به گزارش لنجانا به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه قزوین، سکوتی سرشار از لبخند، حرف، غم، غصه، سکوتی پر از عشق و هیجان، زندگی آرام و گوشهایی بدون دغدغه شنیدن، چشمهایی که با آن هم باید دید و هم شنید! دستانی که باید با آن هم کار کرد و هم حرف زد. سرنوشتی که شاید بتوان آن را نوعی دیگر نوشت و این سکوت را به شنیدنی همیشگی تبدیل کرد.
بنا بر این گزارش به نقل از سازمان بهداشت جهانی؛ با افزایش طول عمر در جهان، تعداد افرادی که از ناشنوایی و کمشنوایی رنج میبرند افزایش یافته است به طوری که تاکنون نزدیک به یک سوم افراد بالای 65 سال شنوایی خود را از دست دادهاند و هم اکنون بیش از 360 میلیون نفر در جهان به کم شنوایی مبتلا هستند، که از این میان حدود 520 هزار ناشنوا و نیمهشنوا در ایران زندگی میکنند و سالانه حدود 1400 ناشنوای عمیق در کشور متولد می شود.
علیرضا وارثی معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان قزوین تعداد ناشنوایان استان قزوین را 2 هزار و 479 نفر اعلام میکند و میگوید: در استان قزوین هزار و 418 ناشنوای مرد و هزار و 61 ناشنوای زن وجود دارد که از این تعداد 2 هزار و 192 نفر به صورت مادر زاد ناشنوا بودهاند.
به گزارش ایسنا با توجه به این آمار حدود 90 درصد از ناشنوایان استان قزوین به صورت مادرزادی ناشنوا به دنیا آمدهاند این در حالی است که با توجه به گسترش تکنولوژی و با استفاده از مشاورههای ژنتیک میتوان حداقل نیمی از این آمار را کنترل کرد چراکه طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، بیش از نیمی از موارد ابتلا به کم شنوایی و ناشنوایی قابل پیشگیری و یا در صورت تشخیص به موقع، قابل درمان هستند.
نقی رحمانی جراح و متخصص گوش و حلق و بینی با اشاره به علل ناشنوایی توضیح میدهد: گوش خارجی از لاله گوش و مجرای خارجی گوش و پرده گوش تشکیل شده است، اگر به هر دلیلی هر کدام از اینها نتوانند نقش خود را ایفا کنند اختلال در شنوایی ایجاد میشود البته این اختلالات میتواند ساختمانی و مادر زادی باشد.
وی ادامه میدهد: تجمع ترشحات طبیعی گوش(سر و من)، التهابات و عفونتهای مختلف که مجرای خارجی گوش را درگیر میکنند، ادم و تورم مجرای گوش مانند کورک (دمل چرکی) در مجرای گوش و در موارد نادر تومورهای درگیرکننده مجرای گوش عامل انسداد مجرای گوش و سبب ایجاد کم شنوایی میشوند.
این جراح و متخصص گوش و حلق و بینی، تخریب شدن و از بین رفتن اتصال زنجیره استخوانی گوش، سوراخ شدن پرده گوش، سفت شدن مفاصل بین استخوانچهها، تجمع مایع در گوش میانی به هر دلیل را از دیگر عوامل ایجاد کمشنوایی میداند.
وی تصریح میکند: جنین در اثر عفونتهای دوره بارداری در خطر است، همچنین برخی از کودکان در اثر حساسیت بینی یا بزرگی لوزه سوم دچار اختلال در عملکرد شیپور استاش میشوند و در معرض خطر قرار میگیرند در موارد مادرزادی نوزاد از همان ابتدا مشکل خواهد داشت که با انجام معاینات خاص در همان بدو تولد غالباً مشکل مشخص خواهد شد.
رحمانی تاکید میکند: در نوزادان، پزشک مشکل شنوایی را در بدو تولد شناسایی میکند و در دوران شیرخواری باید دقت کرد که آیا شیرخوار به صدا و تحرکات محیطی واکنش نشان میدهد یا نه، در دوران کودکی هر گونه علامتی دال بر کاهش شنوایی باید به دقت بررسی شود احساس پری گوش، عدم توجه کودک و عدم درک صدای پایین و هر گونه مشکل دیگر باید والدین را هوشیار کند.
