به گزارش لنجانا به نقل از خبرگزاری تسنیم، علیاکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک و یوشیجی نوگامی رئیس مؤسسه مطالعات بینالمللی ژاپن پس از دیدار و گفتوگو به جمع خبرنگاران آمدند و به سؤالات آنها پاسخ دادند.
علیاکبر ولایتی در خصوص وضعیت کشور بحرانزده اوکراین گفت: از حدود 10 سال گذشته به این طرف و بهواسطه دخالت برخی کشورهای غربی و خصوصاً آمریکاییها در امور داخلی اوکراین، وضعیت مردم این کشور دچار آشفتگی شد. در حالی که پس از فروپاشی شوروی، اوکراین پس از روسیه ثروتمندترین و مقتدرترین و پیشرفتهترین کشور در حوزه علمی بود، اما در حال حاضر دچار مشکلات عدیده اقتصادی و معیشتی برای مردم خود شده است.
وی ادامه داد: اوکراین در حال حاضر میدانی برای زورآزمایی بین کشورهای اروپایی و غربی و آمریکا با دولت روسیه شده است. در حالی که روسیه رابطه با اوکراین را جزو حریم امنیتی خود میداند و اغتشاش و اخلال در اوکراین را برنمیتابد.
ولایتی ادامه داد: مردم اوکراین میخواهند مستقل زندگی کنند و سرنوشتشان را خودشان تعیین کنند و اینطور نباشد که برخی سیاستمداران آنها ابزار دست غربیها باشند و هر آنچه بر سر مردم اوکراین آمده و وضعیت قبلی را بر هم زده، دخالت بیگانگان است.
دخالت غربیها در اوکراین جزو طراحیهای استراتژیک ناتو است
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک با تأکید بر اینکه بحران اوکراین را بدون تردید آمریکاییها آغاز کردند، ادامه داد: بعد از فروپاشی شوروی برژینسکی گفته بود که روسیه هنوز خیلی بزرگ است و پس از آن آمریکاییها دخالت خود را در چچن، داغستان و دیگر مناطق روسیه آغاز کردند و دخالت غربیها در اوکراین جزو طراحیهای استراتژیک مجموعه ناتو برای توسعه بهسمت شرق است.
وی اظهار داشت: ما معتقدیم مردم اوکراین را باید به حال خود بگذاریم تا در تعیین سرنوشت خود آزاد باشند، یعنی هر حکومتی که منتخب مردم است در آنجا حاکم شود. متأسفانه سازمان ملل نیز به وظیفه خود عمل نمیکند و این سازمان در حالی که توقع میرود حافظ امنیت و صلح در جهان باشد، تحت نفوذ آمریکاییها در کل جهان شده است، بنابراین دیدگاه ما این است که مردم اوکراین باید فارغ از هر نوع دخالت خارجی در تعیین سرنوشت خود آزاد باشند.
حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت سوریه
ولایتی در پاسخ به سؤال دیگری با بیان “گفتوگوهایی درباره سوریه بین ما انجام شد” اظهار داشت: بنده به آقای نوگامی گفتم دولت و ملت سوریه و تمامیت ارضی این کشور مورد حمایت جمهوری اسلامی بوده و هست و جمهوری اسلامی نیز از شکلگیری گفتوگوی ملی بین دولت و معارضین و مخالفین دولت در صورتی که دست به سلاح نبرده باشند و فقط مخالفت خود را بهصورت دموکراتیک مطرح کرده باشند حمایت میکند اما کسانی که علیه ملت و دولت سوریه دست به اسلحه بردند و از بیگانگان دعوت کردند و بیگانگان را به این کشور گسیل کردند که اکنون شاهد هستیم از 70 کشور بیگانه به سوریه آمدند و از برخی کشورها سلاح گرفتند تا در خیابانها مردم را از بین ببرند، به هیچ وجه حقی برای گفتوگو ندارند و جایی در سوریه نخواهند داشت.
