به ارائه گزارشی از فعالیتهای هیئات مذهبی در سال گذشته پرداخت و افزود: در این گزارش بیش از 21 هزار و 900 هیأت مورد بررسی قرار گرفتهاند که نتایج خوبی بدست آوردهایم. در سالی که گذشت عزاداریهای مذهبی 62/51 درصد از هیئات عزادارایها را در مساجد برگزار کردند. 70/25 درصد در حسینیهها برگزار شد. 87/11 درصد از عزاداریها در تکایا بوده است و 78/8 درصد در منازل برگزار شد. همچنین 67/5 درصد هم در بقاع متبرکه در سراسر کشور برگزار شده است.
وی با اشاره به اینکه «وقتی عزاداریها در مسجد است برنامههای فرهنگی پررنگتر است» گفت: در این ایام همه مناطق کشور باید مشارکت خود را نسبت به گذشته به نمایش بگذارند. به خاطر اینکه آن حرکت مردم شور خاصی داشته باشد در شورای هیئات مذهبی به این نتیجه رسیدند که میتوان برنامههای عزاداری در یک روز به صورت تجمع هیئات برگزار شود. البته این کار نباید بیش از یک روز باشد.
وی در بخش دیگری از ارائه آمار از گزارش خود با اشاره به اهمیت قرآن خوانی نزد امام حسین (ع) افزود: 94/36 درصد از برنامههای هیئات در سال گذشته برنامههای قرآنی بوده است. همچنین 2/69 درصد از هیأتهای مذهبی دارای سخنران بوده است و اینکه برخی از هیئتها سخنران مذهبی نداشتهاند علت آن کمبود مبلغ بوده است. ما کمبود مبلغ در سراسر کشور داریم که این کمبود مبلغ توسط حوزههای علمیه قابل رفع است.
روحانینژاد رویکرد برنامههای مذهبی به زیارت نامهها و مناجات نامهها را خوب توصیف کرد و گفت: 6/56 درصد از هیئات در برنامههای مذهبی از زیارت نامهها و مناجات نامهها استفاده کردند. همچنین از طرح احکام شرعی در هیئات مذهبی غفلت نشده است .73/29 درصد هم از هیئات مذهبی برنامه احکام گویی داشتهاند. همچنین توجه به نماز هم تبدیل به یک فرهنگ شده است که اوج برگزاری نماز جماعت در روز عاشورا است که آحاد مردم به صورت میلیونی با خواندن نماز ظهر و عصر آن را انجام میدهند و مورد استقبال مسلمانان جهان هم قرار گرفته است و یکی از پربازدیدترین برنامهها در منطقه نماز ظهر عاشورا است که برگزار میشود.
روحانینژاد با بیان اینکه «در سالهای اخیر، هیئات مذهبی، مراجع تقلید و صاحب اندیشان بسیار توجه کردند که خرافات را از مراسم آیینی دور کنند» افزود: گزارشهای بدست رسیده از این برنامهها راجع به استفاده از آلات موسیقی، اختلاط زن و مرد و استفاده از شمایلها بسیار ناچیز بوده است که با تلاش رسانهها میتواند از بین برود. راجع به قمه زنی مردم بصیرت خوبی پیدا کردهاند و به امر مقام معظم رهبری توجه کردهاند. در بعضی از جاها گزارش شده که قمه زنی وجود داشته اما با همان مردم صحبت شده که میتوانند به جای قمه زنی، خون خود را به نیازمندان اهدا کنند. امیدواریم روزی برسد که ما هیچ گزارشی در خصوص قمه زنی نداشته باشیم.
وی همچنین با اشاره به مصادف بودن روز عاشورا با 13 آبان ماه گفت: امسال برای اولین بار 13آبان مصادف با روز عاشوراست که در آن سه مناسبت وجود دارد. ما باید این روز را در تاریخ انقلاب حفظ کنیم. امسال در سراسر کشور برنامههایی مناسب با 13 آبان برگزار خواهد شد و این برنامه هم در تهران در روز عاشورا برگزار میشود. آنچه مورد توقع است این است که هنگام اقامه نماز ظهر عاشورا به این موضوعها پرداخته شود.
روحانینژاد در پاسخ به سوال خبرنگار دین و اندیشه ایسنا مبنی بر اینکه آیا در گزارش ارائه شده از فعالیتهای هیئات مذهبی در سال گذشته شاهد رفتارها و نابهنجاریهایی در عزاداریها بودهایم یا نه؟ گفت: مواردی از این قبیل رفتارهای نامتعارف وجود داشته اما بهتر است که به آن نپردازیم و به صورت موردی سراغ آنها برویم باید با معضلات فرهنگی به صورت فرهنگی برخورد شود.