در دورانی که بسیاری از هنرمندان کشورمان از خدمات درمانی رایگان بیبهرهاند و پوشش بیمهای مناسب و پشتوانه مالی مناسبی ندارند و یا پوششهای کنونی بیمهای پاسخگو هزینه درمانشان نیست، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عامل وقوع یک اتفاق بزرگ شد و دستور ایجاد مجموعه درمانی ویژه هنرمندان را داد تا بالاخره با ابتکار قاضیزاده، این چالش مرتفع شود.
به گزارش لنجانا به نقل از«تابناک»، هنرمندان در مقطع کنونی بیش از هر چیز، به بیمه بیکاری نیاز دارند، زیرا به واسطه مناسبات شغلی شان، بسیاری از هنرمندان گاهی چند سال بدون شغل هستند (سینماگران) و گاهی نیز آثارشان خریداران خوبی ندارد (نقاشان و خطاطان و…) و گاهی نیز اساساً زمینه فعالیتشان فراهم نیست (موزیسینها) و بنابراین بیمه سراسری بیکاری برای فرهنگیان به ویژه هنرمندان، یک ضرورت است؛ اما از بیمه کاری ضروریتر هم وجود دارد.
هنرمندان و به ویژه سینماگران همواره با چالشهای جدی برای تأمین هزینههای درمانی شان روبه رو بودهاند. برخی هنرمندان شاخص و شهیر با نگاه مثبت بیمارستانهای خصوصی مواجه شدهاند و برخی مجموعههای درمانی به ایشان خدمات رایگان دادهاند؛ اما برخی مراکز درمانی نیز حتی تحویل پیکر هنرمند را موکول به تسویه حساب کردهاند و زندهیاد مهدی فتحی چنین وضعیتی داشت.
در این شرایط ،همواره نقدهایی نیز متوجه خانه سینما بود که چرا در این زمینه گام بلندی برنداشته؛ اما عسکرپور و همکارانش یک حرکت ویژه انجام دادند و آن دعوت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به جمع سینماگران کشور برای طرح این دغدغه و در نظر گرفتن راهکاری برای پایان دادن به بحرانی بود که چندین دهه پیاپی وجود داشت و سال به سال رو به وخامت نهاده است.
بنا بر این گزارش، عصر چهارشنبه، نهم مهرماه، سیدحسن قاضیزاده هاشمی به خانه سینما رفت تا نشست مشترکی با سینماگران داشته باشد؛ ایجاد مؤسسهای فرهنگی، هنری در وزارت بهداشت جهت فراهم شدن شرایط مناسب برای تولید آثاری با موضوع سلامت در جامعه از نتایج برگزاری نشست سینماگران با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از نتایج این نشست بود.
محمدمهدی عسکرپور، مدیرعامل خانه سینما، در این نشست با اشاره به اینکه تا کنون مقامات بلندپایه دولتی به خانه سینما آمدهاند گفت: آنها تلاش کردند، رابطه خوبی با اصناف سینمای ایران داشته باشند و البته برخی از این رابطهها به ایجاد رویدادهای خوبی در سینما منجر شده است.
او همچنین گفت: «همه دلمان لک زده بود تا از زبان وزیر یک وزارتخانه بشنویم که استراتژی مناسبی برای ده سال آینده و منطبق با واقعیتهای جامعه در دستور کارشان قرار گیرد».
عسکرپور ادامه داد: «ما با معضلات اجتماعی بسیاری در جامعه مواجه هستیم که میتواند جذابیتهای بسیاری برای سینما داشته باشد؛ اما نباید فراموش کرد این جذابیتها، تاریخ مصرف مشخصی دارند و سینما با توجه به شرایط سخت تولید، ممکن است امروز در رابطه با موضوعی صحبت کند و تولید آن به یک دهه بعد برسد؛ زمانی که این موضوع برای جامعه دیگر جذابیت ندارد».
این کارگردان، وزیر بهداشت را یکی از محبوبترین وزرای کابینه دولت روحانی دانست و افزود: «امیدواریم این نشست به یک مسأله علمی و مشخص شود تا سال آینده بتوانیم ارزیابی مناسبی در این زمینه داشته باشیم و بگوییم چه کارهایی کردهایم».
اما امیر اثباتی، نایب رئیس هیأت مدیره خانه سینما گفت. در نشست هایی که تا امروز برگزار شده، برای رسیدن به اهداف ترسیم شده، به نتیجه مطلوبی نرسیدهایم؛ اما امیدواریم در این جلسه بتوانیم زمینه ای فراهم کنیم که همکاریهای ثمربخشی میان سینماگران و وزارت بهداشت ایجاد شود.
