به گزارش لنجانا به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در مراسم چهار دهه فعالیت انتقال خون ملی و ثبت چهل میلیونامین اهدای خون با شعار «40 سال همراهی، 40 میلیون اهدا، تداوم بیکران زندگی»، مدیران عامل سازمان انتقال خون و ایسنا و جمعی از مدیران و مسئولان انتقال خون کشور و تهران حضور داشتند.
همچنین سردار محمدرضا مقیمی رییس پلیس آگاهی ناجا که امروز به مناسبت هفته ناجا در ایسنا حضور یافته بود، نیز به همراه معاونان خود نسبت به اهدای خون اقدام کردند.
دکتر علیاکبر پورفتحالله مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور با حضور در جمع خبرنگاران اجتماعی ایسنا ضمن ابراز خرسندی از برگزاری مراسم گذر از مرز چهل میلیون اهدای خون کشور در این خبرگزاری گفت: امسال جشن 40 سال انتقال خون ملی را در کشور شاهد بودیم. همچنین آمار تجمعی اهدای خون امروز از مرز چهل میلیون گذر خواهد کرد؛ دستاورد بسیار بزرگی که به مدد اهداکنندگان خون به دست آمده است.
چهل سالگی انتقال خون ایران در ایسنا
وی افزود: حاصل گذر از چهل سالگی انتقال خون و همچنین چهل میلیون اهدای خون را میتوان در عزیزان هموفیلی و تالاسمی به عنوان کسانی که زندگیشان وابسته به خون و فرآوردههای خونی است، مشاهده کرد؛ بطوری که امید به زندگی این بیماران نیز امروز از مرز 40 سال گذر کرد.
شاخص اهدای خون در ایران بینظیر است
مدیرعامل سازمان انتقال خون در ادامه بیشترین میزان اهدای خون را مربوط به دوران جنگ تحمیلی خواند و ادامه داد: در سالهای 65 و 66 همزمان با عملیاتهای مهم جنگ تحمیلی، بیشترین میزان اهدای خون را در کشور داشتهایم.
وی در این باره افزود: شاخص اهدای خون ایران در میان کشورهای در حال توسعه، بینظیر است؛ بطوری که بنا بر آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت، شاخص اهدای خون در کشورهای در حال توسعه 12 واحد به ازای هر 1000 نفر جمعیت، در کشورهای صنعتی 39 واحد به ازای هر 1000 نفر جمعیت و در ایران 27 واحد به ازای هر 1000 نفر جمعیت است که شاخصی بینظیر را رقم زده است.
برترین استانها در امر اهدای خون
مدیرعامل سازمان انتقال خون، همچنین استانهای سمنان، مازندران و یزد را در ایران به ترتیب با 52، 41 و 37 واحد اهدای خون به ازای هر یکهزار نفر جمعیت، برترین استانها در امر اهدای خون خواند و در عین حال گفت: البته شاخص اهدای خون در یک سری از استانها مانند استان خراسان شمالی و البرز پایین است که شاید این موضوع به زیرساختهای سازمان انتقال خون در این استانها بازمیگردد و لازم است به ما کمک شود تا بتوانیم در جهت اهدای خون در این استانها نیز فرهنگسازی کنیم.
وجود 500 هزار اهداکننده مستمر خون در کشور
به گفته وی، در حال حاضر حدود 500 هزار اهداکننده مستمر در کشور داریم و شاخص اهدای مستمر ما حدود 52 درصد است. همچنین اهداکنندگان مستمر نقش بزرگی در سلامت خون دارند؛ چراکه با ادبیات اهدای خون آشنا هستند.
خودکفایی ایران در تولید خون و فرآوردههای خونی
پورفتحالله همچنین گفت: با توجه به حجم اعمال جراحی، پیوندها و … در زمینه تولید خون و فرآوردههای خونی به خودکفایی رسیدهایم؛ بطوری که سالانه حدود 150 هزار لیتر پلاسمای مازاد بر مصرف بیمارستانی داریم که برای تولید فرآوردههای خونی به بزرگترین کمپانیهای تولید فرآوردههای خونی که عمدتا اروپایی هستند، ارسال میشود. علاوه بر آن حدود 100 هزار لیتر ظرفیت در بخش اهدای پلاسمای بخش خصوصی داریم که تحت نظر سازمان غذا و دارو و سازمان انتقال خون فعالیت میکند.
وی افزود: بر همین اساس در تلاشیم تا صددرصد داروهای مشتق از پلاسما را با پلاسمای ایرانی تهیه کنیم؛ چراکه این امر هم از بعد اقتصادی و هم از بعد سلامت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در فرآوردههای سلولی و پلاسمایی که در مرکز انتقال خون باید تهیه شوند، کاملا خودکفا هستیم. اما در بخش محصولات خونی شامل داروهایی که از پلاسمای خون دریافت میکنیم (فاکتور 8، 7 و آلبومین) به واردات متکی هستیم. البته در این زمینه هم در برخی موارد مانند فاکتور 9 و بخش زیادی از IVIG به خودکفایی رسیدهایم. در این زمینهها نیز تلاش بر آن است که ماده خام وارداتی را به پلاسمای ایرانی تبدیل کنیم.