وی با اظهار اینکه مادامی که گفتوگویهای ژنو براساس بیعدالتی و عدم توازن استوار است به جایی نمیرسد، گفت: همانطور که بنده از قبل پیشبینی کرده بودم و گفته بودم که ما با پیششرط در کنفرانس ژنو شرکت نمیکنیم، مادامی که این کنفرانس بر پایه عدم توازن استوار باشد به هیچ نتیجهای نمیرسد که عدهای بهناحق مانند آمریکا و کشورهای مرتجع منطقه خود را در سوریه صاحب حق میدانند در حالی که فقط مردم سوریه حق دارند و اگر مردم سوریه در انتخاباتی آزاد رأی بدهند، ما از آن حمایت میکنیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: متأسفانه در سوریه نیز سازمان ملل به وظیفه خود عمل نکرده و بهنوعی ابزار دست برخی قدرتهای بزرگ بوده است.
ولایتی اضافه کرد: سوریه یک حلقه اصلی مقاومت در برابر صهیونیستها در منطقه است و ما از همه کسانی که جزو زنجیره مقاومت در برابر صهیونیستها هستند دفاع و حمایت خواهیم کرد. ما از ابتدا نیز از گفتوگوهای صلحآمیز دفاع میکردیم و در حال حاضر نیز دولت سوریه بهمراتب در حفظ تمامیت ارضی قویتر از گذشته است و توطئه دخالت بیگانگان را خنثی کرده است.
اظهارات شرمن در فلسطین اشغالی در تناقض با اتفاقات ژنو بود
ولایتی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اظهارات وندی شرمن، این اظهارات را کاملاً از موضع ضعف ارزیابی کرد و گفت: اظهارات شرمن در رسانهها و در سفر به فلسطین اشغالی با آنچه در وین شکل گرفته بود، پر از تناقض بود.
وی اضافه کرد: برخی از این اظهارات تکراری بود و برخی از آنها نیز موضعگیریهای شناخته شده بدون پشتوانه است. از زمانی که مذاکرات آغاز شد همه ناظران بینالمللی شاهد بودند که آمریکاییها بهاصرار بهدنبال از سرگیری مذاکرات و حل موضوع هستهای بهشکلی که خود تمایل دارند بودند، اما جمهوری اسلامی ایران جلوی زیادهخواهی آنها ایستاد.
وی ادامه داد: آنچه در مذاکرات ژنو فراهم شد، با آنچه بلافاصله وزیر خارجه و رئیس جمهور آمریکا گفتند متفاوت بود که نشان میداد آمریکاییها نیازمند این هستند که در افکار عمومی بهنوعی خود را برنده نشان دهند. در حالی که دیگر موضوع ابرقدرتیهای آنها پشتوانههای سابق را ندارد و در افغانستان و عراق نیز نشان دادند که توان ایستادگی دربرابر اراده ملتها را ندارند.
آمریکاییها میخواهند تظاهر به اقتدار کنند
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک با بیان اینکه تظاهر به اقتدار با خود اقتدار تفاوت دارد، گفت: اینکه شما حرفهای متفاوتی از مسئولین آمریکایی در مذاکرات با سخنانشان در رسانهها و مجموعههای صهیونیستی میبینید و میشنوید نشان از این دارد که آمریکاییها میخواهند تظاهر به اقتدار کنند، اما آنچه مهم است این است که ایران هیچ تغییر موضعی از ابتدای مذاکرات تاکنون نداده است و در همان چارچوبی که توسط مقام معظم رهبری تعیین شده مذاکره کنندگان حرکت کردهاند.
فردو و آب سنگین اراک تعطیل نخواهد شد
ولایتی افزود: مذاکره کنندگان هیچ امتیازی خارج از چارچوب تعیین شده و مشخص مذاکرات ندادند و نخواهند داد. حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای نیز چیزی است که بر آن تأکید داریم و ایران در این راستا از تعداد سانتریفیوژهای خود نمیکاهد و فردو و آب سنگین اراک را نیز تعطیل نخواهد کرد و در عین حال مذاکرات را ادامه خواهد داد و هیچگاه نیز از مذاکره رویگردان نبودیم.