از جمله هدفهایی که اثباتی به آن اشاره کرد، رساندن پیامهایی است که وزارت بهداشت میخواهد آن را به مخاطب خود برساند: «بیشک رساندن این پیامها از طریق سینما تأثیرگذارتر است، چون یک فیلم سینمایی یا یک فیلم کوتاه، میتواند تأثیر بیشتری در انتقال پیامهای بهداشتی نسبت به سخنرانیهای مسئولان داشته باشد».
اثباتی با اشاره به اینکه ما با مخاطبان وسیعی سروکار داریم گفت: زمانی که از مدیوم تلویزیون برای انتقال پیام استفاده میشود، باید آثاری تولید شود که بتوان آن را در تلویزیون پخش کرد؛ افزون بر آن استفاده از شبکههای اجتماعی برای انتقال پیامهای بهداشتی نیز بسیار تأثیرگذار است، ولی اگر در سینما اثر خوبی در این زمینه تولید شود، میتواند تأثیرات بیشتری داشته باشد.
نایب رئیس هیأت مدیره خانه سینما بیان کرد: تولید یک تیزر هفتا تا ده دقیقهای میتواند سریعتر در معرض دید مخاطب قرار گیرد و نباید فراموش کنیم که تله فیلم و فیلم سینمایی نیز خروجی و ظرف بیانی خودشان را دارند.
اثباتی با اشاره به اینکه نخست باید یک کارگروه مدیریتی و پیگیری با حضور نماینده خانه سینما، سازمان سینمایی و وزارت بهداشت تشکیل شود، گفت: در کنار این کارگروه باید کارگروه های طرح و برنامه نیز داشته باشیم. برای رسیدن به خروجیهای اجرایی مشخص و تعریف شده نیز باید به نتایج عملی فکر کنیم. به همین دلیل وجود کارگروه های اجرایی الزامی است.
فرهاد توحیدی گفت: همه جای دنیا دولتمردان تلاش میکنند تا در حفظ سرمایههای فرهنگی و هنری گام بردارند و از آن محافظت کنند؛ اما در روزهای گذشته در فضایی که ساخته شد، برخی دوستان که مایه مباهات و افتخار سینمای ایران هستند، با الفاظ سختی نواخته شدند که از آن جمله میتوان به کیانوش عیاری اشاره کرد. اگر یک هنرمند و سینماگر وجود دارد که پیوند و پلی بین سینما و جامعه پزشکی زده است، کیانوش عیاری، خالق سریال «روزگار قریب» است؛ کسی که این مرد بزرگ حوزه بهداشت کشور را به عنوان یک قهرمان ملی به جامعه هفتاد میلیونی کشور معرفی کرد.
کیانوش عیاری در ادامه این مراسم گفت: فیلم «بودن یا نبودن» در سال ۷۲ تولید شد. آن زمان گمان میکردم که چیزهای مهمتری برای پیوند قلب در جامعه ما وجود دارد و آن هم نوع نگاهی است که بین خانواده اهدا کننده و گیرنده به وجود میآید. پس از ساخت این فیلم، دکتر ماندگار به من گفت: تکانِ تکان دهندهای به مسأله اهدای پیوند قلب از طریق ساخت این فیلم به مردم داده شده است. بعد از آن فیلم سینمایی «بیدار شو آرزو» را با موضوع زلزله بم ساختم که متأسفانه فرصتی برای نمایش آن فراهم نشد.
سیدمحمد هادی ایازی، قائم مقام وزیر بهداشت در ادامه این نشست گفت: همین که دولتمردان در جمع سینماگران حضور پیدا میکنند، میتواند فرصتی برای کمک به جامعه صنفی باشد. در حوزه سلامت باید بگویم وزیر بهداشت جزو افرادی است که دغدغهاش ایجاد رابطه بین سلامت و سینماست، زیرا به مسأله پیشگیری بیشتر از درمان معتقد است.
وی ادامه داد: واقعیت این است؛ دغدغههایی که در زمینه تولید فیلم در حوزه سینما وجود دارد، بسیار است؛ برای نمونه، در جلسهای نمایندگان حوزه پرستاری بیان کردند، زمانی که دوربین وارد بیمارستان میشود، ما نگران این هستیم که چه چهرهای از پرستاران قرار است به تصویر کشیده شود و چه بازتابی در جامعه دارد؛ مانند تأثیراتی که فیلم «شوکران» در جامعه داشت. چنین دغدغههای جدی در این حوزه وجود دارد و باید آثاری با موضوع جامعه پزشکی و پرستاری تولید شود که اثر سوء در جامعه نداشته باشد. البته این به آن معنا نیست که نگاه طنز به این موضوع نداشته باشیم.
