به گزارش صدای لنجان؛ چند روز پیش سلیمان حیدری، سرپرست مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت طی گفتوگویی که با خبرنگار فارس داشت: «بر غیر قانونی بودن فعالیت اسنپ دکتر تاکید کرد و افزود: تا به امروز هیچ مجوزی برای فروش اینترنتی و الکترونیکی دارو نیز صادر نشده است و فروش دارو توسط پلتفرم اسنپ تخلف است متاسفانه بارها گزارشهایی از گرانفروشی دارو توسط این پلترم نیز به ما رسیده است که امیدواریم سازمان غذا و دارو با همکاری سایر دستگاهها تکلیف فعالیت این پلتفرمها را مشخص کند.»
پس از انتشار در این گزارش، اسنپ در جوابیهای که برای خبرگزاری فارس ارسال کرد نوشت: «سرپرست مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت به موضوع گرانفروشی در اسنپ دکتر اشاره کردهاند. لازم به توضیح است که اسنپ دکتر نقش و مداخلهای در قیمتگذاری دارو ندارد. اما به هرحال ما به عنوان پلتفرم متعهد به خدمات با کیفیت و مقابله با گرانفروشی هستیم. کاربری به ما اعلام کند که قیمت دارویی که تهیه کرده گران بوده، این موضوع بررسی میشود، خسارت واردشده به کاربر بازگشت داده میشود و همچنین در صورت محرز شدن گرانفروشی، با داروخانه قطع همکاری میکنیم.
همچنین وی با اشاره به فعالیت پلتفرمهای عرضه دارو، فعالیت اسنپدکتر را غیر قانونی و تخلف خوانده است. این درحالی است که به تازگی آییننامه حمایت از تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین در حوزه سلامت بر اساس قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات تصویب شده است، بر اساس ماده ۲۲ این آییننامه وزارت بهداشت، وزارت امور اقتصادی و وزارت ارتباطات مکلف به تهیه و تنظیم آیین نامه در خصوص ارائه خدمات آنلاین حوزه سلامت آنلاین هستند و بر اساس قوانین سایق از جمله قانون نظام صنفی و ضوابط پلتفرمهای حوزه سلامت و این قانون، ارائه خدمات آنلاین سلامت قانونی است.
همچنین در این گزارش سرپرست مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت به لزوم اثبات مدرک تحصیلی و محل فعالیت پزشک در پلتفرمهای مجازی حوزه سلامت اشاره کرده اند. لازم به توضیح است که اسنپدکتر برای احراز هویت الکترونیکی پزشکان خود از «سامانه امنا» که زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت و با هدف تایید صحت اطلاعات کاربران در فضای مجازی ایجاد شده، استفاده میکند.
همچنین ثبتنام پزشکان و روانشناسان در اسنپدکتر طی یک فرایند دقیق انجام میشود که شامل دریافت اطلاعات هویتی و کارت نظام پزشکی و پروانه مطب معتبر برای پزشکان عمومی و متخصص و کارت نظام روانشناسی و یا بهزیستی برای روانشناسان است. همچنین مدارک هویتی مانند کارت ملی و کارت نظام پزشکی و پروانه نظام روانشناسی یا پروانه بهزیستی با اطلاعات موجود در سایت نظام پزشکی و نظام روانشناسی تطبیق داده میشود.»
*سهمیه داروخانههای که با اسنپ همکاری میکنند قطع میشود
همچنین ۶ اردیبهشت نیز، مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت یادآور شد: «برخی داروخانهها فروش اینترنتی دارو دارند، این کار تخلف است. درحال حاضر فروش اینترنتی دارو مجوز نداشته و تخلف است؛ در این خصوص جلساتی برگزار و مقرر شد داروخانههایی که فروش اینترنتی دارو انجام میدهند، شناسایی شده و علاوهبر اینکه سهمیه داروییشان قطع میشود، به کمیسیون ماده۲۰ نیز معرفی شوند.» این مقام مسئول در ادامه متذکر شد رسانهها باید در این خصوص اطلاعرسانی کنند.
*فروش دارو در بستر الکترونیکی ممنوع است
این رسانه در ادامه به ذکر چند نکته پیرامون پاسخ اسنپ میپردازد: همانطو که برای همگان واضح است در قانون توسعه تجارت الکترونیک (بند ب ماده ۶) به صراحت ذکر شده که فروش دارو در بستر الکترونیکی ممنوع است. به همین دلیل همه داروخانههایی که با پلتفرم اسنپدکتر همکاری میکنند این کار را بهصورت غیر قانونی و پنهانی انجام میدهند. لذا اگر هر تخلفی انجام دهند (گرانفروشی، فروش داروهای قاچاق، خارج از شبکه و …..) غیرقابل ردیابی و برخورد توسط وزارت بهداشت است.