فریده یوسفی پور معاون توسعه و پیشگیری سازمان بهزیستی استان قزوین نیز با اشاره به مشکلات شنوایی در بدو تولد اظهار میکند: انجام غربالگری شنوایی در بدو تولد در شناسایی کودکانی که دچار مشکلات شنوایی هستند تاثیرگذار و ضروری است چراکه درمان مشکل کودکان کمشنوا و ناشنوا در صورت تشخیص به موقع امکان پذیر است.
وی ادامه میدهد: والدین قبل از بچهدار شدن، نیز میتوانند با رعایت مواردی از جمله انجام مشاوره ژنتیکی قبل از ازدواج، انجام آزمایشات خونی و بررسی عامل “RH”، مشاوره با پزشک قبل از بارداری در صورت ابتلاء به بیماری مزمن یا خاص، مصرف نکردن دارو بدون تجویز پزشک در دوران بارداری، جلوگیری از ضربات فیزیکی در دوران بارداری، مراقبت جهت پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای مختلف در دوران بارداری، مبادرت به زدن واکسن سرخجه قبل از بارداری احتمال تولد فرزند کمشنوا یا سختشنوا را کاهش دهند.
وارثی معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی قزوین نیز یکی از اساسیترین مشکل ناشنوایان را تهیه سمعک و حلزون گوش میداند و خاطرنشان میکند: کاشت حلزون در افراد دچار اختلالات شنوایی قبل از 6 سالگی انجام میشود که این موضوع اهمیت تشخیص به موقع را نشان میدهد.
وی اضافه میکند: این سازمان در سال 92 ؛ 140 سمعک، 2 هزار و 360 حلقه باطری سمعک، و کاشت 16 حلزون به صورت رایگان در اختیار ناشنوایان قرار داده و سعی کرده است گامی در جهت حل مشکلات آنها بردارد.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی قزوین اظهار میکند: اهدا کمک هزینه ساخت مسکن، ازدواج، درمان، معافیت سربازی برای افراد ناشنوا و کمک هزینه تحصیل از دیگر کمکهای این سازمان به افراد ناشنوا است.
به گزارش ایسنا در حالی شاهد افزایش ناشنوایی در استان هستیم که با انجام به موقع غربالگری شنوایی میتوان درصد بالایی از کمشنوایی را به موقع تشخیص و از بروز ناشنوایی جلوگیری کرد.
زهرا بیگم سکاکی کارشناس مسئول دفتر پیشگیری از معلولیت سازمان بهزیستی قزوین در این مورد میگوید: سال گذشته 61درصد نوزادان تازه متولد شده به عبارتی حدود 13 هزار نوزاد در بدو تولد مورد غربالگری قرار گرفتند و نوزادان دارای مشکلات شنوایی شناسایی شدند که از این تعداد 146 مورد نوزاد کمشنوا و 7 نوزاد ناشنوا شناسایی و اقدامات و آموزشهای لازم در خصوص پیشگیری صورت گرفت.
وی با اشاره به تجهیزات موجود در استان برای انجام طرح غربالگری شنوایی تصریح میکند: در شهرستان قزوین بیمارستانهای تامین اجتماعی و کوثر، در شهرستان تاکستان بیمارستان تامین اجتماعی، در بوئیین زهرا بیمارستان امیرالمومنین، در البرز بیمارستان خیریه رحیمیان، و در آبیک نیز به صورت محدود، این طرح اجرا میشود.
سکاکی تصریح میکند: بعد از شناسایی نوزادان دارای مشکل، مشکلات آنها به صورت مداوم پیگیری و در صورت نیاز به تهیه سمعک یا عمل جراحی کاشت حلزون و ایجاد گوش بیرونی (ظاهری)، خانوادههای بیبضاعت تحت پوشش بهزیستی قرار میگیرند و درمان آنها به صورت رایگان صورت میگیرد.
بنا بر این گزارش , با انجام طرح غربالگری و ارائه خدمات رایگان از طریق بهزیستی خانوادهها دیگر نباید نگرانی برای ناشنوایی نوزادان خود داشته باشند همچنین از طریق این طرح میتوان درصد بالایی از ناشنوایی را درمان و تعداد ناشنوایان را از طریق اصول صحیح پیشگیری و درمانی، کاهش داد.