ایازی گفت: وزیر بهداشت بر این باور است که فرهنگ و هنر میتواند به نفع سلامت و بهداشت در جامعه کار کند. البته این نگاه را همه در وزارت بهداشت ندارند. در راستای تأثیر فرهنگ و هنر در سلامت توانستیم جلسه شورای فرهنگی و هنری را در وزارت بهداشت راه اندازی کنیم و در کنار آن راه اندازی شورای اطلاع رسانی و مشارکت اجتماعی نیز شکل گرفته تا بتوانیم از همه ظرفیتها استفاده کنیم.
وی گفت: میخواهیم یک مؤسسه فرهنگی و هنری در وزارت بهداشت ایجاد و با جامعه سینمایی ارتباط برقرار کنیم تا شرایط مناسبی برای تولید آثاری با موضوع سلامت در جامعه فراهم شود. این مؤسسه در تعامل با جامعه سینمایی کشور میتواند آثار فاخر و ارزشمندی تولید کند البته ما در آغاز نگاه حمایتی داشتیم اما با نگاه جدید میتوانیم آثار متفاوتی در حوزه سینما تولید کنیم.
سیدحسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه مراسم گفت: خوشحالم در ِ این خانه باز بود و امشب به این خانه آمدم. حوزه بهداشت و درمان حوزه وسیعی است که قبل از اینکه این وظیفه به من داده شود از آن مطلع بودم. این وزارت از قبل از تولد و تا فوت افراد با مردم درگیر است؛ اما به رغم این گستردگی نقش آن در سلامت مردم در دنیا تنها ۲۰ درصد است.
وی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد از سلامت مردم جامعه به سایر بخشها از جمله فرهنگ مربوط میشود، توضیح داد: اگر مردم خودشان نخواهند، هیچ یک از دستگاهها نمیتوانند در زمینه سلامت به آنها کمک کنند. ارتباط حوزه کاری سینما و بهداشت در هم تنیده شده و ما در بخش بهداشت نیازمند کمک اهالی فرهنگ و هنر هستیم. متأسفانه در ایران ۶۰ درصد مرگ مردم به خاطر سوءرفتار در زندگی شخصی و فردی شان است. مانند مرگ در رانندگی که ۱۱ درصد مرگهای جامعه را به خود اختصاص داده است.
وزیر بهداشت با اشاره به دو فیلم «بودن یا نبودن» و سریال «روزگار قریب» بیان کرد: از کیانوش عیاری میخواهم که آثار جدیدی را در زمینه بهداشت و حوزه سلامت تولید کند. من به عنوان یک وزیر دوست دارم کم حرف بزنم و بیشتر عمل کنم و از جمله مدیران نتیجه گرا هستم. فکر میکنم که ایجاد گروه های کارشناسی، بتواند در رساندن ما به اهدافمان مؤثر باشد، چون آنچه مردم میخواهند ببینند، کار و نتیجه است و امیدوارم امشب جلسهای باشد که نتیجه فاخری در راستای مراقبت از سلامت مردم داشته باشد.
وی گفت: واقعیت این است که در حوزه بهداشت و درمان مشکلات زیادی وجود دارد؛ اما خوشحالم که با انتخاب مردم، آقای روحانی مدیریت دولتی را در دست گرفت که سلامت یکی از سه اولویت اصلی این دولت است. سلامت در کنار امنیت و اقتصاد اولویت اصلی دولت روحانی است.
وزیر بهداشت گفت: در یک سال گذشته، دولت تصمیمهای خوبی گرفته و رضایتمندی را در مردم ایجاد کرده است که امیدوارم گامهای بعدی مان هم در همین راستا باشد. ما میتوانیم جلسات علمی با سینماگران برپا کنیم و بحثهای علمی و اطلاع رسانی مناسبی در حوزههای گوناگون داشته باشیم. به یاد دارم سالها پیش سریال با نام «خط قرمز» با موضوع ایدز ساخته شد که تأثیر بسیاری در جامعه داشت.
هاشمی با اشاره به اینکه بسیاری از بیماریها مانند ایدز نیاز به فرهنگ سازی در جامعه دارد، در زمینه آموزش و انتقال مطالب از طریق فرهنگ و هنر بعد از خدا امیدم به آقای ایازی است که با تعامل و ایجاد زمینههای کاری با سینماگران میتوانیم به نتایج خوبی برسیم.
