به گزارش صدای لنجان؛ اصلاح الگوی غذایی یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی یا عفونی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا یا ویروس کرونا است. زمانی که سیستم ایمنی بدن به اندازه کافی قوی باشد، میتواند در برابر انواع ویروسها و عوامل عفونی به خوبی مقابله کند، به همین دلیل افرادی با سیستم دفاعی ضعیفتر، بیشتر در معرض خطر مرگ و میر ناشی از کرونا قرار میگیرند، در حالی که افرادی با سیستم ایمنی قویتر بهتر میتوانند در برابر انواع ویروسها و عوامل عفونی مقابله کنند.
مریم سبکتکین در گفتگو با صدای لنجان؛ با اشاره به نقش تغذیه سالم دربرابر سیستم ایمنی بدن اظهار کرد: هر چقدر تغذیه مناسبتر باشد، مقاومت بدن در مقابل بیماری کرونا بالا میرود و عملکرد سیستم ایمنی بدن بهتر خواهد بود.
این دکتر تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: سیستم ایمنی بدن برای اینکه بتواند در مقابل بیماریها به خصوص بیماریهای تنفسی از جمله بیماری کرونا مقاومت کند، به یک تغذیه مناسب، متعادل و متنوع نیاز دارد تا بتواند انواع درشت مغذی ها و ریز مغذی هایی را که به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکنند را دریافت کند.
وی با بیان اینکه اولین قدم در رعایت نکات تغذیه ای تبعیت از هرم راهنمای غذایی است افزود: در این هرم تنوع غذایی را بصورت کامل خواهیم داشت مجموع درشت مغذی ها از جمله کربوهیدرات، پروتئین و چربی و همینطور ریز مغذی ها از جمله املاح و ویتامین ها در گروه های مختلف این هرم تامین می شود در این راستا تبعیت از رژیم های تک غذایی که متاسفانه شایع هم هستند بدلیل ایجاد برخی کمبودهای تغذیه ای خصوصا در زمان حاضر می تواند مشکل ساز باشد.
سبکتکین با تاکید بر رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی خاطرنشان کرد: استفاده از پنج گروه غذایی توصیه می شود که شامل:
۱) گروه نان و غلات با تاکید بر غلات و نان های سبوس دار نظیر: نان جو، جو دوسر، گندم کامل و برنج های سبوس دار و قهوه ای هستند.
۲) گروه میوه ها با تاکید بر مصرف انواع مختلف میوه ها.
۳) گروه سبزی ها با تاکید بر مصرف انواع آنها با رنگ های متفاوت که حاوی ویتامین ها و آنتی اکسیدان های تقویت کننده سیستم ایمنی هستند.
۴) گروه گوشت و منابع پروتئینی با تاکید بر مصرف تخم مرغ، مرغ، ماهی، حبوبات و مغزها که حاوی انواع اسیدهای امینه و ریز مغذی هایی تقویت کننده سیستم ایمنی نظیر روی، ویتامین های گروه ب ، آهن، سلنیم و.. هستند.
۵) گروه شیر و لبنیات با تاکید بر مصرف لبنیات کم چرب و پروبیوتیک توصیه می شود.
وی افزود: برخی از مواد مغذی سبب بهبود و ارتقا عملکرد سیستم ایمنی می شوند، از جمله این مواد مغذی می توان به اسید های چرب امگا ۳،آنتی اکسدان ها، املاح و مواد معدنی مانند آهن، روی، سلنیم، منیزیم و ویتامین هایی نظیر، E ،C ،D ،B6، اسید فولیک، B12 و پروتیین و برخی اسیدهای آمینه و ترکیبات غذایی حاوی پره بیوتیک ها و پروبیوتیک ها و فلاونوئیدها و آنتی اکسدان ها اشاره کرد.