وی به مبحث تغییر جغرافیایی بیماریها اشاره کرد و گفت: با توجه به بیماریهای نوظهور، پلاسما میتواند به عنوان یک منبع برای انتقال بیماری شناخته شود. با همکاری سازمان غذا و دارو در حال ساماندهی این امر هستیم که بتوانیم به ظرفیت 600هزار لیتر پلاسما دست یابیم تا به این ترتیب تمام داروهای مشتق از پلاسما از پلاسمای ایرانی تهیه شوند.
شاخص اهدای خون زنان کشور نیازمند اصلاح
پورفتحالله شاخص اهدای خون زنان کشور را نیازمند تغییر واصلاح دانست و افزود: در تمام دنیا تاکید ویژهای بر اهدای خون بانوان وجود دارد؛ چراکه شاخص بیماریهای منتقله از خون در تمام دنیا در زنان پایینتر از مردان است. از طرف دیگر بخش عمده اهدا و سلامت خون به انتخاب صحیح اهدا کننده بازمیگردد. از آنجاکه زنان وسواس بیشتری در ارایه پاسخ صحیح به سوالات انتقال خون دارند، بنابراین جهتگیری اهدای خون به سمت زنان باعث میشود که سلامت خون اهدایی بیشتر تضمین شود. متاسفانه شاخص اهدای خون زنان کشور از حدود 7 – 8 سال گذشته سیر نزولی داشته است؛ به طوری که سال 84 این شاخص حدود 10 درصد بود و اکنون به حدود شش رسیده است. البته امسال این شاخص مقداری رشد داشته و در حال اصلاح شدن است.
موفقیتهای انتقال خون در عرصه بینالملل
وی در ادامه صحبتهایش به موفقیتهای انتقال خون ایران در عرصه بینالملل اشاره کرد و گفت: انتقال خون ایران در کشورهای منطقه و در حال توسعه به عنوان الگو شناخته شده است. انتقال خون ایران سال گذشته نیز به عنوان مرکز همکاریهای سازمان بهداشت جهانی در زمینه آموزش و سلامت انتقال خون در کشورهای منطقه امرو انتخاب شد که دستاورد بسیار بزرگی است. برنامههای متعددی در این زمینه اجرا شده و در حال اجراست. اخیرا نیز در اجلاس آتن شرکت کردیم و در این اجلاس تفاهمنامهای برای همکاری با کشورهای منطقه در جهت ارتقای سلامت خون در منطقه امضا کردیم.
پورفتحالله اهداکنندگان خون را متفاوت با سایر افراد در جامعه دانست و در این باره گفت: از آنجا که اهدای خون داوطلبانه و ایثارگرانه انجام میشود، با اهداکنندگان خون میتوان جامعه متفاوتی ساخت؛ چراکه این افراد بدون کوچکترین چشمداتی خون اهدا میکنند، این افراد، کسانی هستند که اندیشه را به عمل تبدیل کردهاند و بنابراین با سرمایهگذاری در امر اهدای خون، انسانهای عملگرا و مسوولیتپذیر در جامعه پرورش مییابند.
وی در این باره افزود: اهداکنندگان خون انسانهای وفادار و متعهد به جامعه و وفادار به خانواده هستند و رفتار جنسی خارج از خانواده ندارند. اهدا کنندگان خود پیشگامان خودمراقبتی هستند؛ چراکه برای سلامت جامعهشان باید خودمراقبتی داشته باشند. به دلیل چنین مسایلی است که رفتارشان با دیگر افراد جامعه متفاوت است.
به گفته مدیرعامل سازمان انتقال خون، مراسم بزرگداشت چهار دهه فعالیت ملی انتقال خون و همچنین گذر از مرز 40 میلیون اهدای خون با همکاری مردم، اهداکنندگان و مصرفکنندگان خون در سراسر کشور برگزار میشود.
پورفتحالله در بخش دیگر سخنانش، پیدایش و ایجاد «ایسنا» را مرهون اعتماد به نسل جوان در کشور خواند و گفت: ابتکار «ایسنا» به عنوان نهادی متکی بر نیروی دانشجو و کار با حداقل امکانات، نشانگر اعتماد به جریان جوان و دانشجویی است که انصافا هم خوش درخشیده است. این امر نشاندهنده آن است که با اعتماد به نیروی جوان و توانمندیهای دانشجویان میتوان نسل خلاق، مبتکر و تجربهآموزی را در سراسر کشور ایجاد کرد.
ادامه گفتوگو با مدیرعامل سازمان انتقال خون طی روزهای آتی منتشر میشود.
در ادامه مراسم در جهت ثبت رکورد «40میلیون اهدای خون» واحد سیار انتقال خون تهران از ساعت 9 صبح در ایسنا مستقر و در ادامه نیز نشان ویژه این مراسم به ایسنا هدا شد.