به گزارش لنجانا به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، شیعیان در عربستان سعودی، که اکنون عمدتا در شهرهای شرقی عربستان چون قطیف، دمام و احسا هستند و اقلیتی نیز در مدینه زندگی میکنند، همواره در محدودیت به سر بردهاند. بعد از ظهور جنبش وهابیت و قدرتگیری سعودیان در شبه جزیره عربستان، سختگیری بر این فرقه افزوده شد و بعدها با قوام یافتن دولت سعودی و با توجه به سیاستهای ضد ایرانی و و ضد شیعی که داشتند، فشارهای دولت بر این گروه بیشتر شد. دولت سعودی، همواره ایران را، به ویژه پس از انقلاب اسلامی به عنوان رقیب خود در فعالیتهای سیاسی در جهان اسلام دانسته است و معتقد بودهاند ایران همواره به دنبال تبلیغ مذهب شیعی در کشورهای اسلامی بوده است.
نمر باقر نمر، روحانی شیعی است که در سال 1379هجری قمری در شهر«العوامیه» در شرق عربستان به دنیا آمد. او سابقه حضور در ایران و تحصیل در یکی از حوزههای علمیه تهران و هم چنین تحصیل در سوریه را دارد. وی پس از بازگشت به عربستان به تاسیس مرکزی آموزشی در آن کشور پرداخت و به عنوان فعال سیاسی – دینی، از منتقدان دولت سعودی به شمار آمد. «نمر» با توجه به وضعیت شیعیان و سیاست سعودیان در ارتباط با تشیع، همواره پیگیر حقوق این جمعیت بوده است و تاکنون چندین بار زندانی شده است.
بنا بر این گزارش ، با توجه به حساسیتهای روابط سیاسی و دینی بین ایران و عربستان، فعالیتهای شیعیان زیر ذرهبین سعودیها قرار دارد. « نمر» با اتهاماتی چون «فتنهانگیزی» و برهم زدن «وحدت ملی» رو به رو بوده است. اکنون، به نظر میرسد که دولت سعودی بیش از پیش فعالیتهای این روحانی شیعه را مخل سیاستهای خود دانسته و این بار، همان گونه که در خبرها داشتیم، دادگاهی در عربستان حکم اعدام این فعال سیاسی – دینی را صادر کرده است. حکمی که واکنش علمای شیعه را در پی داشته است.
آیتالله صافی از مراجع تقلید، در پیامی با اشاره به حکم صادر شده از سوی عربستان سعودی «حکم اعدام این روحانی مبارز و مظلوم را برای همهی شیعیان و مسلمانان آزاده موجب تأثر و تأسف شدید» دانست و از ظریف، وزیر امور خارجه خواست تا هر چه سریعتر پیگیر این موضوع باشد.
آیتالله نوریهمدانی، از دیگر مراجع تقلید در پیامی، با انتقاد شدید از حکم اعدام برای این فعال شیعی گفت: «برخی کشورها هنوز متوجه قدرت شیعیان نیستند و آنهایی که حکم اعدام شیخ نمر را صادر کردند، بدانند جهان اسلام پاسخ آنان را خواهد داد.»
واکنشها به خبر اعدام «نمر» ادامه داشت. آیتالله علویگرگانی با صدور بیانیهای اعتراض خود را نسبت به این موضوع اعلام کرد: «خبر تأیید حکم اعدام روحانی بزرگوار آیتالله شیخ نمر النمر موجب تأسف شدید اینجانب گردید. گر چه شهادت در راه مبارزه با ظلم و طاغوت برای تمام علما و شیعیان حقیقی افتخار است اما تأسف اینجانب از آن باب است که حکومت آل سعود به جای تمسک به عدالت و رفتار حسن با شهروندان خود به اعمال خلاف مروت دست میزند.»
آیتالله ناصر مکارمشیرازی نیز با محکومیت این حکم گفت: اعدام شیخ نمر پیامدهای غیر قابل پیشبینی برای عربستان سعودی خواهد داشت و گمان نمیکنم عقلای آنها دست به چنین کاری بزنند.
وی با ظالمانه توصیف کردن صدور چنین حکمی، یادآور شد: شیخ نمر جایی را بهم نزده بود و کاری انجام نداده بود که مستحق چنین حکمی باشد، ایشان سخنرانیهای داغی را انجام داده بود که نشانه حریت ایشان بود.
به نظر میرسد با توجه به اهمیت فعالیتهای این روحانی شیعی و با توجه به اینکه شهروندان شیعه در عربستان در اقلیت به سر میبرند و از حقوق مناسبی برخوردار نیستند واکنش دیگر مراجع و فعالان سیاسی و دینی در ایران و دیگر کشورهای اسلامی را به همراه داشته باشد.