عضو هیات مدیره انجمن تغذیه اصفهان نقش ویتامین A و E در تقویت سیستم ایمنی بدن را مطلوب دانست و تشریح کرد: روزانه از منابع غذایی ویتامین A ( منابع گیاهی مانند: انواع سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی و قرمز مانند هویج، کدو حلوایی، موز، انواع مرکبات و منابع حیوانی مانند; زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات) و منابع غذایی ویتامین E ( روغن های مایع مانند: زیتون و کانولا و..)استفاده شود.
سبکتکین با بیان اهمیت ویتامین D افزود: جهت تقویت سیستم ایمنی بدن بایستی روزانه از منابع غذایی ویتامین D ( ماهی، لبنیات و زرده تخم مرغ) ، مواجهه با نور آفتاب و مصرف مکمل ۵۰ هزارواحدی این ویتامین بصورت ماهیانه در افراد بالای ۱۲ سال و دوماه یکبار در افراد زیر ۱۲ سال استفاده شود.
وی با تاکید بر نقش بسیار مهم ویتامین C در عملکرد سیستم ایمنی بدن خاطر نشان کرد: ویتامین C به طور طبیعی در منابع غذایی از جمله سبزیها و میوها وجود دارد و نقش بسیار مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا میکند، بنابراین توصیه میشود از سبزیها و میوههای تازه استفاده شود و به دقت ضدعفونی شوند، ویتامین C در سبزیهایی مانند کلم، گل کلم، فلفلها و انواع میوهها به خصوص مرکبات از جمله نارنگی، گریپ فروت و پرتقال وجود دارد.
این دکتر تغذیه در خصوص مصرف خودسرانه مکملها و ویتامینها افزود: هیچ توصیهای برای مصرف مکملها مانند انواع قرصهای ویتامین C، A و E و انواع مکملهایی که به صورت شیمیایی هستند، وجود ندارد و بهترین توصیه این است که این ویتامینها را از طریق منابع غذایی مانند سبزی ها و میوه، ها و همچنین املاح معدنی و منابع پروتئینی از منابعی مانند شیر و لبنیات، گوشت، ماهی ،ماکیان ، حبوبات و مغزها دریافت شود. مصرف خودسرانه مکملها میتواند موجب دریافت اضافی ویتامین و املاح شود و علائم مسمومیت ناشی از مصرف زیاد را میتواند بروز دهد.
وی با بیان اینکه افراد با دستگاه ایمنی ضعیف تر نه تنها برای ویروس کرونا، بلکه برای همه بیماری های عفونی میزبان مناسبی محسوب می شوند، تصریح کرد: افرادی که تغذیه سالم ندارند دچار کمبودهای غذایی می شوند که ممکن است دستگاه ایمنی را تضعیف کند.
این متخصص تغذیه افزود: در طول روز سه وعده غذایی اصلی و سه میان وعده داریم، حذف وعده های غذای خصوصا در این ایام کرونایی به هیچ عنوان توصیه نمی شود در این میان وعده صبحانه از اهمیت خاصی برخوردار است.
سبکتکین با تاکید بر مصرف صبحانه خاطرنشان کرد: مصرف منظم صبحانه کامل، در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد و توصیه می شود در وعده صبحانه از تخم مرغ، شیرکم چرب، پنیرکم چرب و کم نمک، نان و غلات سبوس دار و سبزی استفاده شود.
وی با بیان اینکه وعده های غذایی اصلی بایستی با دقت بیشتری در منزل تهیه شوند تصریح کرد: رعایت اصول بهداشتی بخصوص در زمینه موادی که از بیرون تهیه می شود باید لحاظ گردد، توصیه سازمان بهداشتت جهانی این است که از مصرف موادی که به خوبی پخته نشده اند مثل گوشت، مرغ و ماهی نیم پز یا تخم مرغ عسلی اجتناب شود.