همچنین این امر بر خلاف نص صریح ماده ٨ قانون تجارت الکترونیک است، که بر اساس آن میبایست اطلاعات مبدأ تامین و ارسال کالا برای مصرف کنندگان ارائه و مشخص باشد، اما اسنپدکتر از بیم برخورد وزارت بهداشت با داروخانههایی که با آن پلتفرم همکاری میکنند نام آنها را پنهان میکند. مرجع برخورد با داروخانه متخلف (گرانفروش، قاچاق فروش و ….) وزارت بهداشت است، نه اسنپ! وقتی نام داروخانه هیچوقت افشا نمیشود، و اصلا معلوم نیست مبدأ ارسال دارو برای بیمار واقعا داروخانه بوده یا یک قاچاقچی در ناصرخسرو، برخورد با چه کسی باید انجام شود؟
اگر جان یا سلامتی یک نفر با مصرف داروی قاچاق به خطر افتد، چه کسی میخواهد مسؤولیت آن را به عهده بگیرد؟ از طرف دیگر بر اساس نص صریح قانون مقررات امور پزشکی و دارویی، هر گونه فعالیت پزشکی یا دارویی (از جمله توزیع و عرضه دارو)، منوط به داشتن مجوز از وزارت بهداشت است. مجوز اسنپدکتر برای عرضه دارو به دست مردم از کجا آمده؟
آنطور که اسنپ در توضیحات خود اعلام کرده است، این اپلیکیشن دارای مجوز صنفی است اما آیا هر مغازه خواربار فروشی که مجوز صنفی دارد، میتواند دارو هم بفروشد؟ در نامه رسمی زیر سازمان غذا و دارو صراحتا اعلام کرده که اسنپ هیچ مجوزی از آن سازمان دریافت نکرده و فعالیتش غیرقانونی است.
تاکنون بارها گزارشهایی از گران فروشی داروها توسط داروخانههای طرف قرارداد با اسنپ به خبرگزاری فارس رسیده است که پس از پیگیریهای صورت گرفته تنها درصد کمی از مبلغ گرانفروشی به خریدار بازگردادنده شده است. این موضوع درحالی است که پس از استعلام قیمت داروها از سایت تامین اجتماعی و سازمان غذا و دارو داروها با چندین برابر قیمت به دست بیمار رسیده بود. همچنین زمانی که بیمار از اسنپ درخواست کرده است که شماره یا راه ارتباطی با داروخانه به وی ارائه شود اسنپ از ارائه اطلاعات خودداری کرده است.
فاکتور گران فروشی اسنپ به بیمار
برگشت بخشی از گران فروشی پس از شکایت بیمار
*فروش داروهای مخدر
اما این همه تخلف اسنپ نیست و همانطور که توضیح داده شد، رویه سابق اسنپ به گونهای بود که در آن نام داروخانه ارسال کننده دارو مشخص بود و اگر تخلفی اتفاق میافتاد قابل رهگیری بود و بیمار میتوانست تخلف داروخانه را از وزارت بهداشت پیگیری کند اما در رویه جدید، اسنپ نام داروخانه را بهخاطر برخورد وزارت بهداشت با آنها پنهان میکند و و بر اساس گزارشها و مستنداتی که در اختیار فارس قرار گرفته برخی داروخانهها با پنهانکاری بهراحتی داروی تحت کنترل (مخدر) ترامادول را برای مشتری به هر قیمتی که بخواهد میفرستند.
از سوی دیگر به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و پزشکان ویزیت بیماران توسط پزشک باید حضوری انجام شود تا پزشک بتواند علائم حیاتی بیمار از جمله فشار خون، ضربان قلب و تنفس وی را بررسی کند و در صورت نیاز برای فرد دارو تجویز کند و این افراد معتقدند ویزیت غیرحضوری کمکی به درمان بیمار نخواهد کرد. از همین رو نیز وزارت بهداشت تاکنون مجوزی برای فعالیت پتفرمهایی نظیر اسنپ صادر نکرده است و فعالیت اسنپ تخلف آشکار بوده و مسوولان ذیربط باید به این تخلفات رسیدگی کنند.
انتهای پیام/فارس