وی اضافه کرد: کارآمدیای که ظریف و همکارانش دارند در چارچوب مورد قبول نظام است و در این چارچوب حرکت کردند و میکنند و امیدواریم توفیقات لازم را به دست بیاورند.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک با اشاره به سفرهای متعدد هیئتهای کشورهای مختلف به تهران گفت: در حال حاضر شاهد هستیم بیش از اینکه تبلیغات آمریکاییها مؤثر باشد، آشکار شدن مواضع حق ایران باعث شده کشورها برای همکاری با ایران اقبال داشته باشند و شاهد بودیم که از کشورهای اروپایی همچون فرانسه، آلمان و روسیه و همچنین چین و ژاپن برای از سرگیری مذاکرات و همکاریهای اقتصادی با ایران توافقاتی داشتند.
وی در پایان تأکید کرد: آمریکاییها بدانند که وضعیت به قبل بازنخواهد گشت، ولی ممکن است ما فراز و نشیبهایی در رابطه با دیگر کشورها داشته باشیم.
یوشیجی نوگامی: مذاکرات ژنو در مناسبات بین ایران و ژاپن تأثیرگذار خواهد بود
یوشیجی نوگامی رئیس مؤسسه مطالعات بینالملل ژاپن نیز با بیان “در سفر به ایران مذاکره درباره مسائل و همکاریهای هستهای در دستور کار ما نبود” گفت: ما در این سفر درباره مسائل سیاسی و امنیتی آسیا، اقیانوس آرام و همچنین خاورمیانه بحث کردیم و بهطور گسترده درباره مناسبات بین ایران و ژاپن نیز مسائلی طرح شد.
وی ادامه داد: کاملاً واضح است که مذاکرات ژنو درباره موضوعات هستهای در مناسبات بین ایران و ژاپن تأثیرگذار خواهد بود و امکان گسترش مناسبات را فراهم خواهد کرد. و آنچه در مذاکرات ژنو در خصوص توافقات هستهای میگذرد بر آینده روابط ایران و ژاپن نیز تأثیر خواهد گذاشت.
یوشیچی نوگامی اضافه کرد: نهتنها روابط دوجانبه بلکه دورنمای امنیت منطقهای نیز تحت تأثیر مذاکرات ژنو خواهد بود. مذاکرات هستهای در دستور کار ما قرار ندارد، اما پسزمینهای است که میتواند تأثیرگذار باشد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری گفت: ما براساس اجماع جهانی قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل را علیه ایران پذیرفتیم و با روی کار آمدن دولت جدید در ایران و آغاز گفتوگوهای ژنو و رسیدن به توافقنامه موقت، ما از این توافقنامه استقبال میکنیم و بر همین اساس و بعد از 4 سال که مؤسسه ما ارتباط خود را با ایران تعلیق کرده بود، گفتوگوها و تبادل نظرات را از سر گرفتیم.
نوگامی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص توسعه روابط سیاسی و تجاری بین ایران و ژاپن اظهار داشت: از دیرباز روابط تجاری و سیاسی بین ایران و ژاپن وجود داشت و همانطور که گفتم ما از این مذاکرات استقبال میکنیم و مذاکرات ژنو میتواند مبادلات تجاری بین دو کشور را تسهیل کند.
وی خاطرنشان کرد: ما منتظر حل مسئله هستهای و رفع تحریمها هستیم تا بخش تجاری ژاپن بتواند در ایران فعال شود. چرا که تجار ژاپنی در پی دور زدن تحریمها نیستند و منتظرند با رفع تحریمها مناسبات تجاری خود را با ایران آغاز کنند.
نوگامی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص انجام مذاکره برای احداث نیروگاه هستهای بهمنظور تولید برق نیز گفت: این مسئله نیز مشروط به نتیجه مذاکرات است که درباره چارچوب آن دو طرف در وین به توافق رسیدهاند و این منوط به مذاکرات است که در صورت فراهم شدن شرایط میتوان در این زمینه نیز بحث کرد.