این متخصص تغذیه، مصرف سبزیجات درکنار غذای اصلی را لازم دانست و یادآورشد: همراه غذاهای اصلی ناهار و شام استفاده از سبزیجات مثل هویج، زردک، سیر ، پیاز، اسفناج و چغندر پخته و سالادهای حاوی انواع کلم( کلم بروکلی، کلم بنفش) می تواند مفید باشد و همچنین در میان وعده ها استفاده از میوه ها و مغزیجات کمک کننده است.
وی مصرف فست فودها را مضر دانست و تشریح کرد:از مصرف فست فودها و غذاهای سرخ شده ، غذاهای حاوی کربوهیدرات ساده، نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین شده با شکر و قند ساده و همچنین محصولاتی مانند چیپس، پفک و مواد فرایند شده حاوی نگهدارنده بدلیل تاثیر در تضعیف سیستم ایمنی اجتناب شود.
سبکتکین نوشیدن مایعات کافی( ۶تا ۸ لیوان روزانه) را در پیشگیری از ابتلا به بیماری موثر دانست و عنوان کرد: مایعات می تواند به رقیق شدن ترشحات و دفع سموم کمک می کنند.
این متخصص تغذیه، با اشاره به گروه های حساس افزود: بیماران خاص نظیر افراد مبتلا به بیماری های مزمن تنفسی ، دیابت، فشار خون بالا ، بیماری های نقص سیستم ایمنی و … به جهت حساس بودن و آسیب پذیری که دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کرونا ویروس هستند بنابراین این افراد اصول بهداشت فردی را با جدیت باید دنبال کنند همچنین سالمندان و زنان باردار از لحاظ تغذیه آسیب پذیر هستند و بسیار مهم است که در برنامه غذایی روزانه شان تنوع و تعادل رعایت شود و از همه گروههای غذایی اصلی در برنامه غذایی روزانه آنها مانند سبزی ها، میوه ها، منابع پروتئینی، حبوبات، تخم مرغ، شیر، لبنیات و نان و غلات سبوس دار استفاده شود.
وی خاطر نشان کرد: افراد سالمند باید همان مکملهای ماهیانه ویتامین D و مادران باردار هم مکملهایی که به صورت روتین برای آنها تجویز و توصیه شده از جمله آهن، اسید فولیک، مولتی ویتامین که حاوی ید است و مصرف روزانه ویتامین دی تا انتهای بارداری مصرف کنند.
سبکتکین افزود: مطالعات جدید نشان داده اند شیوع بیماری کرونا در افراد دارای اضافه وزن و چاقی بیشتر بوده است و چاقی در تضعیف سیستم ایمنی بدن تاثیر گذار است و این افراد نیاز به مراقبت بیشتری خواهند داشت.
این متخصص تغذیه، با تاکید بر خانه ماندن تصریح کرد: در این شرایط بحرانی و حساس که بسیار مهم است مردم در خانه بمانند، طبعا برای اینکه دچار اضافه وزن و چاقی هم نشوند ضمن رعایت سبک زندگی سالم و تعادل و تنوعی که در برنامه غذایی روزانه باید داشته باشند بهتر است در خانه تحرک و فعالیت بدنی خود را بیشتر کنند.
وی با این بیان که انجام فعایت ورزشی مرتب ۳ تا ۵ بار در هفته مناسب است، تشریح کرد: فعالیت ورزشی به مدت ۴۵ دقیقه سبب فعال شدن سلول های ایمنی در بدن می شود همچنین مطالعات نشان داده اند که انجام ورزش های هوازی مدت بستری بودن در خانه به علت بیماری را در زنان به نصف کاهش داده است.
این متخصص تغذیه استرس و خوابیدن کمتر از ۷ ساعت در روز نیز شانس ابتلا به عفونت ها دانست و افزود: خواب کمتر از ۷ ساعت بیماری های عفونی را در بدن به دو برابر افزایش می دهد، به همین دلیل در این ایام شیوع بیماری کرونا افراد ضمن رفع عوامل استرس زای محیطی بایستی از خواب کافی برخوردار باشند.
انتهای پیام/