غلامرضا موسوی، رئیس اتحادیه تهیه کنندگان گفت: درگذشته پزشکان همیشه طرف اعتماد جامعه بودند؛ اما امروز زمینه ای فراهم شده که پزشکان جایگاه قدرت سابق خود را ندارند و بیشتر به عنوان افراد سودجو در جامعه شناخته شدهاند. امیدوارم شما که به فرهنگسازی اعتقاد دارید، بتوانید راهکار مناسبی برای فرهنگسازی مناسب در این زمینه فراهم کنید.
وی گفت: من به عنوان تهیه کننده همه چیز را بر مبنای عینی میبینیم و بر این باورم برای رسیدن به نکات ارائه شده، ایجاد کارگروه های مورد نظر الزامی است. باید بدانیم که در چند سال آینده قرار است به کجا برسیم.
موسوی گفت: سوژههای بسیاری به ویژه در حوزه پزشکی برای فیلمسازی وجود دارد. به همین دلیل نیازمند ایجاد رابطه مناسب میان سینماگران و وزارت بهداشت هستیم. حضور آقای ایازی در وزارت بهداشت بسیار هوشمندانه است.
در ادامه این نشست، شادمهر راستین رئیس انجمن فیلم نامه نویسان گفت: سالهاست همه در تلاشند تا نام بیمارستان دوباره به شفاخانه تبدیل شود و این تغییر تنها از طریق سینما امکان پذیر است. اینکه با ایجاد تعامل بین وزارت بهداشت و سینما، میتوان ابزار تغییر و ایجاد فرهنگ سلامت را در جامعه انجام داد خیلی خوب است اما باید حمایتهای لازم از سوی وزارت بهداشت صورت گیرد؛ برای نمونه، در آمریکا هر فیلمی که ساخته میشود سازمان غذا و دارو موظف است تا بهترین خدمات را به فیلم دهند.
وی با اشاره به اینکه به تازگی فیلم نامهای با موضوع «بهداشت» نوشته است، گفت: متأسفانه زمانی که فیلمنامه را به پزشکان نشان دادم، آنها غلطهای زیادی از آن گرفتند؛ اما من به عنوان یک سینماگر درام را بیشتر از هر چیز قبول دارم. ما برای نگارش فیلم نامههایی با موضوع سلامت، نیازمند پلیس فیلم نامه در حوزه بهداشت نیستیم، بلکه مشاور میخواهیم.
راستین ادامه داد: من به عنوان یک فیلم نامه نویس باید بگویم ما نیازمند نگارش فیلمنامههای کاربردی هستیم. اعضای خانه سینما کسانی هستند که دور هم جمع شدهاند تا کاری را انجام دهند. ایجاد اتفاقات خوب در سینما و در حوزه بهداشت منابع مالی زیادی میخواهد. درست است که تولید فیلم بلند زمان گیر است، اما مدیاهای دیگری در سینما وجود دارد که سریعتر عمل میکنند.
رئیس انجمن فیلم نامه نویسان گفت: یکی از مهمترین مشکلات فیلم نامههای کاربردی این است که مسئولان آن را سفارش میدهند؛ تا زمانی که این فیلمنامهها سفارشی باشند، نمیتوان آثار مناسبی تولید کرد.
علی دهکردی، رئیس انجمن بازیگران نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: در کنار همه بخشهایی که در حیطه اجرای کار فرهنگی در بحث سلامت انجام میشود، حضور بازیگران و چهرهای شناخته شده ملی و مردمی، تأثیر زیادی دارند. بازیگران مرجعهایی هستند که به عنوان چهره شناخته میتوانند در جامعه تأثیرگذار باشند. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، نخستین سفیران شما در سطح جامعه هستیم.
وی با اشاره به تأثیرات بازیگران و چهرههای شناخته در جامعه گفت: انجمن صنفی بازیگران با کمال میل اعلام میکند که حاضر است، همانند موارد دیگر که به عنوان سفیر صلح، دوستی، مهربانی و فرهنگ در جامعه حضور داشت، این بار به عنوان سفیر سلامتی در جامعه حضور پیدا کند.
وی بیان کرد: بازیگران هم مانند بسیاری از آحاد مردم جامعه با مشکلات جدی سلامت روبه رو هستند؛ اما به دلیل چهره شناخته شده نمیتوانند در بیمارستان های عمومی حضور پیدا کنند؛ بنابراین، از شما میخواهم که یک کلینیک تخصصی برای اهالی سینما ایجاد کنید.
ابراهیم مختاری، رئیس انجمن مستندسازان در ادامه گفت: سینما سه برادر دارد که شامل سینمای داستانی، سینمای مستند و انیمیشن است. اگر میخواهید از سینما برای هدف خود استفاده کنید، با استفاده از این بخشها انگار از کل پتانسیل سینمای ایران استفاده کردهایم؛ اما در این میان سینمای مستند مانند نیروی واکنش سریع است و سرمایه کلانی نمیخواهد حتی بازیگران آن هم از آحاد جمعیت کشور هستند.
مجید برزگر، رئیس انجمن فیلم کوتاه نیز گفت: نباید فراموش کنیم در شرایطی که حوصله مردم کم شده، امکان نمایش فیلم کوتاه و انتقال پیام های بهداشتی از این طریق بیشتر است و من اینجا میگویم که انجمن فیلم کوتاه تمام قد برای کمک به وزارت بهداشت ایستاده است.
هارون یشایایی، یکی از تهیه کنندگان سینما نیز در این زمینه گفت: من نمیخواهم درباره رابطه سینما و سلامت صحبت کنم اما از شما میخواهم به مسأله اعتیاد که در برخی از محلههای ما اپیدمی شده است، توجه کنید. متأسفانه جزیرههای کوچکی در تهران وجود دارد که اعتیاد را به کل شهر تهران منتقل میکند.
قائم مقام وزیر بهداشت در پایان این جلسه و برای جمع بندی به صحنه آمد و گفت: پیشنهاد برای ایجاد کارگروه های گوناگون؛ پیشنهاد مناسبی بوده که وزیر آن را پذیرفته و به زودی انجام میشود.
وی ادامه داد: در جامعه ما اعتماد نسبت به پزشکان و پرستاران وجود دارد. خیلی مهم است این اعتماد در آثار هنری خودمان از بین نرود و تقویت شود؛ برای نمونه، به تازگی مسأله تعرفه پزشکی مطرح شده و مردم میگویند پزشکان قانع به این تعرفهها نیستند. وزیر بهداشت تعرفهها را اصلاح کرده و آنها را واقعی کرده است. به همین منظور از همه رؤسای دانشگاهها و نظام پزشکی خواسته است در این زمینه با او همکاری کرده و با پدیده زیرمیزی مبارزه کنند.
ایازی با اشاره به درخواست رئیس انجمن بازیگران مبنی بر تخصیص کلینیکی برای اهالی سینما توضیح داد: یکی از بیمارستان های خصوصی را که طرف قرارداد ماست، به عنوان بیمارستان خاص هنرمندان در نظر میگیریم و هر هنرمندی که توسط خانه سینما معرفی شود، در این بیمارستان درمان خواهد شد؛ افزون بر آن خانه سینما برنامهای برای چکاب جامعه سینمایی بدهد، تا ما آن را انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه وزارت بهداشت انتظار دارد، سینماگران فعالیتهای تأثیرگذاری در حوزه سلامت داشته باشند، توضیح داد: افراد مطرحی در حوزه بهداشت هستند که کسی آنها را نمیشناسد. از جمله آنها میتوان به مرحوم نمازی در شیراز اشاره کرد که با در اختیار گذاشتن فضای مناسب، زمینه ای فراهم کرد تا شیراز قطب پزشکی ایران شود. شما نباید منتظر این باشید که وزارت بهداشت بخواهد در عرصه تولید فیلم وارد شود بلکه خودتان هم باید آستین بالا بزنید.
قائم مقام وزیر بهداشت در پایان سخنان خود گفت: پزشکان بسیاری هستند که تأثیرات بسیاری در جامعه گذاشتهاند که از آن جمله، میتوان به آقای هاشمی وزیر بهداشت اشاره کرد. او چشم پزشکی است که هم جهادگر است و هم خیر. هر چند امروز به عنوان وزیر در دولت فعالیت میکند، همچنان به ایجاد اتاق عملهای سیار در مناطق محروم و انجام عملهای جراحی در این مناطق علاقه مند بوده و آن را ادامه میدهد.
در این مراسم، هنرمندانی چون احمدرضا درویش، کیانوش عیاری، امیر اثباتی، شادمهر راستین، هنگامه قاضیانی، علی دهکردی، غلامرضا موسوی، ابراهیم مختاری، هارون یاشایایی، جهانگیر کوثری، حسنپور شیرازی، رضا ناجی و… حضور داشتند.